Per. May 2nd, 2024


Ergoterapideki temel amaç otizmli bireylerde bağımsızlık!

Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyin günlük ömür aktivitelerinde; öz bakım, oyun ve üretici aktiviteler ile hür vakit aktivitelerinde sonluluk gözlemlenebildiğini söyleyen uzmanlar, ergoterapideki temel gayenin günlük hayat aktivitelerindeki bağımsızlığı hedeflemek olduğunu vurguluyor.

Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, “Ergoterapi; otizmli bireylerde, istikrar, uyum, beden farkındalığı, motor planlama, dikkat/aktivite sürdürebilirliği, görsel uzaysal algı, işitsel lisan marifetleri ve akademik maharetlere iştirakin sağlanmasına odaklanıyor.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, 27 Ekim Dünya Ergoterapi Günü münasebetiyle otizm spektrum bozukluğu olan çocuk ve ergenler için ergoterapinin temel gayeleri hakkında bilgi verdi.

Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, ergoterapideki temel emelin günlük ömür aktivitelerindeki bağımsızlığı hedeflemek olduğunu söz ederek, otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyin günlük ömür aktivitelerinde; öz bakım, oyun ve üretici aktiviteler ile özgür vakit aktivitelerinde sonluluk gözlemlenebildiğini kaydetti.

Öz bakım hünerleri ergoterapi ile destekleniyor

Günlük ömür aktivitelerine iştirakin hedeflendiğini lisana getiren Çebi, “Otizm spektrum bozukluğu olan çocuk ve ergen kümesinde duygusal ve davranışsal süreçler, toplumsal etkileşim, öz bakım hünerleri, duyusal maharetler, motor hünerler, akademik öncesi ve akademik hünerler, yürütücü fonksiyonlar ergoterapi sürecinde desteklenmektedir.” dedi.

Otizmli bireylerde yemek yeme, giyinme, banyo yapma, saçlarının taranması, tırnak kesme, tuvalet üzere kendine bakım aktiviteleri, oyun aktiviteleri ve toplumsallaşma üzere hür vakit aktivitelerindeki hassasiyetlere yönelik çalışmalar yapılarak bağımsızlığın desteklemesinin amaçlandığını anlatan Çebi, şöyle devam etti:

“Aynı vakitte ergoterapi; otizmli bireylerde, istikrar, uyum, beden farkındalığı, motor planlama, dikkat/aktivite sürdürebilirliği, görsel uzaysal algı, işitsel lisan hünerleri ve akademik marifetlere iştirakin sağlanmasına odaklanıyor.”

Aile ve çocuk bir bütün olarak değerlendiriliyor

Uzman Ergoterapist Cahit Burak Çebi, ergoterapi sürecinde aile ve çocuğun bir bütün olarak kıymetlendirilmesi gerektiğini anlatarak, “Terapiden edilen kazanımın günlük yaşama genellenebilmesi için ailenin konut ortamını da çocuğun gereksinimlerine nazaran düzenleme yapması gerekmektedir. Birebir vakitte hedeflenen marifetlerin konut ve okul ortamında da sürdürebilmesi için uzman tarafından belirlenen önerilen aile ve eğitimciler tarafından günlük ömürde uygulanması değerli.” biçiminde görüşlerini lisana getirdi.

Ergoterapinin otizmli çocuk ve ergenler için tesirli olabilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyen Çebi, şunları anlattı:

“Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireyin gereksinimine ve günlük hayatta ki sınırlılıklarına nazaran belirlen terapi süreci, hedeflenen planlamaya nazaran ilerlemelidir. Uzman tarafından belirlenmiş terapi müddeti ve sıklığına sistemli iştirak terapi sürecindeki muvaffakiyetin temel kriterini oluşturmaktadır.

Uzman tarafından belirlenen amaçlar ve uzman tarafından verilen teklifler doğrultusunda bireyin, bakım verenin ve eğitimcilerin günlük hayattaki rolü de terapi sürecinde başarıyı direkt etkilemektedir. Birey ve bireyin toplumsal etrafı göz önünde bulundurularak süreç yönetilmelidir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen