Pts. Nis 29th, 2024


En büyük kent sergisi 

“Sarının İzi”

Türkiye’de yenilikçi ve çağdaş yapılaşmanın öncü ismi Türk Ytong, kuruluşunun 60. yılını eşsiz bir sanat aktifliğiyle kutluyor. Gazbeton kesiminin başkan kuruluşu Türk Ytong alanında bir unsur daha imza atarak ikonik eser ambalajlarını sanatkarların yapıtlarıyla yine tasarlayarak kenti bir stant alanına çeviriyor.

Türk Ytong İdare Heyeti Lideri Fethi Hinginar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. ve Türk Ytong’un 60. yılında çağdaş yaşama, mimarlık kültürüne, etrafa ve tabiata olan saygıyı sanatla birleştirerek kent ömrüne katkı sunmaktan ötürü gururlu olduklarını söyledi. 

Türkiye’de yapı dalına yenilikçi gereç ve hizmetler sunan Türk Ytong kentleşme, çağdaş ve nitelikli yapılaşma konusuna gösterdiği ihtimama, inşaat dalının çağdaşlaşmasına sunduğu katkılara bir yenisini daha ekliyor. Kuruluşunun 60. yılında dalında bir prensip daha imza atan Türk Ytong, herkesçe tanınıp sevilen sarı renkli ikonik eser ambalajlarını başarılı genç sanatkarların dokunuşlarıyla birer sanat yapıtına dönüştürüyor. Kasım ayı ile birlikte başta İstanbul olmak üzere birçok kente yayılan ambalajlar, şantiyeleri birer açık sanat standına çeviriyor. Sanatçılar Burak BecerenMeltem Şahin ve Piknik Works’un yapıtlarının yer aldığı sarı Ytong ambalajları bulundukları her yerde sanatın estetiğini, yaratıcılığını kent hayatıyla birleştirerek renklendiriyor. 

İnşaattan stant salonuna

Türk Ytong’un pazar önderi olarak üstlendiği sorumluluklar kapsamında hem kesim paydaşlarına hem de yapılaşma kültürüne paha katan çalışmalarının en son örneği olan ‘Sarının İzi’ projesi iki kademeden oluşuyor. “Sarının İzi” birinci kademede üç yaratıcı ismin yapıtlarının Ytong’un ikonik sarı ambalajı üzerine basılmasıyla başlıyor. Dizaynları içeren ambalajların şantiyelere dağılmasıyla sanat kente yayılıyor. 

Mekan Yaratmanın Ötesinde: Sarının İzi

Ytong’un ömür alanlarına kattığı bedellerin ilhamı, tasarım ve sanat platformu Mercado’nun kurgusuyla üç yaratıcı isim tarafından ele alınıyor. Bir yapı gerecinin ötesinde bireylerin hayatla ve birbiriyle bağ kurmasını sağlayan yerlerin yapıtaşı olan Ytong’un temsil ettiği kavramlar, sanatkarlar Burak Beceren, Meltem Şahin ve Piknik Works’ün üretimleriyle hayat buluyor. 

 

Ytong’un ömür alanlarına eklediği altı temel bedel olan “dayanıklı”, “güvenli”, “hafif”, “uyumlu”, “çevre dostu”, “sıcak” özelliklerinin imgeleştirildiği “Sarının İzi”; bu katmanları kent, mimarlık ve sanat ekseninde temellendiriyor. 

Çizimlerinde tekrar eden sekanslarla güçlü ve inançlı bir görsel ritim yaratan Burak Beceren; beşere ve tabiata has bilgileri hisler üzerinden yorumlayarak etraf dostu ve sıcak başlıklarını tutan Meltem Şahin; hafif ve uyumlu bir anlatının peşinde yer ve çizim ortasında eğlenceli bir cihanı pratik ederek çalışmalarını sürdüren Piknik Works bu çalışmada bir yerin mana biriktiren alanlara dönüşümünü inceliyor. İkonik Ytong ambalajlarının üzerinde başlayan sanat seyahati, Türk Ytong fabrikalarında, Ytong eserlerinin dağıtıldığı kentlerde, eserlerinin taşındığı araçlarda, Ytong eserlerinin kullanıldığı inşaatlarda beşerlerle buluşuyor. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında kent hayatına katkı sunmaktan gururluyuz 

Türk Ytong İdare Konseyi Lideri Fethi Hinginar, 60 yıl evvel büyük bir ülkü, fedakarlık ve inançla Bülent Demiren önderliğinde kurulan Türk Ytong’un bugün dünyanın en büyük Ytong üreticisi olmasının gururunu yaşadıklarını paylaştı. 2023 yılının kendileri için çok daha kıymetli bir özelliği daha olduğunu vurgulayan Hinginar “Türk Ytong’un 60. yılının bizim için mana ve değerinin çok daha ötesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında çok daha özel bir mana taşıdığını söyledi. Bu iki kıymetli yıl dönümünün bir ortada olması nedeniyle çok özel bir projeye imza atmak istediklerini aktardı. Fethi Hinginar, üstün kaliteli, yenilikçi ve eşsiz eserleri ile tüm dünyada değişmez ve emniyetli bir algıya sahip olan markalarının Türkiye’deki 60. yılında yeniden bir prensip imza attıklarını vurguladı. Çağdaş yaşama, mimarlık kültürüne, etrafa ve tabiata olan saygıyı sanatla birleştirerek Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında kent hayatına katkı sunmaktan ötürü gururlu olduklarını söyledi. 

Bir yılı aşan ihtimamlı ve titiz bir çalışmanın sonucu

Türk Ytong Genel Müdürü Tolga Öztoprak, Ytong’un Türkiye’de çok güçlü bir marka algısına sahip olduğunu paylaştı. Sarı renk ile özdeşleşen Ytong markasının yaratıcı sanat yapıtlarıyla kentin her noktasında yer almasını ve kent kültürüne kıymet katmasını fakat önder bir markanın yapabileceğinin altını çizdi. Tolga Öztoprak şunları söyledi “Türk Ytong güç tasarrufu, zelzeleye dayanıklılık, yangın güvenliği üzere alanlardaki inovatif özellikleri ve etraf dostu eserleri sayesinde yapılarda konforlu, inançlı ve ekonomik bir hayatın temel taşı olarak kabul edilmiş durumda. 60. yılımızı yaratıcı ve yavuz bir çalışmayla kutlamak istedik. Cumhuriyetimizin 100. yılına denk gelmesini de göz önüne alarak bir yılı aşan ihtimamlı ve titiz bir çalışmanın sonucunda “Sarının İzi” projesini hayata geçirdik” dedi. 

Sergi Aralık ayında Bomontiada’da başlayacak 

Sarının İzi projesi ikinci basamakta mekânsal bir stant tecrübesine dönüşecek. Sanatkarların “Sarının İzi” için ürettiği eserler 02 – 10 Aralık 2023 tarihleri arasında Bomontiada’da sanatseverlerle buluşacak. Gereç, sanat ve dizaynın birbiriyle ve izleyiciyle diyaloğa gireceği bu alan, Ytong’un yer yaratmak konusunda temel aldığı kıymetlere referans verecek. Yaşayan bir yer olarak kurgulanan bu tecrübe alanı, standa paralel çeşitli konuşma ve atölye çalışmalarına da konut sahipliği yapacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen