Çar. May 8th, 2024


Daha sürdürülebilir bir dünya maksadıyla çalışmalarını sürdüren Vodafone, elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek ve bu mevzuda farkındalık yaratmak hedefiyle 4 yıl evvel başlattığı “Bu Atıklar Kod Yazıyor”projesini ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ediyor. Projeyle e-atıkları kodlama sınıfına dönüştüren Vodafone, bugüne kadar 8 ilde kodlama sınıfları açarak yaklaşık 10 bin çocuğun hayatına dokundu. Proje kapsamında toplanan e-atık ölçüsünde geçtiğimiz yıldan bu yana değerli bir artış yakalanarak 20 tonu aşkın e-atık geri dönüştürüldü.

 

Dünya Elektronik Atık Günü vesilesiyle bir açıklama yapan Vodafone Türkiye İcra Şurası Lider Yardımcısı Hasan Süel, şunları söyledi:

“Çoğunluğu zehirli ve ziyanlı unsurlar içeren elektronik atıklar, gerçek formda yok edilmediğinde insan ve etraf sıhhatine önemli ziyanlar veriyor. Dünyadaki atıkların yalnızca %1’ini e-atıklar oluşturmasına karşın, topraktaki tehlikeli husus kirliliğinin %70’ine e-atıklar sebep oluyor. Amaç odaklı bir şirket olarak, çevreye karşı sorumluluk taşıdığımıza inanıyor ve çevresel etkimizi en aza indirmek için çalışıyoruz. 2025’e kadar şebeke kaynaklı elektronik atıklarımızın %100’ünü yine kullanmayı, tekrar satmayı yahut geri dönüştürmeyi hedefliyoruz. 2022 mali yılında faaliyetlerimiz sonucu ortaya çıkan e-atıkların %99’unu geri kazanım ve geri dönüştürme yoluyla iktisada kazandırdık. ‘Bu Atıklar Kod Yazıyor’ projesiyle de e-atıkları topluyor ve bu atıkların lisanslı geri dönüşüm firması tarafından geri dönüştürülmesini sağlıyoruz. Bugüne kadar 20 tonu aşkın e-atık topladık. Geri dönüşümden elde edilen ekonomik gelirle 8 vilayette kodlama sınıfları açtık ve yaklaşık 10 bin çocuğun hayatına dokunduk. Vodafone olarak, e-atıkları artı kıymete dönüştürmeye, böylelikle hem toplumsal hem de çevresel tesir yaratmaya devam edeceğiz.” 

                                                                                                              

Yıl sonuna kadar 2 sınıf daha açacak 

 

Vodafone, eğitime takviye olma ve çevresel tesirini azaltma gayelerini harmanladığı “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesiyle, çalışanlarının, iş ortaklarının ve müşterilerinin konutlarından getirdiği e-atıkları topluyor ve lisanslı geri dönüşüm firması Akademi Etraf tarafından geri dönüştürülmesini sağlıyor. Geri dönüşümden elde edilen ekonomik gelirle, Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle yürütülen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında okullarda kodlama sınıfı kuruluyor. Bugüne kadar Mardin, Samsun, Adana, Gaziantep, Bingöl, Çanakkale, Uşak ve Bursa’da kodlama sınıfları açan Vodafone, bu yılın sonuna kadar 2 kodlama sınıfı dahaaçmayı hedefliyor.

 

53 kurumdan tam destek

 

“Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesine 2020 yılından bu yana kurumlar da dayanak veriyor. İş ortağı kurumlar İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Ordu, Kütahya, Batman, Tokat, Sakarya, Denizli, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Samsun, Tekirdağ ve Giresun’da bulunan ofis ve fabrikalarında binlerce çalışanın takviyesiyle e-atık topluyor. Projeye dayanak veren toplam kurum sayısı 53’e ulaştı. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) da eklenmesiyle geniş bir ekosisteme yayılan projenin destekçileri ortasına son olarak Yemeksepeti de katıldı. “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesinin kurumsal destekçisi olmak için su[email protected] adresinden irtibata geçilebiliyor.

 

Hangi atıklar toplanıyor?

 

“Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi kapsamında artık kullanılamaz durumda olan bilgisayarlar, tabletler, yazıcılar, cep telefonları, klavyeler, fareler, şarj aygıtları, sunucular, kameralar, müzik çalarlar, kablolar, uzaktan kumandalar, elektrikli süpürgeler, dikiş makineleri, saç kurutma makineleri, kahve makineleri, elektrikli mutfak gereçleri, uzaktan kumandalı oyuncaklar, kulaklıklar, görüntü oyunları ve oyun konsolları, elektrikli spor ekipmanları ve giyilebilir spor ekipmanları toplanıyor. 

 

 

Vodafone hakkında

Vodafone, Avrupa ve Afrika’nın en büyük telekom şirketidir. Daha düzgün bir gelecek amacıyla, bireylerin ömür kalitesini artıran, kritik dallarda dijitalleşmeyi sağlayan, kapsayıcı ve sürdürülebilir dijital toplumları mümkün kılan teknolojileri sunuyoruz.

17 ülkede 300 milyonu aşkın müşteriye taşınabilir ve sabit bağlantı hizmetleri sunuyor, 46 ülkede daha taşınabilir ağlarda iş iştirakleri yürütüyoruz. Tıpkı vakitte, Objelerin İnterneti (IoT) alanında dünya başkanı bir şirket olarak, 167 milyonu aşkın aygıt ve platformu birbirine bağlıyoruz. Afrika’nın en büyük finansal teknoloji platformu Vodacom Finansal Hizmetler ve M-Pesa ile 7 ülkede 71 milyonu aşkın bireye hizmet veriyoruz.

2040 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak ve çevresel etkimizi azaltmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tıpkı formda, müşterilerimize de 2030 yılına kadar 350 milyon ton karbon emisyonunu azaltmada yardımcı oluyoruz. Ayrıyeten, 2025 yılına kadar şebeke atıklarımızın yüzde 100’ünü yine kullanma, yine satma ya da geri dönüştürme maksadımız doğrultusunda, aygıt atıklarının azaltılmasına yönelik aksiyonlarımıza devam ediyoruz. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen