Per. May 2nd, 2024


Erciyes’ten doğan Türk şirketine Avrupa’dan ödül

 

2023 Enterprise Europe Network Ödülü’nü yenilikçi tahlilleri ile öne çıkan Türk Güç Depolama ve Dönüşüm Sistemleri Şirketi Bataryasan kazandı.

 

Türk şirketi Bataryasan, 2023 Enterprise Europe Network Ödülü’nün İlham Veren Müşteri Tecrübesi kategorisindeki mükafatın sahibi oldu. Pil teknolojileri, yakıt pilleri, elektroliz aygıtları, hidrojen üretim sistemleri ve tüketim gereçleri tasarımı, üretimi ve danışmanlığı alanlarına odaklanan Bataryasan’ın Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Doç. Dr. Mehmet Fatih Kaya, “Bu mükafatın, Avrupa Birliği’ndeki bilinirliğimizi daha da artıracağına inanıyoruz. Ayrıyeten, faaliyetlerimizi geliştirmek ve eserlerimizi hedeflediğimiz müşterilere ulaştırmak için bize yeni bir devrin kapısını açacak. Enterprise Europe Network’e bizim üzere şirketlere, işbirlikleri, yeni pazarlar ve AB ülkelerinde yeni fırsatların keşifleri mevzularında dayanak olduğu için minnettarız” dedi. 

 

Bataryasan kurulduğu 2020 yılında bu yana müşterilerinin AB ve dünya genelindeki sıfır emisyon gayelerine ulaşmalarına yardımcı olmak emeliyle hidrojen güç sistemlerine odaklanıyor. 

 

Akademik araştırmalardan endüstriyel çözümlere

 

Temel inovatif tahlillerini yeşil hidrojen üretimi, depolama sistemleri ve pil teknolojilerine dayandırdıklarını aktaran Kaya, eserlerinin güneş, rüzgar ve başka yenilenebilir güç tabanlı depolama sistemlerine pak güç geçiş seçeneği olarak hizmet verebildiğini söyledi. Kaya, “Ürünlerimizin teknolojisinin ardında endüstriyel tesislerdeki uygulama muhtaçlıklarını karşılamak üzere ölçeklendirilen laboratuvar deneylerimiz var” diye konuştu.

 

Dr. Kaya, Bataryasan’daki vazifesinin yanı sıra Erciyes Üniversitesi’nde hidrojen gücü ve güç dönüşüm sistemleri alanında araştırma vazifelisi olarak çalışıyor. Kaya, 14’ten fazla üyesi bulunan Erciyes Üniversitesi H2FC Hidrojen Gücü Araştırma Grubu’nu ve 40’ı aşkın üyesi bulunan VoltaCAR elektrik-hidrojen otomobil projelerini yönetiyor. 

 

Enterprise Europe Network için hangi adımlar atıldı?

Yenilenebilir güç sistemleri tarafından desteklenebilen elektrokimyasal hidrojen güç sistemlerindeki bilimsel araştırmalarını ticarete dönüştürme kademesinde iki değerli pürüzle karşı karşıya kaldıklarını lisana getiren Bataryasan Enterprise Europe Network Temsilcisi ve Erciyes Teknopark sözcüsü Emre Altuntaş, şunları söyledi: “İlk olarak, eserlerinin üretim sürecinde gereken asal metaller de dahil olmak üzere ham materyallere erişim sağlamak için finansman gerekiyordu. İkincisi, düşük karbonlu hidrojen güç sistemlerinin sunabileceği fırsatları kamuoyuna duyurabilmemiz için takviyeye gereksinim vardı. Bu iki muhtaçlık için gereken destek Erciyes Teknopark’taki küçük işletme kuluçka merkezinden geldi ve Bataryasan’ın Enterprise Europe Network ile irtibata geçmesi sağlandı. Enterprise Europe Network’un KOBİ’lere sunduğu en büyük takviyeler, iş geliştirme fırsatları sunması, finansmana erişim sağlaması ve şirketin mali olarak sürdürülebilir bir halde gelişmesine müsaade vermesi oldu. Ebeveynler, çocuklarının büyümesini gözlemlediklerinde nasıl gurur duyuyorlarsa biz de bu uzun seyahat boyunca sürdürülebilirlik, direnç, güç ve yenilenebilir güç alanlarında gelinen noktayı gördükçe gurur duyuyoruz.” 

 

Enterprise Europe Network Takviyesi ile finansmana ulaştı

 

Bataryasan, Erciyes Teknopark ve Enterprise Europe Network platformunun dayanağı sayesinde 2020 yılında 200 bin TL (2020 yılındaki 24 bin Dolara eşdeğer) fiyatında TÜBİTAK’tan hibe alırken, KOSGEB’ten ise 2021 yılında 600 bin TL (2021 yılında 40 bin 500 Dolara eşdeğer) hibe elde etti. Bataryasan, bu başlangıç hibelerini almasının akabinde operasyonlarını büyüterek ek yatırım arayışına girdi. Altuntaş, bu süreci şöyle aktardı: “2023 yılında şirketin belirlediği yeni maksatlar doğrultusunda 5 milyon 600 bin TL (2023 yılında 300 bin Dolara eşdeğer) meblağında bir kitlesel yatırım fonu alındı. Hala da en gerçek kaynağa ulaşmak konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” 

 

Bataryasan’ın bu finansman için büyük planları olduğunu vurgulayan Dr. Mehmet Fatih Kaya, “Yakın gelecekteki en değerli maksadımız, MW düzeyli elektrolizer ile konteyner tabanlı güç depolama sistemlerini ülkemizde ve AB ülkelerinde kurmak. Anahtar teslim bu projeleri tamamladığımızda çok daha büyük bir şirket olacağız” diye konuştu. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen