Cts. May 11th, 2024


Diyabet hastalarının üçte biri hastalığın farkında değil

Diyabet hastalarının yaklaşık üçte birinin hasta olduğunun farkında olmadıklarını lisana getiren Medical Park Tokat Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Faruk Kutlutürk, “Ailede diyabet, fazla kilo yahut obez, gebelik şekeri, fazla kilolu bebek doğurma hikayeleri olan; tansiyon ve kalp hastalıkları üzere risk faktörlerini taşıyan şahıslar hiçbir şikâyetleri olmasa da diyabet açısından muhakkak aralıkla tetkik edilmelidir” dedi.

 

Medical Park Tokat Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Faruk Kutlutürk, diyabet hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Diyabetin tarifini yapan Prof. Dr. Kutlutürk, “Diyabet (şeker Hastalığı), başta kalp, böbrek, göz olmak üzere tüm organları olumsuz etkileyen toplumda en sık kronik hastalıklardan biridir. 1921 yılında insülini keşfederek birinci defa bir kronik hastalığın tedavisinde çığır açan Dr Frederic Banting’in doğum günü olan 14 Kasım, Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmaktadır. Diyabet kıymeti anlatmak, diyabet farkındalığını artırmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir” diye konuştu.

 

FİZİKSEL AKTİVİTENİN AZ OLMASI DİYABETE NEDEN OLABİLİR

Diyabetin görülme sıklığına değinen Prof. Dr. Kutlutürk, “ÜlkemizAvrupa ülkeleri ortasında tıpkı obezitede olduğu üzere diyabet görülme sıklığı açısından da birinci sıralarda yer almaktadır. Ülkemizde 40 yaş üstü bireylerin yaklaşık üçte biri diyabet yahut zımnî şeker olarak da isimlendirilen diyabet öncesi kan şekeri düzensizliklerini yaşamaktadır. Fizikî aktivite azlığı, yeme davranış bozuklukları, masa başı çalışma saatlerinin fazlalığı, televizyon, tablet üzere elektronik aygıtlara bağımlılığın artması obezite ve diyabetteki artışın nedenlerdir” formunda konuştu.

 

RİSK FAKTÖRLERİ

Diyabet hastalarının yaklaşık üçte birinin hasta olduğunun farkında olmadıklarını söyleyen Prof. Dr. Kutlutürk, şu bilgileri paylaştı:

 

“Ailede diyabet hikayesi, fazla kilolu yahut obez, gebelik şekeri hikayesi, fazla kilolu bebek doğurma hikayesi olan, tansiyon ve kalp hastalıkları üzere risk faktörlerini taşıyan bireyler hiçbir şikâyetleri olmasa da diyabet açısından makul aralıkla tetkik edilmelidir. Diyabet hala kalp hastalıklarının, görme kaybının, diyaliz gerektiren böbrek yetmezliğinin, güzelleşmeyen ayak yaralarının en sık nedenidir.”

 

SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLMELİ

Tedavi yollarından bahseden Prof. Dr. Kutlutürk, “Günümüzde gerek teşhis gerekse tedavideki gelişmeler diyabeti büsbütün tedavi edilebilir bir hastalık haline getirmiştir. Diyabet için vazgeçilmez olan vaktinde teşhis konulması, hastanın tedaviye iştirakiyle birlikte tertipli denetimlere devam edilmesi, sağlıklı beslenme ve antrenman alışkanlıklarının kazandırılması ve aktif ilaç yahut insülin tedavilerinin uygulanmasıyla sağlıklı bir ömrü mümkün hale getirmektedir. ‘Diyabetin Farkında ol, Farklı ol’ sloganını benimseyerek diyabetten ve diyabetin olumsuz tesirlerinden hem kendimizi hem etrafımızdakileri koruyabiliriz” sözlerini kullandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen