Per. May 2nd, 2024


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, katma bedeli yüksek eserler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir seviyesini artırmaya, ziraî kalkınmaya ve hayvancılığa yönelik dayanaklarını bu yıl da artırarak sürdürüyor. Bu kapsamda, yaklaşık 16.000 çiftçiye 2,7 milyon litre hibe mazot, 3.000 çiftçiye yüzde 50 hibeli 1.250 ton yem bitkisi tohumu ve 30 üreticiye çağdaş sera dayanağı sağlanacak. Yaklaşık 156 milyon TL bedelindeki dayanaklardan yararlanmak isteyen çiftlerin iştiraki ile teslim merasimi düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi’nin “Tohumlar toprakla buluşuyor, ekim ayı bereketleniyor” sloganı ile Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlediği merasime Kocaeli Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın, AK Parti Genel Lider Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu ve Veysal Tipioğlu, AK Parti Kocaeli Vilayet Lideri Şahin Talus, Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Trakya Birlik İdare Heyeti Lideri Şafak Kırbiç, Muhtarlık İşleri Dairesi Lideri Numan Balaban, belediye liderleri, ilçelerin ziraat odası liderleri, tarım ve hayvancılık faaliyetinde bulunan kooperatif ve birliklerin liderleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının akabinde, Muhtarlık İşleri Dairesi Ziraî Hizmetler Şube Müdürlüğü’nün ziraî takviye ve hizmetlerini anlatan kısa sinema gösterisi yapıldı.

 

BÜYÜKAKIN: “4,5 YILDA 58 ZİRAÎ PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”

Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın programda yaptığı konuşmada, 4,5 yılda 58 değerli ziraî destekleme projesini hayata geçirdiklerini, üreticilere yaklaşık 450 milyon TL bedelinde dayanak sağladıklarını söyledi. Bugün burada ekim ayı içerisinde, hibe akaryakıt, yem bitkisi tohumu ve sera üretimi projelerinin teslimini yapacaklarını belirten Lider Büyükakın, “Bir ülke, bir kent, bir tertipte ortak bir niyet etrafında birleşirlerse gayeler bir olursa,  yürekler tıpkı ritimde atarsa başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Değerli olan niyet birliğidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında, yeni yüzyılda büyük bir seferberliğin içindeyiz. Biz geleceğin büyük Türkiye’sini inşa edecek adımlarla yürüyoruz. Biz geçmişte, ilimle ve Anadolu beşerinin irfanıyla bunları başardık. Ve biz tekrar bu türlü bir şey yapmanın yegane namzetiyiz. Biz büyük bir medeniyetin mirasçılarıyız” diye konuştu.

 

“GIDA RİSKİ YAŞANMASIN DİYE ÇALIŞIYORUZ”

Pandemi, global ekonomik kriz ve savaşlar nedeniyle hammaddelerin girdilerinde problem olduğunu ve bundan tarımın da olumsuz etkilendiğini lisana getiren Lider Büyükakın, “Topraklarımızı ekemezsek orada bir zahmet var demektir. Bir ülkenin ulusal güvenlik riski neyse ekilemeyen topraklar ve besin riski de birebirdir. Sayın Cumhurbaşkanımız da bizlere bunları anlatıyor. Bizim başımız tıpkı vakitte Filistin’de zülüm gören kardeşlerimiz için de çalışıyor. Kalbimiz orada da atıyor. Bizim başımızda, bu memlekete yeni yüzyılda, dünyaya tıpkı ceddimizin bir vakitler yaptığı üzere nizam ve intizam getirmek var. Biz Filistin topraklarına 400 yıl boyunca hakim olduğumuz devirde orada Musevi’si, İsevi’si, Muhammedi’si hepsi barış ve kardeşlik içinde yaşadı. Bu bizim medeniyetimizle, ilmimizle, imanımızla ve irfanımızla inşa ettiğimiz bir şey. Biz toprağı ekerken de tıpkı mantıkla bakarız, çocuğu yetiştirirken de birebir mantıkla bakarız. Biz Allah’ın ismiyle başlarız, hamdederek bitiririz” tabirlerini kullandı.

 

“BİBERİYE EKSTRAKTI YAĞ KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR”

Başkan Büyükakın, biberiye muhteşem kritik ekstraktının, ayçiçeği yağında kullanılması noktasında Büyükşehir olarak Trakya Birlik ile bir arada çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayçiçeği yağı, kızartmalarda üç sefer kullanılıyor. Ancak biz bunu 9-10 sefere kadar tekrar kızartma imkanı sağladık. Bu biberiye özü, kanserojen tesirlerini de azaltan, yani insanı kanser yapan etkenleri de denetim altına alan bir özellik. Tıbbi ve aromatik bitkileri satın alma garantisi ile ektiriyoruz. Üreticilere alın terinin karşılığını veriyoruz. Biberiyeyi ot olarak sattığınızda elde edilen gelir ile yağını çıkartıp sattığınızda elde edilen çok farklı. Türkiye olarak inanılmaz bir floraya sahibiz. Cet tohumu ve organik tarımla ilgili daha yeterlisi yapılabilir”

 

“KOCAELİ’DE HER AY EKİM AYIDIR”

Bu toprakların ekilmeye devam etmesi için tarıma ve hayvancılığa takviyelerin süreceğini aktaran Lider Büyükakın, “Kocaeli nüfusunun yüzde 6’sı kırsalda yaşıyor. Bu yüzde 6’ya biz 4,5 yılda hayata geçirdiğimiz projelerle 450 milyon harcadık. Mazotundan yem bitkisi tohumuna, gübresinden serasına kadar dayanak verdik. Projeler bitene kadar 150 milyon TL daha ek edeceğiz. Biz bu parayla kent merkezinde etraf düzenlemesi ya da aydınlatma yapabilirdik. Daha göze batardı lakin biz bunu tercih etmedik. Tarımın, hayvancılığımızın geleceğini düşündük. Hiçbir vakit popülizm yapmadık. Biz bu takviyeleri vermeye devam ettiğimiz sürece her ay ikim ayı olacak. Bu takviyeler çerçevesinde yanımızda kalmanızı, yeni Türkiye Yüzyılı mefkuresine güç ve dayanak vermenizi sizlerden rica ediyorum. Bu projelere dayanak olmanızı, sahip çıkmanızı, bize inanmanızı bizlerle birlikte çalışmanızı rica ediyorum” halinde konuştu. 

 

“YENİLİKÇİ PROJELERLE GELİN”

Başkan Tahir Büyükakın, toprakla uğraşan bayan ve gençlerin sayısının daha da artması gerektiğine de işaret ederek, “Bana proje ile gelin. Bilhassa toprakla uğraşan bayan ve gençlerimiz, yenilikçi projeler için birlikte çalışalım. Muhtarlık İşleri Dairemiz ve A Ekibi her vakit hizmetinizdedir. Sekapark AŞ’yi bunun için kurduk. İşi kolay kılmak için varız. Uçtan uca idare danışmanlığınızı, üretim danışmanlığınızı yapmaya hazırız. Manda yoğurdu mu yapacaksınız, markalaşın. Biz size bunun için takviye olalım. Ziraatçılarımızla, veterinerlerimizle hizmetinizdeyiz. Biz sizin işinizi kolaylaştırmak için varız. Dayanaklarımız tüm çiftçilerimize iyi ve bereketli olsun” dedi.

 

HAMZA DAĞ: “BÜYÜKŞEHİR ÖRNEK PROJELERLE ÖNCÜ BİR ŞEHRİMİZDİR”

AK Parti Genel Lider Yardımcısı Hamza Dağ ise Türkiye’nin son yıllarda bilhassa savunma sanayi başta olmak üzere bilgi, bilişim ve Ar-Ge olarak önemli manada büyük bir ivme kazandığını, üretimini artırdığını söyledi. Tarımda, toprakların daha verimli kullanılması konusunda sürecin devam ettiğini belirten Dağ, “Aynı vakitte katma kıymet üreten ve 12 ay üretim yapan bir süreci ortaya koymamız gerekiyor. Bu manada tarım bakanlığımızın hizmetleri yıllardır devam ediyor. Belediyelerin işin içine girmesi ve belediyelerin kendi kentine daha hakim olarak, gerçek yerde gerçek eseri destekleme noktasında yapacağı işler katma bedeli ve göstergesi çok daha süratli ortaya çıkacak sonuçlar veriyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürülebilir tarıma yönelik örnek projelerini takip ediyoruz. Biberiyelerden elde edilen doğal antioksidan ekstraktı ile üretilen ayçiçeği yağından hibe mazota, tohumundan gübresine verilen dayanaklar çok kıymetli. Tarımın desteklenmesi konusunda Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz bu manada öncü bir kentimiz. Hem endüstride hem de tarımda ülkemize önemli manada katma bedel sağlıyor. Bütün bu dayanak ve katkılarından ötürü Kocaeli Büyükşehir Belediye Liderimiz Tahir Büyükakın’a çok teşekkür ediyorum. Üreten çiftçilerimizi de tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum” değerlendirmesinde bulundu.

 

TRAKYA BİRLİK LİDERİ KIRBİÇ: “TÜKETİCİLERİMİZE İYİ OLSUN” 

Trakya Birlik İdare Şurası Lideri Şafak Kırbiç da birlik olarak her vakit yeniliklere açık olarak kaliteden ödün vermeyen bir anlayışla yollarına devam ettiklerini belirtti. Trakya Birlik’in ebediyen ülkeye yenilikleri kazandırmış bir kurum olduğunu söyleyen Kırbiç, şunları kaydetti: “Bugün burada tekrar bir birincisi hayata geçirmek üzere bir ortaya geldik. Trakya Birlik ve Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin işbirliği ile geliştirilen ve Türkiye’de bir birinci olan biberiye ekstraktı ayçiçeği yağı, Trakya Birlik eserlerine eklenmiştir. Profesyonel mutfak tüketicilerin tercihine sunulmuştur. Doğal biberiye ekstraktı yağını, Biryağ kalitesi ile bir ortaya getirdik. Bu proje sayesinde bölgedeki üreticilerimizin artı çıkarı oluşmuş, tüketicilerimiz ise sıhhat, afiyet ve lezzet manasında bir eser kazanmıştır. Projenin hayata geçirilmesinde Kocaeli Büyükşehir Belediye Liderimiz Tahir Büyükakın başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Belediye Liderimizin bu türlü projelere ne kadar kıymet verdiğini takip ediyoruz. Liderimizin yeni projeleri ve yeni niyetlerinin de olduğunu biliyoruz. Bizler de Trakya Birlik olarak ülkemize, milletimize yapılacak olan her türlü hizmette Liderimiz üzere öncü olmaya her vakit hazır olduğumuzu söz ediyorum. Biberiye ekstraktı ayçiçeği yağının milletimize, tüketicilerimize güzel olmasını diliyorum”

 

“EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, hükümetin tarıma verdiği dayanakların yanı sıra Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin de çiftçilere ziraî takviyeler verdiğini belirterek, “Tahir Büyükakın Liderimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 

ZİRAAT ODASI LİDERİ KARAASLAN: “ÇİFTÇİ DOSTU LİDERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Son olarak çiftçileri temsilen konuşan İzmit Ziraat Odası Lideri Yusuf Karaaslan, her türlü zorluğa karşın çiftçilerin, kentin ve ülkenin kalkınmasında, iktisadın büyümesinde, ekmeğin, zerzevatın, meyvenin, etin, sütün velhasıl toprakta yetişen tüm eserlerin üretiminde ve sofralara ulaşmasında alın teri dökerek ağır emek harcadığını vurguladı. Karaaslan, “Aklında üretmek ve üreterek ilimiz ve ülkemiz iktisadına bedel katmaktan öbür gayesi olmayan çiftçilerimize verdiği ziraî dayanaklarla üreticilerin kendisine ‘Çiftçi dostu belediye başkanı’ payesi verilen tahminen de Türkiye’nin birinci ve tek Büyükşehir Belediye Lideri Tahir Büyükakın’a, tüm üreticilerimiz ismine teşekkür ediyorum” tabirini kullandı.

 

MAZOT KARTLARI ÇİFTÇİLERE TESLİM EDİLDİ

Konuşmaların akabinde, Lider Tahir Büyükakın ve protokol üyeleri, çiftçilere mazot kartı, yem bitkisi tohumu ve çağdaş seralarını teslim etti. Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) kapsamında Kocaeli’de yetiştirilen biberiye ekstraktı ayçiçeği yağının tanıtımı yapıldı. 18 litrelik yağ, biberiye üretimi yapan bir çiftçiye armağan edildi. Büyükşehir’in ziraî takviyelerinden yaralanan çiftçiler, ürettikleri petek balı, yumurta, çilek, manda yoğurdu ve çeşitli zerzevat ve meyvelerden oluşan ikramlarını Lider Büyükakın’a takdim etti. Üreticiler, ilaçlama makineleri, çapa motoru ve başka ziraî aletlerinin sergilendiği fuaye alanını gezdi. Davetlilere mancarlı pide ikram edildi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen