Pts. Nis 29th, 2024


GASTROANTALYA HEYECANI BAŞLADI
 

 

GASTRONOMİ DÜNYASININ NABZI
ANTALYA’DA ATIYOR

  Akdeniz Şefler Kulübü Derneği (ASKDER) tarafından Antalya’da organize edilen GastroAntalya start aldı. Dört gün sürecek tertipte 850 yarışmacı en hoş yemeği yapmak için hünerlerini sergilerken gastronomi dünyasının kalbi de Antalya’da atacak.

 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği ve Kilit Grubu’nun ana sponsor olduğu “Uluslararası Gastronomi ve Mutfak Yıldızları Buluşması 2023” (GastroAntalya) düzenlenen merasimle başladı. 15-18 Kasım 2023 tarihleri ortasında, Cam Piramit’te 40 ülkeden gastronomi profesyonellerini buluşturmayı amaçlayan GastroAntalya, bu sene “Frenk Yemişi” teması ile kapılarını açtı.

GastroAntalya açılış merasimine Antalya Valisi Hulusi Şahin Antalya Büyükşehir Belediye Lideri Muhittin Böcek, Antalya Vilayet Emniyet Müdürü Osman Çevik’in yanı sıra dernek liderleri, aşçılar ve aşçı adayları katıldı.

“Antalya gastronominin de başşehri olmayı hak ediyor”
Açılış merasiminde konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, “Antalya, turizmin başşehri dünyanın gözbebeği. Gastronomi bu kente çok yakışıyor. Gastronomiyi ihmal edemeyiz. Dünyanın en kadim coğrafyası Anadolu, tarımın icat edildiği, buğdayın keşfedildiği yerdir. Gastronominin kitabı bu coğrafyada yazılmalı. Gastronomi ismine daha yapacak çok iş var. GastroAntalya da Antalya için bir kilometre taşıdır. Daha kaç etkinliklere ve şenliklere daima birlikte ulaşalım istiyoruz. Antalya’da Michelin yıldızlı bir restoranımız yok. Atık bunu da planlamamız lazım. Antalya gastronominin de başşehri olmayı hak ediyor. Düzgün yemek güzel eserle olur. Antalya Türkiye tarımının başşehridir. En hoş mahsul buradan çıkıyorsa en lezzetli yemekler de buradan çıkmalı. Benim kızım da aşçı. Çok sıkıntı ve gönülle yapılması gerekiyor. Sponsorlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Bilhassa Antalya’daki hoş etkinliklere takviye veren Kilit Grubu’na çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“Misafirlerimize harika tatlar sunuyoruz”
Antalya Büyükşehir Belediye Lideri Muhittin Böcek ise şöyle konuştu: “GastroAntalya, 40 ülkeden gelen aşçıları ve genç aşçı adaylarımızı ağırlıyor. Bizim de desteklerimizle düzenlenen bu buluşmaya güzel geldiniz. Nitelikli otellerimiz, kaliteli hizmetimiz, tabiatımız, tarihimiz ve kültürel değerlerimizle Antalya turizmin başşehridir. Tıpkı vakitte Antalya tarımın da başşehridir. Eşsiz lezzetleri ve gastronomisi ile Antalya turizm ve tarımla ekonomimiz için büyük bedeldir. Tarım ve besin eserlerimiz tüm Türkiye’ye ulaşmaktadır. Bu coğrafyanın tüm nimetlerini kullanarak Antalya mutfağını daha da geliştirmeliyiz. Bu eserleri kullanarak hem halkımıza hem de konuklarımıza mükemmel tatlar sunuyoruz. Tarımda sürdürülebilirlik unsuru ile mahallî üreticilere sahip çıkıyoruz. Kentimize gastronomi alanında hak ettiği pahası kazandırmak için FoodFest’in büyük bir iştirakle ikincisini gerçekleştirdik. Dünyaca ünlü şefleri Antalya’da buluşturduk. GastroAntalya ile de mutfak yıldızlarını buluşturuyoruz. Şeflerimiz burada hünerlerini sergileyecek. Çalıştaylar ve sunumlar üzere farklı etkinlikler de gerçekleştirilecek. Bu coğrafyanın nimetlerini ustalıkla kullanmaya devam edeceğiz. 4 yıldır bu tertibi düzenleyen başta Bilal Yüreğir ve grubu olmak üzere tüm katkıda bulunanlara teşekkür ediyoruz” formunda konuştu.

 Anadolu Aşçılar Federasyonu Lideri Tamer Özkan 
“Çok hoş bir tertip. Hepimiz bir çatı altındayız. Federasyon olarak temel gayemiz dünyada ses getirmektir. Bunu istiyorsak çalışanlarımızın akademik yolda da ilerlemesi gerekiyor. 43 yıldır bu işi yapıyorum. Devletimizden bir ricamız var. Lütfen aşçılık yasamızı çıkartın. Aşçılığın kriterleri için bu yasanın çıkması gerekiyor. Dünya ve Avrupa standartlarını yakalamalıyız. Nerede bir aşçı ve yatırımcı varsa profesyonelce bu işi yapsınlar.”

Akdeniz Şefler Kulübü Derneği (ASKDER) Yurt Dışı Lideri Ömer Yalçın
“Gastronomiye gönül verenler burada. Memnunuz ve gururluyuz. 59 farklı kategoride 850 yarışmacımız var. Bu sene 5. yaşımızı kutluyoruz. Ardımızda çok büyük bir grup var. Onlara teşekkür ediyorum. Her sene büyümeye devam ediyoruz. Nu büyüme ivmemiz tıpkı süratte devam edecek.”

Akdeniz Şefler Kulübü Derneği (ASKDER) Lideri Bilal Yüreğir
“Bu hoş tertibi yaparken külfetler yaşadık ve zorlandık. İçimize sinen bir aktiflik oldu. Usta aşçılarımız ve genç aşçılarımızı bu platformda bir ortaya getirdiğimiz için çok memnunuz. Her geçen sene daha da büyüyoruz, büyümeye ve gastronomiye katkı sunmaya devam edeceğiz.”

Kilit Kümesi ismine Nirvana Hotels CEO’su Korhan Alşan
“Böyle bir aktifliğin modülü olduğumuz için memnunuz. GastroAntalya bir marka olma ismine emin adımlarla ilerliyor. O çabayı görüyoruz ve takdir ediyoruz. Turizm bölümü tüm dünyada büyüyor. Turizm bölümü ile dikkat çeken Türkiye de gastronomisi ile çok büyük potansiyel taşıyor. Çok yetenekli şeflerimiz var. Emin olun mutfağımızda muazzam eserler var. Biz küme olarak gastronomiye büyük ehemmiyet veriyor ve dayanak olmaya devam ediyoruz.”

40 ülkeden katılım
Dünyanın 40 ülkesinden ve Türkiye’nin dört bir yanından gastronomi temsilcileri, gastronomi dalında eser & hizmet üreten firmalar, önde gelen şirketler ve yöneticileri, turizm bölümünün F&B departman yöneticileri, satın alma departman yöneticileri, profesyonel şefler, otel genel müdürleri, gastronomi ve mutfak sanatları akademisyenleri, dünyaca ünlü şef ve gurmeler, üniversite ve lise seviyesinde öğrenci şefler, dernekler, eğitim kurumları, gastronomi ekosistemini oluşturan dalların çalışanlarının katılacağı tertipte workshoplar, sunumlar, paneller, kent standları, hizmet sunumları, eser tadımları, B2B görüşmeler gerçekleştirilecek.

Hünerlerini sergileyecekler
 Organizasyonun ana konsepti olan yarışa 850’nin üstünde şef ve şef adayı katılacak. Ferdi Pratik Gençler, Ferdî Pratik Ustalar, Grand Prix Ulusal Ekip ve Ferdî Display Ustalar müsabakalarına sahne olacak GastroAntalya, şeflerin ve şef adaylarının hünerlerini sergilemelerine imkan verecek. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen