Cts. May 4th, 2024


En yaygın kronik hastalıklardan biri olan diyabeti basitçe manalandırmak gerekirse;

Kandaki şekerin yükselmesiyle buna bağlı komplikasyonların görülme durumudur. Diyabetten korunmak, diyabeti güzel yönetmek ve diyabete bağlı komplikasyonların gelişimini önlemek ve yavaşlatmak için beslenme tedavisi elzemdir. Milletlerarası Diyabet Fedarasyonu bilgilerine nazaran Dünya çapında 537 milyon diyabetli bulunuyor.  Diyabeti denetim altına almak için bu hastalığı âlâ tanımak ve sürdürülebilir halde yönetmek gereklidir. Diyabetliler için bireye özel hazırlanmış diyet programları ve ömür usulü değişikliği teklifleri diyabet tedavisinin en temelidir.

Diyabette beslenme teklifleri:

Yeterli ve istikrarlı beslenin;

Almanız gereken güç ve besin ögelerini tamamlayacak nitelikte beslenme programı uygulayın. Öğünlerinizde her besin kümesine ilişkin eserlere yer verin.

Öğün vakitleri için rutin oluşturun; 

Besinlerin içeriği kadar diyabetliler için tükeetme vakti da kıymetlidir. Beslenme programınızı kan şekeri dengenize uygun halde 3 ana ve 2-3 orta öğün biçiminde konumlandırarak yönetin. Uzun aralıklarla ve sistemsiz halde öğünler yapılması hiper yahut hipoglisemiyi tetikleyebilir.

Karbonhidratları tanıyın; 

En değerli güç kaynağıdır kesinlikle beslenmenizde bulunmalıdır. Basit-rafine karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratları, posalı eserleri beslenmenize dahil edin. Rafine un ve şeker içeren eserlerin tüketimini sınırlayın. Örneğin; beyaz ekmek/un yerine tam buğday eserleri, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyvenin tamamının yenilmesi daha uygundur.

Meyve porsiyonlarına ve zamanlamasına dikkat edin; 

Daha çok gün içinde meyve tüketmeye, meyve porsiyonlamasına ve beraberinde kan şekerinizi istikrarlı yükseltecek olan besinlerle birlikte tüketmeye ihtimam gösterin.  

Beslenme sisteminizin ve beden yükü idarenizin farkında olun; 

Sağlıklı beden yükünü hedefleyin ve koruyun.

Tatlandırıcı ve diyet eser ismiyle bulunan eserlerin kullanımına dikkat edin; 

Tatlandırıcı yahut diyet eserlerinin de fazla kullanımının diyetinizi olumsuz etkileyebileceğini unutmayın.

Diyabette beslenme tedavisinin emeli;

  • Kan şekeri, kan lipidleri ve kan basıncı seviyelerini referans kıymetler içerisinde tutarak diyabete bağlı akut ve kronik komplikasyonları önlemek,
  • Tip-1 diyabetli çocukların büyüme ve gelişmelerine dayanak olmak,
  • Diyabet idaresinde farkındalık kazandırmaktır.

Alkol tüketimine dikkat!

Diyabet idaresinde beslenme tedavisine ek olarak alkol tüketimi ve fizikî aktivite de önemsenmelidir. Alkolün kan şekeri düzeylerine tesiri, alınan alkol ölçüsüne ve alkolü yiyeceklerle birlikte bilhassa karbonhidratlarla alma münasebetine bağlıdır. Hasebiyle sistemsiz beslenen diyabetlilerin alkol tüketimi karbonhidrat alma seviyelerine ve kan şekeri düzeylerine bağlı olarak sonlandırılmalıdır. Bir başka kıymetli nokta ise fizikî aktivite diyabetliler için tedavinin ayrılmaz bir modülüdür. Sistemli beslenen diyabetlilerin günlük rutinlerine idmanı pozisyonlandırmak, insülin hassaslığını artırarak kan şekerinin olağan düzeylere gerilemesine katkı sağlayabilir. Lakin yeniden de idman programından sonra ortaya çıkabilecek komplikasyonlar dikkatlice değerlendirilmelidir.

Diyabetliler için beslenme tedavisi, diyabet idaresi eğitimleri ve antrenman planlamaları da tedavilerinin yapı taşlarındandır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen