Pts. Nis 29th, 2024


Piyasada kış çayı olarak çok sayıda karışım çay var

Bitki çaylarını rastgele kullanmayın!

Soğuk algınlığının yaygın olduğu kış aylarında bilhassa üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının mühletini kısaltmaya yahut semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek kış çaylarının tüketimi epey yaygın. Soğuk algınlığı ve gribe karşı esirgeyici olması açısından kışın tercih edilen bitkilerden ekinezyayı öneren uzmanlar, antioksidan, antiviral ve kardiyovasküler yararlar sunan hibiscusun yüksek seviyede demir ve C Vitamini içerdiği için kışın tercih edilen bitkilerden olduğuna dikkat çekiyor. Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, “İlaçlarla etkileşime giren bitki çaylarının yan tesirleri ömrü tehdit edici.” ikazında bulundu. Dr. Kaman bir ihtar da piyasada çok sayıda bulunan kış çayı karışımları konusunda yaptı…

Üsküdar Üniversitesi Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (SHMYO) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Program Lideri Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, kış aylarında sıklıkla tüketilen kış çayları ve hangi sıhhat meselesine tahlil olabildiğine ait değerlendirmede bulundu.

Soğuk algınlığı ve gribe karşı hami ekinezya…

Soğuk algınlığının yaygın olduğu kış aylarında bilhassa üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının mühletini kısaltmaya yahut semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek kış çaylarının tüketiminin yaygın olduğunu söz eden Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, “Bu bitkilerden kışın en yaygın kullanılanlarından örneğin ekinezya; bağışıklık işlevini güçlendirme ve üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının şiddetini ve müddetini azaltma potansiyeli ile soğuk algınlığı ve gribe karşı kollayıcı olması açısından kışın tercih edilen bitkilerdendir.” dedi.

Tam bir C vitamini kaynağı hibiskus kalbe de düzgün geliyor

Solunum yolu enfeksiyonlarını güzelleştirmeye yardımcı olabilecek ve potansiyel olarak antiinflamatuar ve antiviral tesirlere sahip bir bitki olan mürver bitkisinin çiçek ve meyveleri bronşit, öksürük ve ateş tedavisinde, ayrıyeten balgam söktürücü olarak kullanıldığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, şöyle devam etti:

“Antioksidan, antiviral ve kardiyovasküler yararlar sunan hibiscus ayrıyeten yüksek seviyede demir ve C Vitamini içermesi açısından kışın tercih edilen bitkilerdendir. Tam bir C vitamini kaynağı ve tıpkı vakitte antiinflamatuar ve antioksidan potansiyele sahip olan kuşburnu da enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı bedeni korur.

Kuru öksürüğe meyan kökü, boğaz ağrısına da kekik 

Meyan kökü de bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve hastalanmayı önlemeye yardımcı olabilecek antiviral ve antimikrobiyal özellikler de dahil olmak üzere çok sayıda sıhhat faydasına sahiptir. Bilhassa kuru öksürükte ve viral teneffüs yolu enfeksiyonlarında kullanımı tercih edilen bitkilerdendir.”

Ihlamurum ateşli durumlarda terlemeyi teşvik edici, kuru öksürükte rahatlatıcı ve göğüs yumuşatıcı olarak kışın tercih edildiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, kekiğin ise solunum yolu enfeksiyonlarında faydalanılabilecek, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı ve öksürükleri hafiflettiği bilinen güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip bir bitki olduğunu da lisana getirdi.

Bitki çaylarını rastgele kullanmayın 

Zerdeçalın bağışıklık sistemini güçlendirebilen antioksidanlar sebebiyle soğuk algınlığı ve gribe karşı tesirli olabilecek bir bitki olduğunu, zencefilin de bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek antimikrobiyal özellikler içeren soğuk algınlığı ve öksürükte kullanılabildiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, bitkisel çayların birtakım şahıslarda alerjik durumlara yol açabildiğini de söz etti.

Karaciğer ve böbrek hasarına neden olabiliyor

Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, “Tüm bu yararlı kullanımların yanı sıra doğal olduğu için sorgusuz sualsiz tüketilebilen bitki çaylarının rastgele, denetimsiz ve ölçüsüz kullanmasının pek çok ziyanı da olabilir. Birçok insan bitkisel çaylar ve yaygın kullanılan reçeteli ilaçlar ortasındaki etkileşimleri bilmiyor. Lakin şifalı bitkiler ilaçlarla etkileşime girebilir yahut makul durumlar için uygun olmayabilir.  Bazı bitkiler, kan sulandırıcılar, antikoagülanlar (pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar) ve aspirin ile birleştirildiğinde karaciğer ve böbrek hasarına neden olabiliyor.” dedi.

İlaçlarla etkileşime giren bitki çaylarının yan tesirlerine dikkat!

Örneğin, hipertansif hastalarda ve hipertansiyonu olan diyabetik hastalarda, ebegümeci çayının kan basıncını düşürdüğünün gösterildiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, şöyle devam etti:

“Ekinezya bitkisi kimi bireylerde alerjik durumlara yol açabileceği üzere, immünsupresiflerle (bağışıklık sistemini baskılayan) etkileşebilir. Bilhassa otoimmün hastalıkları olanlar ekinezya kullanımında dikkatli olmalıdır. Zencefil kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir, aspirin, antitrombosit ilaçlar yahut kan sulandırıcılar (warfarin) üzere ilaçlar alan şahıslar için potansiyel olarak tehlikeli olabilir.

Meyan kökü de ölçülü olarak tüketilmesi gereken bitkilerdendir.   Meyan kökünün potasyum ve kan basıncı üzerindeki tesirleri, yüksek tansiyon, kalp yahut böbrek hastalığı olan bireyler için bilhassa tasa vericidir. Kuşburnu çoklukla inançlıdır, fakat birtakım bireylerde alerjik tepkilere yahut mide rahatsızlığına neden olabilir.

Sonuç olarak ilaçlarla etkileşime giren bitki çaylarının yan tesirleri hayatı tehdit edici olabilir. Bilhassa teşhis edilen kronik bir rahatsızlıklar ve nizamlı ilaç kullanımı varsa bu duruma ayrıyeten ihtimam gösterilmeli ve tabibe istişareden bitki çayları kullanılmamalı.”

Piyasada kış çayı olarak çok sayıda karışım çay var

Bitkisel çayların, antiinflamatuar ve antioksidan özellikler üzere potansiyel olarak sıhhate yarar sağlayan biyoaktif bileşikler içerebildiğini de kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, lakin bu bileşiklerin gücü ve aktifliğinin, bitki bileşenlerine, saflığa, doza, hazırlama sistemine, saklama mühleti ve şartlarına bağlı olarak değişebildiğini belirtti.

Piyasada kış çayı olarak çok sayıda karışım çayın olduğunu fakat içinde yer alan bitkilerin etiketinde belirtilen bitkilerden farklı olabileceği üzere birebir bitkinin inançlı olmayan farklı bir tipinin de olabileceğini lisana getiren Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Örneğin tıbbi papatya ve tıbbi olmayan papatyalar birlikte toplanabilmekte lakin her papatyanın tıbbi bedeli yoktur ve kimileri zehirli olabiliyor. Ayrıca karışım çaylar içinde yer alan bitkilerin birlikte kullanımı da her vakit uygun olmayabilir. Etiketi olmayan, içeriğinde kullanılan bitkilerin neler olduğu ve karışımda hangi oranlarda bulunduğu belirtilmeyen karışım çayları almamalıyız. Tekrar açıkta satılan, nasıl toplandığını, nasıl kurutulup koruma edildiği bilinmeyen bitkiler kullanılmamalı.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen