Cum. May 3rd, 2024


Şirketlerin idare heyetlerinde ve üst idaresinde bayan oranının yüzde 30’a yükseltilmesini amaçlayan Yüzde 30 Kulübü Türkiye, Cumhuriyet’in 100. yılında kıymetli bir projeye imza attı. 

‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Yeni Bayan İdare Şurası Üyesi’ inisiyatifini başlatan Kulüp, bu doğrultuda idare şuralarında bayan üye bulunmayan halka açık şirketleri, en az bir bayan profesyonele idare heyetinde yer vermeyi taahhüt etmeye davet ediyor. 

Kulüp kelam konusu inisiyatifi ile daha fazla sayıda şirketin karar ve faaliyet alanlarında çok daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir yaklaşımın hâkim olmasını hedefliyor.

İş hayatının her düzeyinde toplumsal cinsiyet istikrarını güzelleştirmeyi amaçlayan ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal İdare Forumu konut sahipliğinde 7 yılı aşkın müddettir çalışmalarını sürdüren Yüzde 30 Kulübü Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılında değerli bir projeyi hayata geçirdi.

‘Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 Yeni Bayan İdare Heyeti Üyesi’ adıyla hayata geçen proje kapsamında idare heyetlerinde bayan üye bulunmayan halka açık şirketlere davette bulunuluyor. Bu maksatla halka açık 517 şirketten idare şurasında hiç bayan bulunmayan 179 şirketin idare heyeti liderlerine özel bir mektup gönderildi.

Bu mektup ile yapılan davetle ilgili şirketler idare konseylerinde en az bir bayan profesyonele yer vermeye davet ediliyor. Böylelikle yarınlar için her alanda hayati olan eşitlikçi yaklaşımın karar düzeneklerinde daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor.     

Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kampanyası İdare Konseyi Üyesi ve Proje Eş Lideri ve Boyner CFO’su Özgür Tokgöz Altun şunları söyledi: ‘‘Cumhuriyetimizin şimdi birinci yıllarında dünyaya örnek olan kazanımları, üzerine koyarak devam ettirebilmek için hepimize değerli vazifeler düşüyor. Yüzde 30 Kulübü bayanın iş hayatında güçlenmesi için değerli bir teşebbüs hiç elbet lakin önümüzde uzun bir yol var. Günümüzde bayanların iş gücüne iştiraki ve sonrasında bayan istihdamının sürdürülebilirliğinin sağlanması, birbirini tamamlayıcı iki değerli öge olarak öne çıkıyor. Yalnızca sayı artırmak değil, tıpkı vakitte bayan çalışanların tertip içinde daha verimli ve memnun çalışabilmesi için fırsat eşitliğine dayalı aksiyonların da geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. İş dünyası, kamu, sivil toplum kuruluşları ve akademi, tüm paydaşlar bayanın iş hayatında hak ettiği yere gelmesini birlikte sahiplenerek, sıkıntı haline getirmeli diye düşünüyor, bu çağrımızla ikinci yüzyılımızda tüm amaçlarımıza ulaşacağımıza yürekten inanıyorum.”

Yüzde 30 Kulübü Türkiye Kampanyası İdare Şurası Üyesi ve Proje Eş Lideri ve tıpkı zamanda İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Lideri Ebru Dildar Edin şunları söyledi: ‘‘Cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı problemler ve ortaya çıkan gelir adaletsizliği tüm dünyada büyüyor. Bunun önüne geçilememesi toplumsal meseleleri derinleştiriyor. Ülkemizdeki bayan istihdamı sorunu eşitsizliklerin sürmesi nedeniyle artarak devam ediyor. Halbuki Türkiye’de toplumsal refah için eşit bir hayata geçişe muhtaçlığımız var. Cumhuriyetin 100. yılında eşitsizliklerin süregeldiği bir Türkiye artık kelam konusu olmamalı. İkinci yüzyılda memleketler arası rekabette öne çıkmak lakin bayan ve erkeğin eşit kurallarda birlikte yer alacağı bir iş dünyası ile mümkün olabilir. Bunun için de karar merciinde daha fazla bayanın olması gerekiyor. Amacımız, başlangıçta 100 yeni bayan İdare Heyeti Üyesi inisiyatifiyle ilerleyen periyotlarda İdare Şuralarında en az yüzde 30 oranında bayan temsiliyetinin sağlanmasıdır. Bu değerli projemiz sayesinde önümüzdeki devirde idare konseylerinde daha eşitlikçi ve kapsayıcı bir anlayışın hakim olmasını ümit ediyor, tüm şirketleri Yüzde 30 Kulübü Türkiye’nin bu manalı davetine katılmaya davet ediyorum.’’

 

Yüzde 30 Kulübü Hakkında

2010 yılında İngiltere’de kurulan Yüzde 30 Kulübü inisiyatifi, iş dünyasındaki bayanların üst seviye liderlik rollerinde temsilini artırmayı ve şirketleri daha kapsayıcı bir iş ortamı oluşturmaları için teşvik etmeyi amaçlıyor. Bunun için dünyanın en büyük şirketlerinin idare ve üst idare düzeyinde en az %30 bayan temsilini hedefliyor. 

Yüzde 30 Kulübü, idare konseyi liderlerinin ve CEO’ların, tertiplerinin her düzeyinde toplumsal cinsiyet istikrarını güzelleştirmeyi amaçladıkları bir iş birliği olarak biliniyor. Bu iş birliğinin ardında toplumsal cinsiyet istikrarının şirketleri daha başarılı ve idare şuralarını daha aktif yapacağına olan inanç yatıyor.  

Yüzde 30 Kulübü Türkiye, 2017 yılında Sabancı Üniversitesi Kurumsal İdare Forumu (SU CGFT) mesken sahipliğinde faaliyet göstermeye başladı. Forumun “202 İdare Şurasında Bayan Raporu”na nazaran Türkiye’de İdare Şuralarında bayan üye oranı %17,5. Halka açık 475 şirketin 158’inin idare şurasında ise bayan üyesi bulunmuyor. 2023 yılında ise 179 şirketin idare heyeti yalnızca erkeklerden oluşuyor.

Yüzde 30 Kulübü Türkiye gayeleri ortasında, BIST Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da yer alan şirketlerde idare heyetlerindeki bayan üye oranının en az yüzde 30’a ulaştırılması ve BIST’teki tüm şirketlerin idare heyetlerinde bayan üyelerin yer almasının sağlaması da yer alıyor.  

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen