Paz. May 5th, 2024


Tüm faaliyetlerinin merkezine sürdürülebilirliği koyan Metro Türkiye, yalnızca yeme içme kesiminin bir numaralı iş ortağı olarak sunduğu eserlerle değil, geliştirdiği projelerle de ekosistemi koruyup daha pak ve yeşil bir gelecek yaratmak için çalışıyor. 2040 yılına kadar karbon nötr olma maksadı doğrultusunda adımlarını hızlandırırken, 2023’ü “Yeşil Güç Yatırımlarında Genişleme Yılı” olarak ilan eden Metro Türkiye, bu kapsamda “30 mağazaya 30 MW” sloganıyla gerçekleştirdiği güneş gücü sistemi (GES) yatırımının birinci fazını tamamladı. Birinci fazda yer alan 15 mağazanın çatılarına ve otopark gölgeliklerine suramı yapılan panellerle 18 MW’lık şurası GES gücüne erişen Metro Türkiye, bu mağazalarının yıllık güç gereksiniminin yüzde 70’ten fazlasını yenilenebilir güç ile sağlamaya başladı.  Hız kesmeden projenin 2. faz çalışmalarına geçen Metro Türkiye, 500 milyon TL değerindeki GES yatırımı tamamlandığında yaklaşık 110 bin kişinin yıllık güç tüketimine denk gelen toplam 30 MW üretimi gerçekleştirerek, 30 mağazasında kullandığı elektriğin yaklaşık yüzde 60’ını pak güç ile karşılamış olacak. Bu sayede 825 bin ağacın nötrleyebileceği 18 bin ton karbon emisyonunun önüne geçip karbon ayak izini 14 bin tona düşürerek daha sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlayacak.

500 milyon TL’lik yatırımın birinci fazı tamamlandı

Ülkemizde faaliyete başladığı 1990 yılından bu yana sürdürülebilirliği tüm işlerinin merkezine koyan Metro Türkiye’nin 2023’ü yeşil güç yatırımlarında genişleme yılı ilan ettiğini hatırlatan Metro Türkiye CFO’su Aslı Aracıoğlu, “30 mağazaya 30 MW” maksadıyla çıktıkları yolda değerli bir kademe kaydettiklerini söyledi. Türkiye’nin 21 kentinde 37 mağaza ile hizmet veren Metro Türkiye’nin GES yatırımının teknik olarak gerçekleşebileceği 30 mağaza belirlemesinin akabinde projeyi süratle devreye aldıklarını vurgulayan Aracıoğlu, “Toplam 500 milyon TL’lik GES yatırımımızın İstanbul Merter ve Pendik, Ankara Etlik ve Batıkent, İzmir Çiğli ve Gaziemir, Antalya Kepez ve Alanya ile Kayseri, Eskişehir, Diyarbakır, Konya, Gaziantep, Denizli, Bodrum olmak üzere 15 mağazamızı kapsayan birinci fazını tamamlamış olmaktan büyük bir memnunluk duyuyoruz. Bulundukları yere ve şartlara nazaran değişmekle birlikte, bu mağazalarımızın güç muhtaçlıklarını yüzde 80, yüzde 90 hatta yüzde 100’e varan seviyede GES ile karşılama talihine kavuşması, daha yeşil bir gelecek için çok kıymetli. Birinci fazda kurulumunu tamamladığımız Ankara Etlik mağazamızın güç muhtaçlığının tamamının yapılan yatırımla elde edilmesi, ne kadar yanlışsız bir adım attığımızın göstergesi” dedi.

Projede birinci fazın hayata geçirilmesiyle 18 MW’lık heyeti GES gücü kazanmış olduklarını lisana getiren Aracıoğlu, “Bu, 15 mağazamızın yıllık elektrik gereksiniminin ortalamada yüzde 70’ten fazlasını yenilenebilir güç ile karşılayabildiğimiz manasına geliyor. 2024 sonunda tamamlamayı planladığımız yatırım kapsamında 2. faz çalışmalarına da orta vermeden başladık. 2040’ta karbon nötr olma yolunda ilerlerken, karbon ayak izimizi 14 bin tona düşürmüş olacağız. Amacımız ise elbette güç gereksinimimizin yüzde 100’ünü güneşten karşılamak hedefiyle GES yatırımımıza devam etmek” diye konuştu.

Global gayenin yüzde 40’ını tek başına karşılayacak

30 mağazada 30 MW’lık amaca ulaşmanın bünyesinde yer aldıkları Metro AG açısından da çok kıymetli olduğuna dikkat çeken Aslı Aracıoğlu, “Yaptığımız yatırımla, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde GES ile 2030’a kadar 80 MWp’a ulaşmayı hedefleyen Metro AG için epeyce kıymetli bir rol üstleniyoruz. Metro Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz projemiz ile küresel olarak belirlenen amacın yüzde 40’a yakınını ülke olarak tek başımıza karşılamış olacağız. Hem Metro Türkiye hem de ülkemiz ismine bu türlü paha yaratmaktan büyük bir gurur duyuyoruz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen