Çar. May 8th, 2024


ÇOCUĞUNUZ KEPÇE KULAK NEDENİYLE AKRAN ZORBALIĞI YAŞIYORSA

Kepçe kulak, en sık görülen kulak form bozukluklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Toplumda yüzde 5 oranında görülen bu sorun, kulak kepçesinin kafatasından 2 cm’den fazla ayrık olması olarak tanımlanıyor. İşitme ile ilgili rastgele bir soruna yol açmayan kepçe kulakların tedavisinin çocukların psikolojileri açısından okul öncesi periyotta planlanması öneriliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Serkan Orhan, kepçe kulak sorunu ve tedavi sistemi hakkında bilgi verdi. 

Çocuklukta akran zorbalığı, yetişkinlikte alaka meselelerine yol açabiliyor

Kepçe kulak sorunu kulak işlevlerini etkilememekte yani duyma konusunda bir farklılığa neden olmamaktadır. Ancak, kulağın olağan manzarası dışında farkı bir yapıda olması çocuklar ortasında alay konusu olunmasına, akran zorbalığına neden olabilir. Bu durum da vakitle şahısta özgüven eksikliğine yol açabilmektedir. Bu da erişkinlik periyodunda ikili bağlarda yakınlık kurabilme noktasında bilhassa imajdan kaynaklanan özgüven eksikliği nedeniyle olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. 

En hakikat vakit çocuğunuz okula başlamadan çabucak önce!

Kulak kepçesi 6 yaşında erişkin boyutunun yaklaşık yüzde 80’ine ulaşmaktadır. Kepçe kulak ameliyatının çocuk okula başlamadan çabucak evvel yapılması uygundur. Kepçe kulak ameliyatı kulak patolojisine bağlı olarak farklı tekniklerle yapılabilmektedir. Kepçe kulak cerrahisinin temel mantığı, kalıcı sütürler kullanılarak kulak kepçesine tekrar hal verilmesi aslına dayanmaktadır. Kepçe kulak ameliyatı, kulak gerisinden yapılan cilt kesisi ile gerçekleştirilmektedir. Kesi yapılmadan sütür teknikleri de kimi bilimsel çalışmalarda tanım edilmesine rağmen kalıcı nüks oranı yüksek olduğu için tercih edilmemektedir. Ameliyat sonrası 1 hafta dinlenme müddeti ve 2-3 hafta kulak bandajı takılması önerilmektedir. Eriyen dikiş kullanıldığı için dikiş alma sürecine de gerek bulunmamaktadır. 

Çocuğunuza kepçe kulak operasyonu yaptırdıktan sonra bunlara dikkat edin!

  • Ameliyat sonrası 3 hafta bandaj takılması, kulak kepçesinin yeni durumunun kalıcılığında hayli değerlidir.
  • Operasyon sonrası bir hafta duş alınmamalıdır. 
  • Antibiyotik kullanılması enfeksiyon gelişimini önlemektedir. 

Ameliyat sonrası en besbelli gelişme: Hastalardaki özgüven artışı

Kepçe kulak operasyonu sonrası hastalar kulaklarını kapatmak için çeşitli yollara başvurmayı bırakmakta ve özgüvenleri artmaktadır. Örneğin kimi hastalar saçlarını toplayamamaktan, daima açık bırakmak zorunda kalmaktan ya da kısa kestirememekten şikayet ediyorken, ameliyat sonrası rahatça istenilen saç modeli uygulanabilmektedir. Hatta kepçe kulak probleminde bazen kulak yapıştırıcısı, bant kullanımı üzere uygulamalar da kişinin kulak sıhhatini olumsuz etkileyebilmektedir. Tüm bu durumlar bu bahiste tecrübeli uzmanlar tarafından, tam donanımlı merkezlerde gerçekleştirilen kepçe kulak operasyonu ile ortadan kalkmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen