Pts. Nis 29th, 2024


17 KASIM DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ

HAYATA TUTUNAN MİNİK KAHRAMANLAR

 HANGİ BEBEKLER “PREMATÜRE BEBEK” OLARAK ADLANDIRILIR

PREMATÜRE BEBEKLERDE GÖRÜLEBİLEN SIHHAT SORUNLARI

Bir bebeğin uygun büyüme ve gelişimi için ortalama 40 haftalık bir süreyi anne karnında geçirmesi gerekir lakin birtakım bebekler bazen bu kurala uymayarak hayata gelme konusunda sabırsız davranabiliyorlar. Bu da erken doğuma sebebiyet veriyor. 37. gebelik haftasından evvel doğan ve prematüre olarak isimlendirilen, hayata tutunma konusunda hem sabırsız hem de kahraman olan minik kalplerin sırf bir kısmının ağır bakıma gereksinimi olduğunu vurgulayan Liv Hospital Yenidoğan Uzmanı Dr. Ozan Uzunhan; “Prematüre bebeklerin dikkatli bir formda kıymetlendirilmesi ve takibi epey önemlidir” dedi.

 

37. gebelik haftasından evvel doğan bebekler prematüre olarak adlandırılır

Bir bebeğin uygun büyüme ve gelişimi için ortalama 40 haftalık bir süreyi anne karnında geçirmesi gerekir. Tarif olarak 37 gebelik haftasından evvel doğan bebekler, prematüre bebekler olarak tanımlanır. Prematüre bebekler doğum haftasına nazaran de ileri derece prematüre (28 haftadan erken doğanlar), çok prematüre (28-32 hafta ortasında doğanlar), orta derece prematüre (32-34 hafta ortasında doğanlar) ve geç prematüre (34-37 hafta ortasında doğanlar) olarak sınıflandırılırlar.

Yalnızca bir kısmında ağır bakım gereksinimi gerekir

Günümüzde her 10 bebekten biri prematüre doğmaktadır.   Prematüre bir bebek olağandan ne kadar fazla erken doğmuş ise erken doğum ile bağlantılı problemler da tıpkı oranda artmaktadır. Bu bakımdan bebeğin doğum haftası epeyce değerlidir. Bilhassa 34 gebelik haftasından evvel doğan bebeklerin neredeyse tamamının yenidoğan ağır bakım ünitesinde izlenmesi gerekirken daha büyük prematüre bebeklerin sırf bir kısmında ağır bakım gereksinimi gerekir. Geç preterm olarak isimlendirilen ve 34 haftadan büyük doğan prematüre bebeklerde bir sıhhat sorunu yaşama riski daha azdır. 

Yenidoğan uzmanı tabipler tarafından değerlendirilmeleri önemlidir

 

Prematüre bebeklerin doğum anından itibaren yenidoğan uzmanı tabipler tarafından kıymetlendirilmesi ve takip edilmesi çok kıymetlidir. Prematüre bebeklerin özel tasarlanmış yenidoğan ünitelerinde de tekrar bu mevzuda özel eğitim almış hemşireler tarafından ihtimamlı ve profesyonel bir bakım alarak tıbbi ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir.

Prematüre bebeklerde görülebilen sıhhat sorunları

Prematüre bebeklerin organ sistemleri tam olarak gelişmediğinden bu bebekler doğum sonrası teneffüs, deveran ve beslenme takviyesi üzere kimi dayanak tedavilerine gereksinim duyarlar.  Bu bebekler beden ısılarını koruyamadıkları için kuvöz olarak isimlendirilen, ortam ısısının ve nemin ayarlandığı özel ömür ünitelerinde izlenirler ve yaşamsal bulguları devamlı olarak monitörler ile yakın takip edilir. Prematüre bebeklerde gözlenen en önemli meseleler aşağıdaki başlıklar altında sıralanabilir. 

  1. Enfeksiyonlar: Prematüre bebekler, bağışıklık sistemleri şimdi gelişmediğinden enfeksiyonlara karşı epey hassastırlar. Bu bakımdan ağır bakım ünitelerinde sıklıkla antibiyotik tedavisine gereksinim duyarlar.
  2. Solunum meseleleri: Prematüre bebekler, akciğerleri tam gelişmediği için sıklıkla teneffüs zahmeti yaşarlar. Prematüre bebeklerin akciğerlerde sürfaktan ismi verilen bir protein kâfi yapılamadığı için respiratuvar distres sendromu (RDS) olarak isimlendirilen klinik tablo meydana gelir ve önemli teneffüs zahmeti ile kendini gösterir. Bebeğin doğum haftası ne kadar erken ise RSD riski de o kadar fazladır. Bunun dışında apne ismi verilen teneffüs duraklamaları, uzamış oksijen ve teneffüs takviyesi ihtiyacı üzere öteki klinik durumlar da görülebilir.
  3. Kalp problemleri: Prematüre bebeklerde en sık görülen kardiyak sorun Patent Duktus Arteriyozus’tur (PDA). Doğumdan evvel ana atar damar (aort) ile akciğere giden atar damar ortasında temas sağlayan ve duktus arterozus ismi verilen damarın doğumdan sonra kapanmayarak açık kalmaya devam etmesine PDA denilir. PDA’ya bağlı bebekte kalp yetersizliği, akciğer ödemi, organlara yetersiz kan pompalanması ve kan basıncı düşüklüğü üzere meseleler görülebilir.
  4. Beyin kanamaları: Prematüre bebeklerde beyin içindeki damarlar çarçabuk hasar görebilir ve kanayabilirler. Buna bağlı beyin hasarı, nöbetler ve hidrosefali olarak isimlendirilen beyin içindeki boşluklarda sıvı birikimi görebilir.
  5. Göz problemleri: Prematüre bebeklerde gözün retina katmanının damar gelişim süreci bozulabilir ve buna bağlı olarak ROP olarak isimlendirilen prematüre retinopatisi gelişebilir. Bu durumuma bağlı olarak uzun devirde tam körlüğe kadar gidebilen önemli sonuçlar ortaya çıkabilir.  Özellikle 32 haftanın altında doğan yahut makus klinik seyir gösteren prematüre bebekler ROP açısından risklidir.   
  6. Sindirim sistemi meseleleri: Prematüre bebeklerde mide ve bağırsakların olgunlaşması gecikebilir. Buna bağlı beslenme zahmeti, kusma, karında gerginlik üzere sıkıntılar sık görülür. Bilhassa küçük preterm bebeklerde bağırsakların kan deveranının bozulmasına bağlı  nekrotizan enterokolit olarak isimlendirilen ciddi bir sıhhat sorunu gelişebilir. 

Bunların dışında kan şekeri düşüklüğü, beden ısısını koruyamama (hipotermi), kansızlık, sarılık üzere sıkıntılar da doğum haftasıyla karşıt orantılı olarak prematüre bebeklerde görülebilen öbür sıkıntılardır. 

34-35 haftalık olduklarında taburcu edilmeye hazır olurlar 

Genel olarak, prematüre bebekler 34-35 haftalık olduklarında taburcu edilmeye hazır olurlar. Lakin kimi prematüre bebekler, teneffüs, beslenme, ısı denetimi üzere sıkıntılar yaşayabilirler.  Prematüre bir bebeğin konuta gitmeden evvel kimi kriterleri sağlaması beklenir. Bebeğin en az son 24 saattir teneffüs, deveran ve beden ısısı üzere yaşamsal bulgularının stabil olması ve kâfi kilo alımının gözlenmiş olması gerekir. Bunun dışında bebeğin oda ısısında ve kuvöz dışında iken beden ısısını olağan aralıkta koruyabiliyor olması, emerek yahut kaşık biberon üzere ağız yoluyla beslenebiliyor olması ve tedavi gerektirecek seviyede sarılık yahut kritik seviyede kansızlığının olmaması gerekir. 

Prematüre bebeklerin konut bakımı

Prematüre bebekler taburcu olduktan sonra da enfeksiyonlara olan eğilim devam ettiğinden meskene gelen ziyaretçiler sonlandırılmalı, enfeksiyon kuşkusu olan bireylerle yakın temastan korunmalı, bebekle temas edecek herkesin ellerini yıkaması sağlanmalı, meskenin makul aralıklarla havalandırılması sağlanmalıdır. Prematüre bebeğin taburculuk sonrası oda sıcaklığı  24-26 derece ortasında olacak şekilde ayarlanabilir. Prematüre bebekler için en ülkü besin anne sütüdür fakat anne sütünün kâfi olmadığı durumlarda özel formül mamalar kullanılabilir. Bebekler yastıksız ve sırt üstü durumda uyutulmalıdır, yatağın içinde peluş oyuncak, yorgan, ipli-zincirli emzik yahut oyuncak bulunmamalıdır. 

Prematüre bebeklerin taburculuk sonrası izlemi

Prematüre bebeklerin birinci müdahalesi ve ağır bakım süreci kadar taburculuk sonrası bakım ve takibi de çok kıymetlidir. Bebeğin taburculuk sonrası fizikî büyüme, nöromotor ve psikososyal gelişim, göz muayenesi, fizik tedavi ve rehabilitasyon dayanağı, bağışıklama ve beslenme üzere pek çok hususta takip edilmesi gerekir. Bilhassa ömrün birinci 3 yılında bu bebeklerin yenidoğan uzmanı doktor uyumunda çocuk nöroloji uzmanı, göz hastalıkları uzmanı, çocuk kardiyoloji uzmanı, fizik tedavi uzmanı ve KBB uzmanından oluşan profesyonel bir takım tarafından muhakkak aralıklarla izlemlerinin aksatılmadan sürdürülmesi gerekmektedir

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen