Cum. May 3rd, 2024


Her 6 saniyede bir kişi diyabet nedeniyle hayatını yitiriyor

Araştırmalar 2021’de 529 milyon olan diyabet hastası sayısının 2050’de 1,3 milyarın üzerine çıkacağını öngörüyor. Dünyada her 6 saniyede bir kişinin şeker hastalığına bağlı problemler nedeniyle hayatını yitirdiğini kaydeden Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Diyabet hastalığının  bu kadar artmasında hareketsiz ömür usulü, doğal  beslenmenin yerine hazır besin tüketiminin artması, spor yapma alışkanlığının olmaması ve stesin artması en önde gelen nedenlerden.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü hasebiyle diyabet hastalığına dair değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, yanlış beslenme ve hareketsizliğin yaygınlaşmasıyla birlikte halk ortasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin görülme sıklığı süratle arttığını belirterek, şeker hastalığının her yaş gurubundan insanı tehdit ederken, dünyada her 6 saniyede bir kişinin şeker hastalığına bağlı sıkıntılar nedeniyle ömrünü yitirdiğini kaydetti.

2040 yılında 650 milyon diyabet hastası olacağı bekleniyor

Dünya Diyabet Federasyonu’nun dünya genelinde 2040 yılında 650 milyon diyabet hastası olacağını ön gördüğünü, dünyada ayrıyeten 320 milyon prediyabet halk ortasında bilinen ismiyle bâtın şeker hastası bulunduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Atamer, “Diyabet hastalığının  bu kadar artmasında hareketsiz hayat üslubu, doğal  beslenmenin yerine hazır besin tüketiminin artması, spor yapma alışkanlığının olmaması ve stesin artması en önde gelen nedenlerden.” dedi.

Diyabette tam bir güzelleşme sağlanamıyor

Şeker hastalığının pankreasın gereğince insülin üretemediğinde yahut beden  onu  doğru kullanamadığında  kan dolanımında glikozun  birikmesi ve kan şekerinin yükselmesi ile birlikte ortaya çıkan kronik bir hastalık olduğunu anlatan Prof. Dr. Atamer, “Şeker hastalığında ilaçsız tedavi, erken teşhis devrinde özelikle yüzde 10’ları bulan kilo denetimi sağlandığı taktirde Tip 2 diyabet hastaları başarılı bir formda tedavi edilebilir. Lakin hastalık için tam bir düzgünleşme sağlanamaz. Diyabet hastaları için hastaların durumuna nazaran tedavi belirlenir. Diyabeti tedavi edici doğal bir eser şimdi bulunmuyor.” formunda konuştu.

Haftanın en az 5 günü sistemli olarak en az 30 dakika yürüyüş şart

Tip 1 şeker hastalığının önlenmesini sağlayacak aktif bir tedavi tekniğinin günümüzde mevcut olmadığını da söz eden Prof. Dr. Atamer, şöyle devam etti:

“Tip 2 şeker hastalığı ve komplikasyonlarından korunmak için kâfi ve istikrarlı beslenme sağlanmalı, günde en az 5 porsiyon zerzevat ve meyve tüketilmeli. Hareketli ömür stili benimsenmeli, haftanın en az 5 günü tertipli olarak en az 30 dakika orta yoğunlukta aktivite yapılmalı, örnek olarak tempolu yürüyüş önerilebilir. Fazla kilolar verilmeli sigara tüketilmemeli, çok alkolden uzak durulmalı.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen