Çar. May 1st, 2024


              Beğenilen oluşan arpacığa asla sarımsak sürmeyin! 

                                      Katarakt bebekleri de tehdit ediyor!

                          ‘Kırmızı göz’ hastalığında geç kalmayın, çünkü… 

 

                   GÖZLERİMİZİ TEHDİT EDEN 10 KIYMETLİ HATA! 

 

Gözde oluşan arpacık sarımsakla geçer… Katarakt damla ile tedavi edilebilir… Şikayeti yoksa çocuklarda rutin göz denetimine gerek yoktur… Gerek eş dosttan gerekse toplumsal medyadan edindiğimiz bu çeşit yanılgılı bilgiler göz sıhhatimizi tehdit ediyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Begüm Comba, toplumdaki kusurlu inanışların göz hastalıklarının erken periyotta teşhis ve tedavi edilmesini önleyebildiğine dikkat çekerek, “Hastalıkların tedavisinde gecikilmesi, ilerleyen periyotlarda kalıcı görme kaybı üzere önemli göz sorunlarının yaşanmasına neden olabiliyor. Örneğin, ülkemizde sık görülen ve halk ortasında ‘kırmızı göz’ hastalığı olarak bilinen konjonktivit vaktinde tedavi edilmezse görme kusurlarına, dahası görme kaybına yol açabiliyor. Ayrıyeten göz tembelliği üzere erken teşhis ve tedaviyle büsbütün ortadan kalkabilecek birtakım hastalıklarda geç kalındığında çocuklar tedavi bahtını kaybediyor. Ülkemizde hayli yaygın görülen miyopi de sistemli olarak takip edilmezse ilerleyebiliyor” diyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Begüm Comba, göz sıhhati hakkında toplumda yanlışsız sanılan 10 kusurlu bilgiyi anlattı; değerli teklifler ve ikazlarda bulundu! 

Gözlük taktıkça göz numarası ilerler. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Toplumda gözlük taktıkça göz numarasının ilerleyeceğine yönelik yaygın bir kanı var. Doç. Dr. Özge Begüm Comba, gözlüğün yalnızca âlâ görmemizi sağlayan bir aparat olduğuna işaret ederek, ”Dolayısıyla gözlük takmak numaraları ilerletmeyeceği üzere durdurmayacaktır da. Görsel sistemin tam ve eksiksiz çalışması için bilhassa çocukluk periyodunda gözlük kullanımı ehemmiyet taşıyor. Çünkü gözlük, göz tembelliği üzere kalıcı durumların tedavisinin bir kesimini oluşturuyor” diyor. 

Kırmızı göz yapay gözyaşı tedavisiyle geçer. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Türkiye’de en sık görülen göz hastalıklarından biri olan ve halk ortasında ‘kırmızı göz’ olarak bilinen konjonktivit sıkıntısında yalnızca yapay gözyaşı yahut diğerine yarar sağlamış bir damla kullanmak önemli meselelere neden olabiliyor. Doç. Dr. Özge Begüm Comba, bu hastalığın vaktinde tedavi edilmediğinde görme kusurları ve görme kaybının gelişebileceği ihtarında bulunarak, “Konjonktivit göz kapağının içini kaplayan zarın iltihabı olup en sık kaynak viral ve bakteriler oluyor.  Bu tablonun kesinlikle doktor tarafından kıymetlendirilmesi ve tedavisinin etkene uygun olarak gerçekleşmesi büyük kıymet taşıyor. Aksi halde konjonktivit görme kaybı oluşturabilecek lekelere neden olabiliyor” bilgisini veriyor. 

Göz numarasının ilerlemesini durdurmak mümkün değildir. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Göz numarasının ilerlemesindeki en değerli etkenler genetik ve çevresel faktörler oluyor. Bilimsel çalışmalar ışığında; yakın çalışmanın sonlandırılması, ortalama 20 dakikada bir 20 saniye uzağa bakarak gözlerin dinlendirilmesi ve günde en az 2 saat dışarda açık havada yapılan aktiviteler öneriliyor. Ayrıyeten 18 yaşına kadar göz bebeğini büyüten damlalar, özellikli camlar ile gece kullanılan ve korneayı şekillendiren lensler sayesinde göz numarasının ilerlemesini durdurmak mümkün olabiliyor. 

Göze lazer cerrahisi sonrasında göz numaraları ilerlemeye devam eder. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Göze uygulanan lazer cerrahisi 18 yaşından sonra, son bir sene içerisinde, muhakkak bir bedel üstünde artış olmayan hastalara yapılıyor. Uygun hastaya, uygun teknoloji ve endikasyonla yapıldığı takdirde numaralarda artış beklenmiyor. 

Okulda yahut gündelik hayatlarında bir sorun yoksa çocuklarımıza göz denetimi yaptırmamız gerekmiyor. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Katarakt ve göz tümörleri üzere önemli sıkıntıların erken teşhis ve tedavisi hem görsel açıdan hem de hayati olarak ehemmiyet taşıyor. Doç. Dr. Özge Begüm Comba, “Ayrıca tek beğenilen yaşandığı için göz tembelliği ve şaşılık üzere durumlar ebeveynler tarafından fark edilmeyebiliyor. Bu çeşit hastalıklarda bilhassa vakitle yarışıldığı için çocuklarda göz muayenesinin doğumdan sonraki birinci 2 aydan başlayarak tertipli aralıklarla yapılması çok önemlidir” diyor. 

Katarakt damla usulüyle tedavi edilebilir. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Begüm Comba, kataraktın bilinen tek tedavi prosedürünün ameliyat olduğunu belirterek, şöyle devam ediyor: “Yaşlanmış ve saydamlığını yitirmiş göz içi merceği cerrahi metotla çıkarılmalı ve yerine yapay mercek takılmalıdır. Lakin tabi ki sağlıklı beslenilmesi, nizamlı kan şekeri takibi yapılması, UV blokajı olan güneş gözlükleri kullanılması üzere usullerle oksidatif gerilimi azaltarak kataraktın ilerleme süreci yavaşlatılabiliyor.”

Katarakt yalnızca yaşlılarda görülen bir göz hastalığıdır. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Katarak çoğunlukla ileri yaştaki bireylerde gelişse de çocukluk ve bebeklik devrinde de oluşabiliyor. Doğumsal katarakt çeşitli sendromlara eşlik edebildiği üzere anne karnında geçirilen enfeksiyonlar ve ilaç kullanımından da kaynaklanabiliyor. Çocukluk periyodunda ise tekrar kortizon üzere ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabiliyor yahut öteki hastalıklara eşlik edebiliyor. 

Göz tansiyonu sıklıkla şiddetli göz ağrısıyla belirti verir. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Göz tansiyonu son derece sinsi seyirli olan  bir hastalık. Bazen göz gerisinden gelen bir ağrıyla kendini muhakkak edebilirken, sıklıkla hiçbir ağrıya yol açmıyor. Kapalı açı glokomlar ise daha ağır seyirli olup ani göz tansiyonu yüksekliği nedeniyle önemli ağrılara sebep olabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Begüm Comba, 40 yaşından sonra yıllık takiplerle göz tansiyonunun kesinlikle kıymetlendirilmesi gerektiği ihtarında bulunuyor.

Gözde oluşan arpacık sarımsak ve limon üzere bitkisel yollarla tedavi edilebilir. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Gözde oluşan arpacık üzere rastgele bir lezyona sarımsak ve limon sürmek sonuç veremeyeceği üzere farklı enfeksiyonlara da yol açabileceği için son derece tehlikeli olabiliyor. Doç. Dr. Özge Begüm Comba, “Ilık pansuman ve kirpik hijyeni ön planda tutularak, doktorun önerdiği ilaçlarla süreci yönetmek en tesirli tedavi yöntemidir” diyor. 

Sonbahar ve kış aylarında güneş gözlüğü kullanmaya gerek yoktur. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Güneşin ziyanlı ultraviyole ışınları bulutlu havalarda da yeryüzüne ulaşıyor ve gölgelerden yansıyorlar. Ayrıyeten ziyanlı ışınların yanı sıra rüzgar göz kuruluğuna yol açabiliyor. Bu nedenle göz sıhhatiniz için güneş gözlüklerini yalnızca yaz aylarında değil, her mevsimde kullanmanız büyük ehemmiyete sahip. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen