Pts. May 13th, 2024


Söyleşileri ve etkinlikleriyle büyük ilgi gören 13. Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli Kongre Merkezi’nde olanca süratiyle devam ediyor. Bu yıl ana teması “Şehir ve Kitap” olarak belirlenen Kocaeli Kitap Fuarı’nda Muharrir Kahraman Tazeoğlu okuyucularıyla buluştu. 1999 Marmara zelzelesini yaşayan Tazeoğlu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat sarsıntısında yaşadığı deneyimleri de 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda okuyucularıyla paylaştı. Sarsıntının birinci günlerinin sıkıntı geçtiğini belirten Tazeoğlu, “İnfluencerlar yüzünden yardım çağrılarımız gerilerde kaldı” dedi.

 

“3 YIL ZELZELE BÖLGESİNDE KALACAĞIM”

Selim Sırrı Paşa Salonu’nda “Enkaz Altında Kalan Hayatlar ve Kitaplar” söyleşiyle okuyucularıyla buluşan Müellif Kahraman Tazeoğlu, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen sarsıntıda yaşadığı deneyimleri okuyucularıyla paylaştı. Tazeoğlu, “3 yıl boyunca sarsıntı bölgesinde kalacağım” dedi. 

 

ENKAZ ALTINDA HAYATLAR VE KİTAPLAR KALDI 

1999 Marmara zelzelesini yaşadığını tabir ederek konuşmasına başlayan Tazeoğlu, “Kocaeli 1999 zelzelesinin merkez üssü olan bir kent. Kocaeli zelzelesini yaşayan biriyim. Sarsıntının akabinde insanları kurtarmak için gayret sarf ettik ve 3 ay Kocaeli’nde kaldım. 6 Şubat’ta Maraş zelzelesi olunca deneyimli insanların gitmesi gerektiğini düşünerek bölgeye gittik. Ben birinci olarak Kahramanmaraş’a gittim ancak Hatay’ın durumu daha makus olunca oraya geçtik. Enkaz altında hayatlar ve kitaplar kaldı. Günlerce enkazdan yaralı çıkardık. Muharrirler yaşadığı çağdan sorumludur. Bu yüzden bölgeye gittim. Yaralılarla birlikte enkazdan kendi kitaplarımı çıkardım. O kadar acı öyküler yaşadık ki anlatamam” tabirini kullandı.

 

“İNFLUENCERLAR BİZİ ÇOK ZORLADI” 

Depremde yaşadıkları zorluklardan da bahseden Tazeoğlu, “Depremin akabinde enkaz bölgesinde etkileşim yapan isimleri gördük. İşimizi o kadar çok engellediler ki anlatamam. Bölgeye gelen influencerların yayınları ve paylaşımları yüzünden bizim paylaştığımız yardım davetleri engellendi. Birinci günler çok zordu. Yağmur suyu içip hayatta kalanları biliyorum. Enkazdan çıkardıktan sonra yaşama gayreti başlıyor. 90 saniyede her şeylerini kaybettiler. 90 saniyede hayatları enkaz altlarında kaldı. 30 yıl sonra ünlü bir muharrir olarak Hatay’a gittim. 3 yıl burada kalacağım. Orada yaşayanlar çadırdan çıkamayacaklar. 3 yılın sonunda bunu göreceksiniz. Ben onların yanındayım. Bir kitap yazıyorum, ismi enkaz. Bu kitap fuarına yetiştiremedim. Kitabımda tarihe not düşmek için sarsıntı bölgesinde yaşadığımız deneyimleri yazdım” tabirini kullandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen