Pts. May 13th, 2024


“E-sigaralar en az sigara kadar ziyanlıdır ve sigarayı bırakmak için bir araç olarak kullanılmamalıdır.” diyen Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Onur Noyan, sigarayı bırakmak için kesinlikle uzman takviyesi alınması gerektiğini, e-sigaraların aslında hem bağımlılığa geçişi hızlandırdığını hem de tedaviden uzaklaştırdığını söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Onur Noyan, e-sigara ile sigara bırakmanın mümkün olup olmadığını anlattı.

E-Sigara ile sigaraların benzerliğinden bahsetmek gerektiğini söz eden Prof. Dr. Onur Noyan, “Sigara dediğimiz eser aslında tütünün yakılarak nikotinin açığa çıkartılması ile elde ediliyor. E-sigara ise nikotinin yakılarak ya da buharlaştırarak elde edilmesiyle ortaya çıkan eserler.” dedi.

İkisinin de ortak benzerliğinin nikotin içermesi ve nikotinin bağımlılık yapıyor olması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Onur Noyan, şöyle devam etti:

“E-sigaraların ziyanı olağan sigaraya çok benzeri. Öncelikli olarak bağımlılık yapan tesirleri hem olağan sigarada hem de e-sigaralarda birbirine çok yakın tesir gösteriyor. E-sigaraların içerisindeki kimyasal hususlardan ötürü ortaya çıkan akciğer meseleleri ve öbür bilmediğimiz eserlerden kaynaklı metabolik problemler sebebiyle en az sigaralar kadar ziyanlı olduğunu söyleyebiliriz. 

‘Peki bu noktada olağan sigaradan daha sağlıklı bir eser olarak pazarlanan e-sigaraların bağımlılık tedavisinde yeri var mıdır?’ diye düşünecek olursak, e-sigaraların bağımlılık tedavisinde yeri olmadığını söylemek çok yanlışsız olur. Olağan kaideler altında sigaradan daha az bağımlı olduğu, daha az ziyanlı olduğunu pazarlanarak kullanıma sokulan bu eserlerin aslında bağımlılıktan kurtulmaya çok da yararlı olmadığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Hem bu sayede hastaların sigarada uzaklaşmaları daha sıkıntı olmakta hem de bireylerde daha diğer bir bağımlılık tipi ortaya çıkmış olmakta.”

E-sigara ile sigarayı bırakabilir mi? 

Sigarayı bırakmak için daha az ziyanlı olduğu düşünülen e-sigara kullanmaya başlayan bir kişinin tıpkı vakitte nikotin bağımlılığı devam ettiğinden ötürü nikotini hayatından çıkartmakta zorlandığını anlatan Prof. Dr. Onur Noyan, şunları kaydetti:

“Bu bağlamda sigaradan e-sigaraya geçiş aslında nikotin bağımlılığının devamını sürdürmekte ve bağımlılığın azalmasına bir tesir göstermemektedir. Birtakım hadiselerde çok nadiren de olsa e-sigaraya geçiş ile birlikte bireylerin el alışkanlıklarını değişebileceği bu sayede bırakmalarının daha kolay olduğu söylenebilir ancak pratikte ve bilimsel olarak bunun yanlışsız olduğunu söyleyemiyoruz.

Sonuç olarak sigarayı bırakmak için e-sigaralardan fazla kesinlikle ancak kesinlikle tıbbi bir takviye alınmalı. Psikoterapi dayanağı alınmalı, bu bağlamda kullanılacak ilaçlar ile birlikte nikotin yerine geçebilecek eserler tercih edilmeli ve bir plan dahilinde sigara bırakılmalı yoksa bireylerin kendi başına gösterdiği uğraşlar daha uzun müddette bireylerin ‘ben bunu bırakamıyorum’ üzere bir niyetine sebep olmakta ve daha karamsar hissetmelerine ve sigarayı bırakmak ile ilgili daha olumsuz hissetmelerine sebep olabilir.”

E-sigaraların dumanıyla bilmediğimiz kimyasal hususlar açığa çıkıyor

E-sigaradaki pasif içicilik riskinin olağan sigara ile birebir olduğunu lisana getiren Prof. Dr. Onur Noyan, “Çünkü e-sigaraların dışarıya çıkarttığı kısmi olarak buhar aslında içerisindeki bilmediğimiz kimyasal unsurların de dışarıya çıkmasına sebep olmakta. Bu kimyasal hususların buhar yoluyla dışarı çıkması akciğer enfeksiyonlarından ya da bilmediğimiz yeni akciğer komplikasyonuna kadar giden bir yoldur.” halinde görüşlerini tabir etti.

E-sigaralar hakkında yanlış bilinen gerçekler   

“E-sigaraların daha az ziyanlı olduğuna dair bir inanç, e-sigaraların içermiş oldukları farklı aromalar, içermiş oldukları farklı içerikler ve tatlı görünümleri, tanınan medyada yıldızların ya da öbür ünlülerin e-sigara tüketiyor olmaları, sigaraya bırakmak için kullanılıyor olduğuna dair haberlerin çıkması aslında e-sigaralar ile ilgili en büyük yanlış bilgiler.” diyen Prof. Dr. Onur Noyan, şöyle devam etti:

“Bu bağlamda e-sigaralar en az sigara kadar ziyanlıdır ve sigarayı bırakmak için bir araç olarak kullanılmamalıdır. Sigarayı bırakmak için kesinlikle uzman dayanağı alınmalıdır. E-sigaralar aslında hem bağımlılığa geçişi hızlandırmakta hem de tedaviden uzaklaştırmakta.”

E-sigara bağımlılığı tedavisi nasıl yapılır? 

E-sigara bağımlılığının tedavisinin olağan sigaradan hiç farklı olmadığını tabir eden Prof. Dr. Onur Noyan, şöyle devam etti:

“Sigara bağımlılığında nikotin yoksunluğunu tedavi etmeyi çalıştığımızdan ötürü e-sigara bağımlılığının tedavisinde de nikotin yoksunluğuna yönelik bir tedavi başlıyoruz. Bilhassa nikotin yoksunluğunu daha az hissedilmesi için nikotin sakızları, nikotin bantları, nikotin spreyleri kullanılıyor. Nikotin yoksunluğu ve nikotin isteği ile baş etmek için kimi ilaçları tercih ediyoruz.”

Prof. Dr. Onur Noyan, ilaçlar ile birlikte psikoterapiyi de tedaviye dahil ettiklerini belirterek, “Sigarayı bırakma süreci uzun soluklu bir süreçtir. Hayal kırıklığı ve karamsarlığa kapılmadan bu yolda ilerlemek çok değerli.” formunda konuştu. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen