Paz. May 5th, 2024


Üsküdar Belediyesi kültür ve sanat aktiflikleri kapsamında klasik sanatların yaşatılması ve tanıtılması için değerli bir standa mesken sahipliği yaptı. Gelenekten Gelenler Sergisi’nde Mesut Dikel ve talebelerinin sedef metal ahşap naht oygu yapıtları stantta çok sayıda sanatseverle buluştu.

Üsküdar Belediyesi kültür ve sanat aktiflikleri kapsamında düzenlenen Gelenekten Gelenler Sergisi’nde çok sayıda oygu eser Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde sanatseverin ziyaretine açıldı. Türkiye’deki değerli sedef ve naht ustalarından Mesut Dikel ve öğrencilerinin yapıtları stantta sanatseverler tarafından ağır ilgi gördü.

Düzenlenen merasimde, sanatçı Mesut Dikel’in usta-çırak ilgisiyle 2016 yılında başlattığı eğitimi muvaffakiyetle tamamlayan Abdullah Ulu, Ahmet Ebubekir Kaba, Aykut Akınal, Batuhan Alpaslan, Dilek Tezcan, Gürsel Demir, Hülya Demirkan, Mesut Eroltekin, Muhammed Hüseyin Subaşıoğlu ve Osman Tavtay’a sedef-metal-ahşap naht oygu alanında, Semanur Yurtman Hisar’a ise tezhip alanında icazeti takdim edildi..

Açılışta konuşan Görsel Sanatlar Öğretmeni ve Hattat Mesut Dikel talebelerinin bu yolda gayretlerine şahit olduğunu vurgulayarak, “Onların bu yolda uğraşlarına ben çok şahit oldum. Bu çabalarımızı desteklediği için başta hocama Kuveyt Türk ailesi ve Aslan Demir Beyefendi, sonra bize bu güzide yeri ayarlayan Üsküdar Belediyesi’ne Hilmi Bey’e çok teşekkür ediyorum. Yapıtların hepsinin farklı kıssaları var hepsi özgün orijinal çalışma. Hocamızdan aldığımız biçimde aktarmaya uğraş ettik, yanılgılarımız elbette vardır. Hoşluk hepimizin içinde olduğu bedeller. Bu kıymetleri sizler göresiniz, gözünüz temaşa eylesin diye duvarlara astık. Yeterli ki varsınız” halinde konuştu.

Üsküdar Belediye Lider Yardımcısı Zekeriya Şanlıer ise, “Üsküdar kültür ve sanat kenti. Biz bunu bir slogan olarak değil yaşayan ve yaşatan bir kurum olarak hoş bir standa mesken sahipliği yapıyoruz. Gelenekten geleceğe standımız Mesut Dikel ve öğrencilerinin standı. Bu manada naht sanatı dediğimiz birbirinden kıymetli eserlere mesken sahipliği yapıyoruz. Olağan burada çocuk ve gençlerimizin icazetine şahit olduk. Bu bir bayrak yarışı. Selçuklulardan Osmanlılardan ve Cumhuriyetimizin 100 yılı bugüne gelen hoş bir silsile var. Bu Silsile bozulmadan yarınlara ulaşsın hedefiyle biz de Kuveyt Türk ile birlikte Üsküdar Belediyemizin konut sahipliğinde Üsküdar’ımıza hoş bir renk ve bedel katan standa mesken sahipliği yapmanın onur ve gururunu duyuyoruz” dedi.

Kürsüde kelam alan Müellif Prof. Dr. Zeki Kuşoglu, “Burada gördüğünüz yalnız sınır sanatı değil, çizgi sanatının çeşitli gereçlerle uygulanışıdır. Ben bizi öğrenmeden üniversiteden mezun olmuş bir şahısım. Bunu yurt dışına gönderildiğim vakit anladım. Bize biz öğretilmemişiz. Öyleyse ne yapmak lazım? Ülkeme dönüp bunları öğrenmem lazım. Geldim ve o günün kıymetli insanlarından onları öğrendim. Ve Osmanlı’nın son 50 yılında yaşamış cumhuriyetin birinci 50 yılına yetişmiş olan insanların hayat kıssalarını yazdım. Ve bunların hayat öykülerini basarak günümüzü inşa etmeye uğraş ettik. Şayet bugün bunlar var ise bu genç kuşakların bu işe gönül vermeleri sayesindedir. Gönülsüz hiçbir şey olmuyor” dedi.

Serginin sponsoru Kuveyt Türk Stratejiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aslan Demir “Özel bir sergideyiz. Türk İslam sanatlarının kıymetli mihenk taşlarından birindeyiz. Bugün naht sanatının temsilcileri ile Zeki kuşoğlu hocamızın talebesi Mesut hocamızın yetiştirdiği 10 tane talebemizin icazet merasimindeyiz. Gelenekten geleceğe. Bu kültürel mirasımızı taşımanın ona dayanak olmanın haklı gururunu yaşıyoruz” halinde konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen