Per. May 2nd, 2024


(EKİM AYI-MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI)

Bu formülle biyopsi esnasında tümör çıkarılabiliyor!

Vakum biyopsi ile teşhis ve tedavi tıpkı anda!

Meme biyopsisinde bu hurafelerden kaçının!

MEME BİYOPSİSİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN 5 NOKTA!

 

Bilim dünyasının üzerinde en çok araştırma yaptığı kanser cinslerinden biri olan göğüs kanserinde, teknoloji ve tıptaki süratli ilerlemeler bilhassa de ‘erken teşhis’ ile birleştiğinde tam tedavi mümkün olabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Radyoloji Anabilim Kolu Lideri ve Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Radyolojisi Kliniği, Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkin Arıbal, günümüzde artık şahsa özel tarama usulleri sayesinde erken teşhiste çok daha kolay ve hakikat sonuç alınabildiğini belirtirken, göğüs biyopsisinin de teşhis koymada son derece değerli olduğunu vurguluyor. Göğüs biyopsisinde son yıllarda çok süratli gelişmeler yaşandığını belirten Prof. Dr. Arıbal, son devirde öne çıkan Vakum biyopsi ile teşhis ve tedavi sürecinin bir ortada yapılabildiğini söylüyor. Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkin Arıbal, Ekim ayı-Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada göğüs biyopsisi ve vakumlu biyopsi hakkında bilinmesi gereken 5 değerli noktayı anlattı, değerli ihtarlar ve tekliflerde bulundu.  

 

1. Göğüs biyopsisinde cerrahi sistem çağ dışı kaldı! 

Prof. Dr. Erkin Arıbal “Biyopsi emeli ile cerrahi operasyon yapmak eski bir prosedür olup çağ dışı kalmıştır! Göğüs biyopsisi iğne eşliğinde yapılmalı lakin ince iğne değil, kalın iğne denilen, teşhis koydurucu küçük kesimlerin toplanabildiği biyopsiler göğüste birinci teşhis metodu olmalıdır” diyor. Kalın iğne biyopsisi, biyopsi alınacak lezyonun en âlâ görülebildiği usul (ultrason, mamografi, ilaçlı) hangisi ise o yolla yapılıyor. Lokal anestezi ile yapılan biyopside ağrı hissedilmiyor. 

 

2. Göğüs biyopsisinde hurafelere dikkat! 

Halk ortasında ‘meme biyopsisi sonrası tümör öbür dokulara yayılır’ formunda yanlış bir inanış olduğunu belirten Prof. Dr. Arıbal, bilakis göğüs biyopsisinin yaklaşık 30 yıldır itimatla yapıldığını ve tedavinin biyopsiden alınan sonuca nazaran belirlendiğini söylüyor. Prof. Dr. Erkin Arıbal, bir başka yanlış inanışın da ‘biyopsinin acıttığı’na yönelik olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Yapılan lokal anestezi sayesinde ağrı hissedilmeyen iğne biyopsileri konforlu bir yoldur. 10 dakikadan kısa süren süreç sırasında hasta ile sohbet etmek ve rahatlatmak mümkün olabilmektedir.”

 

3. Vakum biyopsi sırasında tümör de çıkarılabiliyor! 

Vakum biyopsinin (vakum aspirasyon eşliğinde biyopsi) göğüste izlenen lezyonlara yönelik yapılan yeni bir biyopsi tekniği olduğunu belirten Acıbadem Üniversitesi Radyoloji Anabilim Kolu Lideri ve Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Radyolojisi Kliniği, Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkin Arıbal bu tekniği şöyle açıklıyor: “Vakum biyopsinin gayesi tek bir sefer iğne ile lezyon içine girildikten sonra iğneyi hiç çıkarmadan lezyonun tümünü örneklemeye yarayan bir tekniktir. İğne içine ardışık olarak vakum ile çekilen doku kesilip iğne içinden tekrar vakum yardımı ile dışarı alınır. Bu sayede 3 ile 5 cm ye kadar olan lezyonlar tümü ile örneklenebilmektedir. Yeterli huylu tümörlerde hem teşhis koyucu hem de tedavi edici olmasına karşın berbat huylu lezyonlarda lezyon tümü ile çıkarılsa da akabinde küçük bir cerrahi müdahale ile bu bölgenin etrafının çıkarılması gerekir.”

 

4. Göğüs radyolojisinde kıymetli bir yenilik!

Kontrastlı mamografi eşliğinde vakum biyopsinin, göğüs radyolojisinde kıymetli bir yenilik olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erkin Arıbal, “Hasta için konforlu ve pratik bir uygulamadır. Damardan iyotlu kontrast ilaç verilerek, mamografi yahut ultrason üzere başka teknikler ile görülemeyen sinsi kanser odakları görünür hale geldikten sonra, lezyonu vakum biyopsi ile örnekliyoruz. Göğüs MR eşliğinde biyopsi yerine kullanabilmekteyiz. MR eşliğinde biyopsiden daha kısa süren bu teknik, hasta açısından daha konforludur. Biyopsi müddeti 10-15 dakika kadar sürmekte ve lokal anestezi eşliğinde biyopsi yapılabilmektedir. Hasta süreç sırasında bizimle konuşabilmekte ve MR odasında olduğu üzere kendini yalnız hissetmemektedir” diyor. 

 

5. Dikiş gerektirmiyor

Vakum biyopsinin, lezyon hangi metot ile (ultrason – mamografi – MR) en uygun görülebiliyor ise o formül eşliğinde yapıldığını belirten Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkin Arıbal “Seçilen yol ile lezyon yeri saptandıktan sonra cilde uygulanan lokal anestezi sayesinde ciltten geçilerek lezyona ulaşılır ve ardışık olarak vakum kesi tekniği ile iğne içinden lezyon kesilerek tümü yahut tüme yakın örneklenir. Ciltte yalnızca küçük iğne girişine ilişkin bir yara olur, dikiş gerektirmez. Vakum biyopside lokal anestezi verilmesi kâfi olmaktadır. Genel anestezi uygulamasına gerek yoktur” diyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen