Per. May 2nd, 2024


Masa başı çalışırken boyun ve omurga sıhhatini müdafaanın yolları

 

Yakın geçmişte atlattığımız pandemi devriyle birlikte giderek yaygınlaşan; büsbütün uzaktan yahut hibrit ismi verilen çalışma modellerinin pek çok iş yeri için kalıcı hale gelmesi, çalışanlara sağladığı kolaylıkların yanında kimi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Masa başı ve konuttan çalışmanın sebep olabileceği ruhsal zorlukların yanı sıra fizikî sorunlara de dikkat çeken Anadolu Sıhhat Merkezi Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Boyun ve omurga sıhhati açısından bilgisayar ekranının üst kenarı, göz hizasında ya da biraz altında olacak biçimde düzenlenmeli ve telefon baş ve boyun ortasına sıkıştırılmamalı, kulaklık kullanılmalı” tavsiyesinde bulundu.

Masa başında ya da konutta çalışırken nizamlı olarak çeşitli antrenmanlar yapılmasının bel, boyun ve omurga sıhhati için çok kıymetli olduğuna değinen Anadolu Sıhhat Merkezi Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Olabildiğince hareket edilmeli. Nizamlı fizikî aktivite yapan bireylerin tekrar eden boyun ağrısı geliştirme mümkünlüğü daha azdır” dedi. Konutta de tıpkı iş yerinde olduğu üzere bir çalışma alanının oluşturulmasının boyun sıhhati açısından çok değerli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Semih Akı, meskenden çalışanların kendi boyun ve omurga sıhhatlerini koruyabilmeleri için 7 kıymetli unsur paylaştı.

 

Masa başı çalışırken boyun ve omurga ağrılarını önlemenin 7 yolu

Masa başı çalışanlar sık sık gerinmeli ve masa başında kolay antrenmanlar yapmalı. Omuzlar üst hakikat, kulak hizasına kadar yükseltildikten sonra düşürülebildiği kadar düşürülerek 5 kere tekrar edilmeli. Ayrıyeten kürek kemikleri birleştirilerek beş saniye beklendikten sonra gevşeme idmanı yapılmalı. Yan boyun kaslarını esnetmek için oturur konumda sol elle koltuğun oturağına tutunarak gövde ve boyun zıt tarafa yanlışsız eğilmeli ve bu hareket sağ elle başka tarafa gerçek olacak biçimde tekrar edilmeli.

Çalışma masası ve koltuğu, bilgisayar ekranının üst kısmı göz hizasına gelecek biçimde ayarlanmalı. Masa her şartta sandalyenin aşağısında kalıyorsa bilgisayarın altına takviye konularak göz hizasına getirilmeli.

 

Olabildiğince hareket edilmeli bilhassa de şuurlu boyun ve omurga idmanları yapılmalı. Nizamlı fizikî aktivite içinde olan bireylerin tekrar eden boyun ağrıları yaşama mümkünlüğü daha düşüktür.

 

Uzun görüşmeler yapılması gerektiğinde telefon, baş ve omuz ortasında sıkıştırılmamalı. Telefonda çok konuşuluyorsa ses seviyesi çok yüksek olmamasına dikkat edilerek kulaklık kullanılmalı.

 

Dişleri sıkmamaya çaba edilmeli. Diş sıkmak boyun kaslarını gerebilir münasebetiyle çeşitli ağrılara yol açabilir.

 

Zihinsel gerilim oranı düşürülmeli. Boyun bölgesindeki gerilmeler kas zorlanmalarına neden olabilir. Fizikî sıhhate değer verildiği kadar ruhsal sıhhate da kıymet verilmeli.

 

Yüzüstü yatılmamalı ve boyun kısmının doğal kıvrımını destekleyecek bir yastık seçilmeli. Yüzüstü yatmak boyun bölgesine fazladan yük bindirir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen