Paz. May 5th, 2024


TİROİD NODÜLLERİNDE KANSER RİSKİNİ GÖZ GERİSİ ETMEYİN

 

Tiroid hastalıklarına iyot eksikliğinin sık görüldüğü bölgelerde daha sık rastlanıyor. Türkiye de bu bölgeler ortasında yer alıyor. Tiroid nodülleri yaygın görülen tiroid hastalıkları içinde bulunuyor. Ekseriyetle uygun huylu olan tiroid nodülleri cerrahi metotla başarılı bir biçimde tedavi edilebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Selçuk Güneş, tiroid nodülleri ve tiroid nodüllerinin tedavisi hakkında bilgi verdi. 

 

Tiroid, gırtlağın altında boynun ön kısmında bulunmaktadır. Biçimi bir kelebeğe benzemekte, iki yan lobdan oluşmaktadır. Tiroid, hayati bir endokrin bezidir. Tiroid bezi T3 (triiyodotironin) ve T4 ( tiroksin) hormonlarını üretir. Bu hormonlar beden metabolizmasında, büyümesinde, olgunlaşmasında kıymetli bir rol oynar ve birçok beden işlevinin düzenlenmesine yardımcı olur. 

 

Tiroidin güzel ya da berbat huylu olduğunun belirlenmesi önemli

 

Tiroid nodülleri tiroid bezinde oluşmaktadır. Her tiroid nodülü kanser manasına gelmemektedir.  Nodülün düzgün huylu mu yoksa berbat huylu mu olduğunun belirlenmesi çok kıymetlidir. Büyüklüğü 1 cm ve altı nodüllerde hastaya takip önerilmektedir. 1 cm ve üzeri nodüllerin ise biyopsi yapılarak incelenmesi gerekmektedir. Biyopsi sonucu âlâ huylu çıkan nodüller tiroid işlevleri da göz önünde bulundurularak takip edilmelidir. Yeterli huylu nodüllerde hasta; kitleden şikayetçi ise, kitle boyna bası yapıyorsa, ses kısıklığı ve yutma zorluğu varsa, kozmetik olarak badire yaşanıyorsa ve bir tümör kuşkusu bulunuyorsa alınabilmektedir. Hastanın bu usul şikayetleri yok ise âlâ huylu nodüller takip edilebilir. Tiroid nodülleri 4 santimetrenin üzerinde olduğunda ince iğne biyopsi sonucu teşhis alması güç olmaktadır. Bu üzere durumlarda nodülün alınması gerekmektedir.

 

Kanserli nodüller boyutuna bakılmadan alınmalıdır

 

Tiroid kanserleri cerrahi olarak tedavi edilebilmektedir. Cerrahi sonrasında gerek görülürse radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilmektedir. En sık görülün makus huylu tiroid kanseri çeşidi papiller tiroid karsinomudur. Tiroid nodülüne yapılan ultrasonografik değerlendirmenin sonucunda malignite kriterleri varsa yapılan ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) sonucunda tümörle bağlı hücreler görülmüşse nodülün boyutuna bakılmaksızın cerrahi yapılmalıdır. Tiroid nodülü etraftaki lenf nodlarına sıçramışsa lenf bezleri de kesinlikle alınmalıdır. Küçük çaplı tümörlerde tiroid bezinin tamamının mı yoksa yarısının mı alınması gerektiği bazen tartışılmaktadır. Büyük çaplı tümörlerde ekseriyetle tiroid bezinin tamamı alınıp soluk borusu etrafındaki lenf nodları da temizlenmektedir. Ameliyat sonrasında endokrinoloji uzmanı, nükleer tıp uzmanı ve ameliyatı yapan cerrahla yapılan kurulda devam tedavileri kararlaştırılmaktadır. 

 

Foliküler tiroid kanseri tanısı güç bir türdür

 

Foliküler tiroid kanseri, papiller tiroid kanserinden sonra en sık görülen cinstir. 40-60 yaş ortasında ve çoklukla bayanlarda görülmektedir. Tanısı sıkıntı konulan bir kanser cinsidir. İnce iğne biyopsisi sonucu foliküler adenom teşhisi konmuşsa tiroid bezinde nodülün yer aldığı lob çıkarılır. Yapılan ayrıntılı biyopsi sonucu çıkarılan lobun kanser olduğu belirlenirse öbür lob da çıkarılarak ameliyat tamamlanmaktadır. Büyümemiş,  bariz bir halde kanser olmayan ve etraf dokulara yayılmamış foliküler kanserlerdeki yaklaşım genelde tiroid bezinin tek lobunun çıkarılması tarafındadır. Şayet nodüle kanser teşhisi konmuşmuşsa tiroid bezinin 2 lobu birden alınmaktadır. Sonrasında ise radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaktadır. 

 

Anaplastik tiroid kanseri agresiftir ve çabuk ilerler

 

Diğer makûs huylu tiroid kanserileri medüller tiroid kanseri ve anaplastik tiroid kanseridir. Medüller tiroid kanseri parafoliküler C hücrelerinden köken alan nöro-endokrin tümörler ortasında yer alan bir tiroid kanseri çeşididir. Medüller tiroid kanserinde etrafa yayılım fazla olduğu için tiroid bezi ile birlikte etraf dokuların hastalık bulgusu olmasa bile çıkarılması gerekmektedir. Anaplastik tiroid kanseri az görülen, agresif, çabuk ilerleyen ve olumsuz sonuçları olan tiroid kanseri cinsidir.   Tiroid nodülü ile ilgili şikayeti olan, aile öyküsü olan, rastgele bir nedenle baş boyun bölgesine radyoterapi alan bireylerin tiroid bezinin kesinlikle denetim edilmesi gerekmektedir. Hastada nodül tespit edilmişse kesinlikle takibi ve denetimleri sistemli olarak yapılmalıdır. Her hastalıkta olduğu üzere tiroid nodüllerinde de erken teşhis ve tedavinin değeri büyüktür. Tiroid nodülleri ile ilgili şikayetler önemsenmeli ve vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen