Paz. May 5th, 2024


İŞSİZLİK DÜŞÜYOR İŞYERLERİ ÇALIŞACAK EMEKÇİ BULAMIYOR

 

Türkiye’de işsizlik oranı, bu yılın üçüncü çeyreğinde bir evvelki çeyreğe nazaran 0,5 puanlık azalışla yüzde 9,2 oldu. Buna nazaran, 15 ve daha üst yaştaki bireylerde işsiz sayısı 2023 yılı 3. çeyreğinde bir evvelki çeyreğe nazaran 161 bin kişi azalarak 3 milyon 218 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 9,2 düzeyinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,5, bayanlarda yüzde 12,5 olarak iddia edildi.

 

“İŞ İLANLARINDA ARTIŞ GÖRÜYORUZ”

 

İşsizlik sayılarını pahalandıran Suit Your Job Kurucusu ve LinkedIn Profesyoneli Aysu Alım, istihdam piyasasında besbelli bir hareketlenmenin olduğunu söyledi. Alım, “Finans, gayrimenkul, üretim, sıhhat ve bilişim bölümleri işe alımda hayli büyük rol oynuyor. Hem yayınlanan ilan sayısında hem de müracaat oranlarında artış görüyoruz. Bilhassa bilişim bölümü, kendi içerisinde de artış yaşamakta. Bilhassa siber güvenlik, öne çıkıyor. Siber güvenlik kümesindeki iş ilanlarında artış %78 düzeyinde. Bilişimin yakaladığı ivmeyi uzunca bir müddet koruyacağını kestirim ediyoruz.

 

İSTİHDAM EDİLENLERİN ORANI ARTIYOR

 

TÜİK bilgilerine nazaran istihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı 3. çeyreğinde bir evvelki çeyreğe nazaran 124 bin kişi artarak 31 milyon 724 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 48,4 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 65,8 iken bayanlarda yüzde 31,4 olarak gerçekleşti. İşgücü 2023 yılı 3. çeyreğinde bir evvelki çeyreğe nazaran 37 bin kişi azalarak 34 milyon 942 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puanlık azalış ile yüzde 53,4 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,2, bayanlarda ise yüzde 35,9 oldu.

 

İSTİHDAMIN YÜZDE 58’İ HİZMET BÖLÜMÜNDE YER ALDI

 

Mevsim tesirinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı 3. çeyreğinde bir evvelki çeyreğe nazaran sanayi dalında 226 bin kişi azalırken, tarım bölümünde 30 bin kişi, inşaat dalında 42 bin kişi, hizmet dalında 278 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 14,8’i tarım, yüzde 20,8’i sanayi, yüzde 6,4’ü inşaat, yüzde 58’i ise hizmet dalında yer aldı.

 

Türkiye’de e-ticaret alanında değerli bir istihdam açığı olduğunu söyleyen Suit Your Job Kurucusu ve LinkedIn Profesyoneli Aysu Alım, “Türkiye’de bu yıl birinci 6 aylık e-ticaret pazarı hacmi 600 milyara ulaştı. Kesimdeki bu büyüme de haliyle yeni istihdam muhtaçlığına yol açtı. E-ticaret dalında ortalama 2 milyonluk bir istihdam açığı bulunduğu iddia ediliyor. 2 milyon kişinin istihdam edilebileceği bir alan, e-ticaret. Elbette burada e-ticaretin farklı kesimlerle de iç içe geçebildiğini unutmamak lazım” dedi.

 

“TEKNOLOJİ TEŞEBBÜSLERİ İSTİHDAMA KATKI VERİYOR”

 

Türkiye’nin yeni teknoloji teşebbüsleri açısından güçlü bir devirden geçtiğini tabir eden Suit Your Job Kurucusu ve LinkedIn Profesyoneli Aysu Alım “Hem devlet dayanaklı, hem büsbütün özel birçok teşebbüsle karşılaşıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır’ın son açıkladığı sayılara nazaran 9 bin 800’den fazla teknoloji teşebbüsü, 100 binden fazla istihdam sağlayarak faaliyetlerine devam ediyor. Bunun önümüzdeki periyotta çok daha fazla artacağını düşünüyorum. Teknoloji startupları, istihdam için yeni fırsatlar yaratmaya devam edecekler” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen