Çar. May 1st, 2024


26. Asya Bilim Parkları Birliği (ASPA) Konferansı

Teknopark İstanbul’un konut sahipliğinde yapıldı

Asya merkezli teknoparkların ve teknoloji şirketlerinin bir ortaya geldiği 26. Asya Bilim Parkları Birliği (ASPA) Konferansı, Teknopark İstanbul’da gerçekleştirildi. Bu yıl ‘Asya Bilim ve Teknoloji Parklarını İpek Yolu Modelinde Birleştirmek’ temasıyla gerçekleştirilen konferansta konuşan Teknopark İstanbul Yönetim Heyeti Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan, “Türkiye’nin Derin teknoloji merkezi Teknopark İstanbul, teknoloji dünyası açısından doğu ile batıyı birleştiren bir köprü pozisyonunda bulunuyor. Teknoloji dünyasına liderlik eden bizler için İpek Yolu modeli, geçmişin mirasını geleceğin teknolojisiyle birleştirme yeteneğiyle birlikte daha uygun bir dünya inşa etme seyahatinde hepimize ilham kaynağı olacak.” dedi.

Teknopark İstanbul, Asya’nın önde gelen teknoloji şirketleri ve teknoparkları ile Türkiye’nin seçkin üniversitelerinin iştirakiyle gerçekleşen 26. Asya Bilim Parkları Birliği (ASPA) Konferansı’na mesken sahipliği yaptı. Teknopark İstanbul Turgut Özal Aktiflik Merkezi’nde düzenlenen konferansa Güney Kore, İran, Tayland, Moğolistan, Tayvan, Vietnam ve Malezya’dan temsilciler katıldı.

“Dünyamızı heyecan verici bir geleceğe hazırlıyoruz”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Teknopark İstanbul Yönetim Şurası Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan, İpek Yolu’nun eski çağlardan günümüze uzanan esaslı geçmişiyle farklı kültürlerin etkileşimini ve zenginliğini yansıtan bir mana taşıdığını, bu yolun kıymetli noktalarından biri olan İstanbul’da bu türlü manalı bir toplantıya konut sahipliği yapmaktan ötürü memnunluk ve gurur duyduklarını belirtti. 

Prof. Dr. Metin Yerebakan, “Tarihi İpek Yolu’nun bizlere kazandırdığı bu eşsiz mirası, günümüzün teknoloji parklarına yansıtarak dünyamızı heyecan verici bir geleceğe hazırlıyoruz. Bilinmeyeni keşfetme, ekonomik etkileşim, kültürel alışveriş ve bilgi transferi, teknoloji parkları ortasında kurduğumuz “İpek Yolu”nun da temelini oluşturuyor. İpek Yolu, farklı dünyaları bir ortaya getiren bir ağdır ve biz de bu ağın birer halkasıyız. Bu model, geçmişin mirasını geleceğin teknolojisiyle birleştirme yeteneğiyle birlikte teknoloji dünyasına liderlik eden bizler için iş birliklerimizi geliştirmek, sinerjimizi artırmak ve ‘İpek Yolu’ yaklaşımı ile düzgün bir dünya inşa etme seyahatinde hepimize ilham kaynağı olacaktır.” formunda konuştu.

Teknopark İstanbul, doğu ile batıyı birleştiren teknoloji köprüsü

Türkiye’nin derin teknoloji merkezi Teknopark İstanbul’un Türk savunma endüstrinin ileri teknoloji merkezi pozisyonunda yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Metin Yerebakan, 3286 ulusal proje üzerinde çalışmaların sürdüğünü hatırlatarak, “Bugün burada Asya’da bulunan teknoparkların temsilcileri ortamızda. Onların da çok yeterli bildiği üzere bizim üzere teknoloji üsleri için en kıymetli başlıklardan biri ‘sinerji’dir. Kendi üslerimizde şirketler ve kurumlar ortası sinerjiyi oluşturduğumuz üzere bunu küresel ölçekte ya da Asya’mız ölçeğinde de inşa etmemiz gerekmektedir. Bir ortada işler yaparak çok daha olumlu sonuçlar elde edebiliriz. Teknopark İstanbul, teknoloji dünyası açısından doğu ile batıyı birleştiren bir köprü pozisyonunda bulunuyor. Gerçekleştireceğimiz her paydaşlık, bilgi akışını güçlendirdiği kadar teknoloji ticaretini de güçlendirecektir.” dedi.

Muhammet Fatih Özsoy: İpek Yolu’nu, teknoloji ve bilgi transferinin ana yolu yapmayı hedefliyoruz

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Muhammet Fatih Özsoy ise Teknopark İstanbul’un, tarih boyunca çeşitliliğe kucak açan İstanbul kenti üzere farklı ülkeleri, farklı milletleri ve farklı kültürleri barındıran bir yapıya sahip olduğuna dikkat çekerek, İpek Yolu temasının İstanbul’da konuşulmasının değerini vurguladı. Muhammet Fatih Özsoy kelamlarına şöyle devam etti:

“Bugün İpek Yolu’ndan aldığımız ilhamla incelikle planladığımız projelerimizi, çağdaş teknolojinin karmaşıklığı ve global tesiri altında paylaşmak için çabalıyoruz. Tarihi İpek Yolu’ndan çağdaş İpek Yolu Projesi’ne geçiş aslında teknoloji ve inovasyonun ticaret, kültür ve ömür usullerinde oluşturduğu değişimdir. Orada İpek Yolu’nun geçmişten geleceğe nasıl evrildiğini ve teknolojinin bu evrimdeki rolünü görürüz. Geçmişte zenginliğin ve kültürün ana yolu olan İpek Yolu’nu, artık teknoloji ve bilgi transferinin ana yolu yapmayı hedefliyoruz. Bugün sahip olduğumuz kabiliyetler ve sürat çok daha ileri düzeyde, dolayısı ile Japonya’da ortaya çıkan bir gelişmeyi, hakikat paylaşım ve iş birlikleri ile çok süratli bir formda İstanbul’da da hayata geçirebiliriz.”

ASPA yapılanmasının kıymetini vurgulayan Özsoy, İpek Yolu yaklaşımının sadece teknoloji transferi için değil, teknoloji ticareti için de kullanılabileceğini belirtti. Teknoloji üreten tüm firmalar için ‘Know-How’un son derece pahalı olduğunu söyleyen Muhammet Fatih Özsoy, “Bilgi paylaşımıyla ülkeler ve şirketler ortası projelerin hızlanmasına, güçlenmesine yardımcı olabiliriz. ASPA ve gibisi etkinlikler bizler için biraz da iş birliklerimizi inşa ettiğimiz, fikirlerimizi paylaştığımız, ortak iş yapma hünerlerimizi geliştirdiğimiz ilham veren, hoş fırsatlar.” dedi.

Özel çalışma yapıldı

Bu yıl ‘Asya Bilim ve Teknoloji Parklarını İpek Yolu Modelinde Birleştirmek’ temasında gerçekleştirilen konferans için “İpek Yolu’ndan Teknoloji Seyahati: Geçmişten Günümüze” başlıklı özel çalışmalar hazırlanarak, tarih boyunca farklı kültürleri, coğrafyaları ve ticaret yollarını birbirine bağlayan değerli bir ağın sembolü olan İpek Yolu’nun tıpkı vakitte tarih boyunca ticaretin ve bilginin akışını teşvik ederek farklı bölgelerin inovasyon ve iş birliği potansiyelini ortaya çıkardığı vurgulandı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen