Cts. May 11th, 2024


BUCA Belediyesi tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Milletlerarası Buca Balkan Şenliği birbirinden renkli etkinliklerle İzmirlilere unutulmaz saatler yaşattı. Şenlikte birlik ve beraberlik iletisi veren Buca Belediye Lideri Erhan Kılıç, “Biz bu şenlik aracılığıyla kardeşlik hissini yükseltmek, dünyaya ‘artık acılar ve dramlar yaşanmasın’ iletisini vermek istiyoruz” diye konuştu.

Buca Belediyesi tarafından Balkan kültürünü yaşatmak, iki coğrafya ortasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmek maksadıyla düzenlenen 11. Milletlerarası Buca Balkan Şenliği, bu yıl 14-15 Ekim tarihlerinde Hasanağa Bahçesi’nde gerçekleştirildi. Coşkulu bir kalabalığın katıldığı şenlik, dopdolu bir programla geçti.

 

KENTTE KARNAVAL HAVASI ESTİ

“Balkanlar’ın Buca’sı Var” sloganı ile düzenlenen şenlik, 14 Ekim Cumartesi günü Demokrasi Meydanı’ndan Hasanağa Bahçesi’ne gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile başladı. Bando ve yöresel gelin alma ritüelinin yer aldığı kortej, kentte karnaval havası estirdi. Akabinde, Buca Belediye Lideri Erkan Kılıç, Hasanağa Bahçesi’nde Balkan dernekleri tarafından kurulan stantları tek tek ziyaret ederek, teşekkür dokümanı takdim etti.

 

“BALKAN GÖÇMENLERİNİN YERİ ÇOK ÖNEMLİ”

Festivalin açılış merasiminde konuşan Lider Erhan Kılıç, farklı renkleri ve kimlikleri kardeşçe bir ortada tutan Buca’da, Balkan göçmenlerinin yerinin çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, “Bizi biz yapan kültürel zenginliğimizde Balkanlar’dan Buca’ya gelen hemşehrilerimizin büyük rolü var. Lakin Balkanlar’dan bu topraklara gelen bir isim var ki, o isim dünya tarihine ismini altın harflerle yazdırmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, bu topraklarda cumhuriyetin temellerini atarken, Balkanların müsamahasının, demokrasinin, insan haklarının da tohumlarını ekmiştir” diye konuştu.

 

“ARTIK ACILAR YAŞANMASIN”

Tarihsel süreç içerisinde Balkan coğrafyasında yaşanan acılara da değinen Lider Kılıç, “Biz bu şenlik aracılığıyla kardeşlik hissini yükseltmek, dünyaya ‘artık acılar ve dramlar yaşanmasın’ iletisini vermek istiyoruz”  diye konuştu.

 

KEYİFLİ DAKİKALAR YAŞANDI

Daha sonra, Balkan Halk Oyunları Topluluğu gösterisi ve Ekrem-Erşan ikilisinin konseri şenliğe katılanlara keyifli dakikalar yaşattı. Balkan Yöresi Şov Topluluğu ve Güreler Rumeli Göçmenleri Derneği Halk Oyunları Topluluğu izleyicilerden tam not alırken, unutulmaya yüz tutmuş Rumeli türkülerini gün yüzüne çıkararak TRT repertuvarına kazandıran yorumcu Havva Karakaş da sevilen türküleri Bucalılar için seslendirdi.

 

BALKAN LEZZETLERİ YARIŞTI

Festivalin ikinci günü klâsik Balkan lezzetlerinin yarıştığı yemek yarışı yapıldı. Heyet üyelerinin seçim yapmakta zorlandığı müsabakada, “sıcak yemek” kategorisinde etli yahni ile Gizem Akkuş, “hamur işi” kategorisinde kol böreği ile Aynur Şen, “tatlı dalı” kategorisinde ise Balkan aşuresi ile Emine Uçaner birinci oldu.

 

EN HOŞ STANT SEÇİLDİ

Coşkunun hiç azalmadığı şenlikte, Balkan Star Bando Ekibi’nin akabinde sahne alan Evrim Ateşler ve Mübadele Korosu iştirakçilerden büyük alkış aldı. Şenlikte ayrıyeten, en hoş stant yarışı düzenlendi. Yarışta “en hoş stant” unvanı İzmir Trakyalılar Kültür ve Dayanışma Derneği’nin oldu. Şenlik, Balkan ezgilerinin güçlü yorumcusu Cenk Bosnalı konseri ile sona erdi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen