Per. May 2nd, 2024


Çalışma hayatının en değerli göstergesi olan ofis kıyafetleri; bilhassa pandemi devrinde evrime uğradı. Husus hakkında konuşan Ayşe Nazmiye Uça “İş hayatındaki disiplin anlayışının simgesi olan ofis kıyafetleri artık her gün cumartesiymiş rahatlığında” dedi. 

İş hayatında ofis kıyafetleri birçok nedenden ötürü disiplin kıyafeti olmaktan rahat çalışma anlayışına evrildi. Bunun nedenlerini Datassist YK Lideri Ayşe Nazmiye Uça şöyle anlattı: “Ofis kıyafeti bir periyot çalışma hayatının bilhassa beyaz yaka çalışanlarının hayatının en değerli göstergesiydi. Profesyonel çalışmanın hatta iş disiplininin ve performansın simgesi idi. İsmi üzerinde ‘beyaz yaka’ idi ofis çalışanlarının tarifi. Birçok şirketin kıyafet yönetmeliği ve bu yönetmeliğin daha özgür olduğu vakitler vardı. Cuma günleri ofise uygun bir hürlük kelam konusuydu. Bilhassa pandemi devrinden sonra ofis kıyafetleri evrime uğradı.”

Uça: “Ne oldu da ofiste her gün Cumartesi olmaya başladı?”

Bu değişimde bayanların rolünden de bahseden Uça şöyle devam etti: “Kadınların iş hayatındaki yükselen sayısı, modanın hayatımızdaki ehemmiyeti, çalışanların ofis kıyafetine para harcamak istememesi ve en nihayetinde pandemi ofis kıyafetlerini değiştirdi. Covid 19 pandemisi ile büyü bozuldu. Uzaktan çalışmanın neredeyse iki yıl boyunca norm haline gelmesi hem çalışanların hem patronların eski kuralları sorgulamasına yol açtı ve pandemi sonrası ofis giysisinde rahatlık temel alınmaya başladı. Pandemi sırasında ofise gelişlerde kıyafet ögesi son düşünülen husus idi ve ofiste plates taytlarının görünmesi tam da bu vakte rastladı.

Uça: “Moda ve harcama tercihleri”

Bu değişimde moda dalının çok büyük bir tesiri var, şu anda bayanların iş hayatına kabulünün akabinde tahminen de erkek iş kıyafetlerini takip eden etek ve ceket kadrolar ortada yok. Erkeklerde de ceket ekip ve kravatın yerini rahat pantolon ve tişörtler hatta şortlar almış durumda. Bir öbür nedenin çalışanların giysiye harcadıkları paranın azalması farklı mevzulara para harcamayı tercih etmeleri olarak söyleyebiliriz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen