Paz. Nis 28th, 2024


Ailesi cezaevinde olan çocuklara nasıl yaklaşılmalı?

Telefon görüşmeleri yahut açık görüşlere çocuğun da katılması önemli

Ebeveynlerden birinin yahut her ikisinin cezaevinde olmasının çocukların hislerinde değişmelere neden olacağını lisana getiren uzmanlar, bu çocukların hislerini söz edebilmesi, kapsanması ve anlaşıldığını hissetmesinin de hayli değerli olduğunu söylüyor. Cezaevinde olan ebeveyn/ebeveynlerle sistemli görüşmelerin yapılmasının kıymetine değinen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Telefon görüşmeleri, mektuplaşmalar yahut açık görüşlere çocuğun da katılması ilginin sürmesi ve güçlenmesini sağlayacağı üzere hükümlülüğün sona ermesinde de daha kolay ahenk sağlamalarına yardımcı olur.” dedi. 

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocukların, anne babadan birinden ya da her iki ebeveynden tıpkı anda ayrılmasını kıymetlendirdi.

Çocukların sağlıklı gelişimi için sistemin her vakit çok değerli olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, “Ani ayrılıklar yetişkinler için travmatik olabiliyorken çocuklar için tesirleri daha ağır olabiliyor. Çocuğun içerisinde bulunduğu gelişim periyoduna nazaran; bazen olayı anlamak, neden sonuç bağı kurmak onlar için çok daha güç olabiliyor. Belirsizlik çocuklar için kaygı ve korkuyu arttırırken bu belirsizliğe neden olan durum anne ve babadan ani, beklenmedik bir ayrılık olduğunda çocukların tasası çok daha ağır bir biçimde artabiliyor.” dedi.

Ayrılığın sebebi ebeveynlerden birinin yahut her ikisinin cezaevine girmesi ise ne yapılmalı?

Ani ayrılık durumlarında çocuğun güvenliğinin, tertibinin ve rutininin devamlılığını sağlamanın kıymetine işaret eden Aydoğdu, şöyle devam etti:

“Çocuğun ayrılığın nedenine dair yalın, sade, kolay ve anlayabileceği seviyede bilgilendirilmesi kıymetli. Ayrılığın sebebi ebeveynlerden birinin yahut her ikisinin cezaevine girmesi ise; yakalanma, cezaevine girme, mahkeme süreçleri ve kararın verilmesi üzere uzun ve zorlayıcı süreçler içerisinden geçerken çocuğun hisleri da her bir sürece nazaran değişebilir. Değişen süreçler değişen hislere neden olur. Bu sebeple çocuğun hislerini tabir edebilmesi, kapsanması ve anlaşıldığını hissetmesi de hayli değerli.”

Açık görüşlere çocuğun da katılması önemli

Cezaevinde olan ebeveyn/ebeveynlerle nizamlı görüşmelerin yapılmasının kıymetine dikkat çeken Aydoğdu, “Telefon görüşmeleri, mektuplaşmalar yahut açık görüşlere çocuğun da katılması münasebetin sürmesi ve güçlenmesini sağlayacağı üzere hükümlülüğün sona ermesinde de daha kolay ahenk sağlamalarına yardımcı olur.” dedi.

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, bu süreçlerin çocuk için sağlıklı ve istikrarlı bir biçimde yürütülmesi durumunda çocukların ruhsal sağlamlıkları ve dayanıklılıklarının artacağını belirterek kelamlarını şöyle tamamladı:

“Bunlarla birlikte; mizaç, bilişsel kapasite, his düzenleme stratejileri de bu marifetlerin kazanılmasında epey değerli. Ruhsal dayanıklılığı düzgün olan çocukların ve yetişkinlerin; sorun çözme kapasitelerinin arttığı, günlük hayat içerisinde karşılaştıkları zorlukları aşabildikleri ve başkalarıyla ilgi kurmakta zorlanmadıkları görülüyor.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen