Per. May 2nd, 2024

Sıkça karşılaşılan ve hayatın olağan akışını etkileme boyutuna dahi ulaşabilen panik atak yahut panik bozukluk nedir? Panik atak neden olur? Her telaş bozukluğu panik atak olabilir mi? Bu sorunun giderilmesinde hangi prosedürler kullanılabilir? Panik atak hakkında sıkça sorulan sorulara, Uzman Klinik Psikolog Ege Ece Birsel yanıtlar veriyor.

Panik atak, rastgele bir vakitte ve rastgele bir duruma karşı ortaya çıkabilecek endişe/korku nöbetleri olarak tanımlanır. Kişi bu atakları yaşarken, gerçeklikten uzaklaşır ve yanlışlı niyetler üretir. Ekseriyetle panik atak, bireyin tehlikeli olarak şartlandığı bir durum üzerine geliştirdiği felaketleştirme kanıları nedeniyle tetiklenir ve bireyin panik atağı karşılayış biçimine nazaran de giderek şiddetlenir. Kişi kimi vakit gerçek olayları olmayacak boyuta getirirken, kimi vakit gerçekte var olmayan ihtimalleri felaket senaryoları biçiminde yorumlar ve reaktif hale gelir. Bunun sonucu olarak, fizikî ve bilişsel reaksiyonlar ortaya çıkar. Lakin her tepki yahut gerilim döneminin panik atak olarak tanımlanması kelam konusu olamaz. Panik bozukluk, tertipli ve devamlı ortaya çıktığında tanısı konulan bir durumdur. Olağan dışı hallerde, bir sefere mahsus yahut uzun periyotta birkaç defa yaşanan ataklara, panik atak tanısı koymak yanlışsız olmaz.

Kişinin devamlı kaygı halinde olması ve dışarıdan gelen tüm sinyalleri bir panik atak tetikleyicisi olarak görmesi, bunu çok gerilim ve dert düzeyine taşıması panik atağın esas belirtisidir. Hasta olma derdi, ölmek korkusu, birilerini yahut sahip olduklarını kaybetme korkusu tertipli olması halinde tepki gösterilmesi durumu sıklaşır ise uzman görüşü gereklidir.

Panik atak; çarpıntı, terleme, baş dönmesi, nefes alamama hissi, karıncalanma yahut his kaybı üzere semptomlara sebep olabilir. Kişi bu esnada fizikî uyumunu kaybederken, gerçek düşünme yetileri de sınırlanır. Rastgele bir kaynak olmaksızın yahut bir probleme karşı bu türlü tepki hali, ayda bir kezden fazla olması halinde, teşhis gerektirir. Teşhis için kesinlikle uzmana başvurulması gerekir.

Panik Atak Neden Olur?

Panik bozukluğun tek bir nedeninden kelam edilemez. Ruhsal rahatsızlıklar, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Panik atak sorunu, genetik yatkınlığı kelam konusu olan bir durum olmakla birlikte, rastgele bir genetik transfer olmasa da kimi sebeplerle ortaya çıkabilir.

Geçmiş yaşantıda, bilhassa çocuklukta yaşanan travmaların yetişkinlikte panik atak olarak ortaya çıkması mümkündür. Bununla birlikte, şimdiki şartlarda yaşanan önemli kayıp ve travmalar da panik atağı tetikleyebilir. Sigara, alkol ve uyuşturucu unsur kullanımı ise beynin kimyasal normallerini etkilediği için bu durumu tetikleyebilir. Kimi bireylerde ise bu faktörlerin rastgele birisi olmasa dahi, panik atak sorunu kelam konusu olabilir. Bunun nedeni, insanın hayatta kalma içgüdüsünün abartılı biçimde ortaya çıkmasıdır.

Panik bozuk, çocukluktan itibaren görülebileceği üzere, yaşantının rastgele bir devrinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin; bir yakının kanser nedeniyle kaybedilmesinden sonra, kanser olup ölme kaygısının panik atak durumuna dönüşmesi kelam konusu olabilir. Bu durumda, ömür konforu sürdürebilmek için uzman görüşü almak gerekli olacaktır. Çünkü panik atak, hayatı önemli manada etkileyen sonuçları doğurabilir.

Panik Atak Nasıl Geçer?

Panik atak, beraberinde farklı mental sorunlarla birlikte seyredebilir. Ferdi olarak uygulanacak yollar, sorunun panik bozukluğa dönüşmüş olması halinde tesirli olmayacaktır. Panik bozukluk tanısı almış yahut bu semptomları gösteren şahısların, psikolog ve psikiyatr kontrolünde bir tedavi sürecine tabi olmaları gerekir. Elde edilecek datalar ışığında yapılacak kıymetlendirme, tedavi sürecini şekillendirecektir.

Panik bozukluk tedavisinde, kimi hadiselerin ilaçlı tedavisi gerekirken, tüm hadiselerin terapi alması uygun görülür. Psikoterapide, farklı yaklaşımlar kelam hususudur ki, uzmanın hangi metodu kullanacağına karar verebilmesi için kişi ile belirli bir müddet görüşmesi gerekir.

Psikolog ve psikiyatrlar, panik bozukluk tedavisini koordineli olarak gerçekleştirebilirler. Sorunun boyutuna bağlı olarak belirlenecek tedavi döneminde, nefes terapisi ve nizamlı yürüyüş üzere; bireyin kendisinin gerçekleştirebileceği terapiler de uygulanabilir.

Panik atak; ciddiye alınması gereken bir sorun olmakla birlikte, kişinin mevcut telaşlarının içerisine bir de bunu eklemesi yanlışsız değildir. Bu sorunun tedavisinde uzman denetiminde önemli yol kat edilmesi mümkündür. Semptomları, nizamlı ve devamlı görmeniz durumunda, uzmanlardan takviye almanız halinde, kalıcı tahlillere de ulaşabilirsiniz.

Yapılması gereken, yalnızca uzmanlardan görüş almak ve bilimsel metotları kullanmaktır. Bu formda tesirli tahlilleri elde etmek mümkün olabilecektir. Açık kaynaklardan elde edilen, kaynağı belirli olmayan ve sorumluluk taşımayan bilgiler, daha olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle, bu sorunun giderilmesine yönelik olarak sadece, psikolog ve psikiyatrlardan bilgi ve takviye alınız.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen