Sal. May 7th, 2024


Güç bölümünün öncü firmaları ortasında yer alan ve Türkiye’deki elektrik üretiminin %100’ünü yenilenebilir güç kaynaklarından sağlayan Güçlü Enerji, rüzgâr türbinlerindeki major ekipmanların atölye düzeyi bakım hizmetleri ve bu alandaki yenilikçi tahlillerin geliştirmek için kıymetli bir iş birliğini hayata geçiriyor. 

 

Rüzgar türbinlerinde kullanılan gearbox, ana yatak üzere kritik ekipanların rulmanlarının tasarım ve üretimini yapan, Rüzgar Güç kesiminde önder pozisyonda olan Almanya merkezli teknoloji şirketi Schaeffler’le Türkiye’deki rüzgâr türbini bakım hizmetleri ve tahlillerini geliştirecek stratejik bir iştirak mutabakatı imzalayan Güçlü Enerji; yapılan iştirak kapsamında Denizli’de rüzgâr türbini bileşenlerinin eksiksiz tamirat ve revizyonunun yapılmasını sağlayacak “Zorlu Tamirat ve Yenileme Merkezi”’ni kurdu. 

 

Dişli kutusu ve ana şaft rulmanlarının değiştirilmesi dahil olmak üzere rüzgâr türbini bileşenlerinin tam bakımınının yapıldığı Güçlü Tamirat ve Yenileme Merkezi, birinci etapta Kuvvetli Enerji’nin rüzgâr güç portföyüne hizmet vermek emeliyle hayata geçirildi. Sonraki etapta kritik bakım ve revizyon hizmetlerini bölgedeki öbür rüzgâr santrali operatörlerine de yaygınlaştırmayı planlayan Şiddetli Güç, rüzgâr gücü üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması istikametinde bu nalaşmayla değerli bir adım atıyor. Türkiye genelinde sanayi alanında kapsamlı bir eser yelpazesi sunan Schaeffler ve Türkiye’nin yenilenebilir güç dalının başkan oyuncularından Güçlü Enerji, bu stratejik iş birliğiyle ülke içindeki rüzgâr gücü üretiminin verimliliğini, sürdürülebilirliğini ve güvenilirliğini artırmayı hedefliyor. 

 

Rüzgâr türbini bakımında ihtilal yaratan ortaklık

Schaeffler Türkiye CEO’su Yusuf Bulut, “Güvene ve ortak gayelere dayalı iştirakler kurmaya katiyen inanıyoruz” diyerek kelamlarına şöyle devam etti: “Zorlu Güç ile olan iş birliğimiz, rüzgar gücü dalında teknik yeterliliği artırma ve sürdürülebilirliği teşvik etme konusundaki kararlılığımızı yansıtıyor. Rüzgâr türbini bakımında ihtilal yaratan bu iştirakin en değerli ögesi, birinci adım olarak Güçlü Tamir ve Yenileme Merkezi’nin Denizli’de kurulmasıdır.”

 

Denizli’de kurulan Şiddetli Tamirat ve Yenileme Merkezinde rüzgâr türbini bileşenlerinin tam bakımı yapılıyor

 

Enerji bölümünde büyük bir dönüşüm yaşandığını, bu dönüşümün merkezinde de yenilenebilir güç olduğunu belirten Zorlu Güç Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap şunları söz etti: “Türkiye’deki elektrik üretimimiz yüzde 100’ü yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Dalımızda rüzgâr gücüne yatırım yapan birinci şirketlerden biriyiz, bu alandaki yatırımlarımıza 2008 yılında başladık. Türkiye’de rüzgâr türbini bakım hizmetleri ve tahlillerini geliştirmek için Schaeffler ile yaptığımız muahedeyi çok kıymetli buluyoruz. Bu iş birliği sonucunda kurulan Şiddetli Tamir ve Yenileme Merkezimizde, rüzgâr türbini bileşenlerinin fabrika düzeyi bakımını yapmaya başladık. Bu sayede, dalımızda yerli kaynak kullanımını artırmayı ve istihdam konusunda da fırsat yaratmayı amaçlıyoruz. Bugün Türkiye’de 4 bin civarında rüzgâr türbini bulunuyor. Önümüzdeki devirde yenilenebilir güç yatırımları kapsamında rüzgâr gücüne önemli manada yatırım yapılması bekleniyor. Bu manada alanlarda türbinlerin kritik ekipmanlarının tamir ve bakımlarını kendi kurduğumuz atölyede, tümüyle yerli kaynak ile yapabilecek pozisyona gelmek bize gurur veriyor. Schaeffler ile yaptığımız bu muahede ile tesisimizi dünya ölçeğinde hizmet veren bir pozisyona ulaştırmaktan memnuniyet duyuyoruz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen