Paz. May 5th, 2024


Her 30 saniyede 1 kişi akciğer kanserinden ölüyor

Akciğer kanserinin dünyada en fazla mevte yol açan kanser çeşidi olduğuna dikkat çeken VM Medical Park Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, “Akciğer kanseri erkeklerde kolon (kalın bağırsak) ve prostat kanserinden, bayanlarda ise göğüs kanserinden daha fazla mevte neden olur. DSÖ datalarına nazaran 2020 yılında 1,8 milyon kişi akciğer kanseri nedeniyle öldü. Yaklaşık her 30 saniyede 1 kişi akciğer kanserinden ölmektedir” dedi.

Akciğer kanserinin en değerli risk faktörünün etkin sigara içmek olduğunun altını çizen VM Medical Park Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, “DSÖ’ye (Dünya Sıhhat Örgütü) nazaran 2020 yılında dünyada 2,2 milyon yeni akciğer kanseri tanısı konuldu. Akciğer kanseri erkeklerde prostat, bayanlarda göğüs kanserinden 3 kat daha ölümcüldür” açıklamasında bulundu. 

Sigaranın tüm akciğer kanserlerinin yüzde 90’nından sorumlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, “Diğer risk faktörleri pasif içicilik, çevresel toksik husus maruziyeti (asbest, radon gazı vb), hava kirliliği, ailesel kanser sendromları ve daha evvelki kronik akciğer hastalıkları sayılabilir” diye konuştu. 

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ

Bir çok akciğer kanseri çeşidinin hastalık ilerleyene kadar çok bariz semptom oluşturmadığını söz eden Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, en sık rastlanan semptomları şu formda sıraladı:

  • Öksürük (özellikle 1 aydan daha fazla devam eden inatçı öksürükler),
  • Balgam çıkarma (özellikle kronik sigara içimine bağlı oluşan balgamın niteliğinde, ölçüsünde, renginde ve kıvamında değişiklik olması),
  • Göğüs ağrısı,
  • Nefes darlığı,
  • Kanlı balgam,
  • Yorgunluk,
  • Nedeni aşikâr olmayan kilo kaybı,
  • Sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonları. 

 

KORUNMANIN YOLU SİGARAYI BIRAKMAKTAN GEÇİYOR

Akciğer kanserinden korunmak için yapılması gereken en kıymetli önlemin sigara içilmemesi ve içiliyorsa sigaranın bırakılması olduğunu tabir eden Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, “Sigara bırakıldıktan 15 yıl sonra akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmemişlerle birebir seviyeye iner” dedi. 

PAKET- YIL HESABINA NAZARAN RİSKİNİZİ HESAPLAYIN

Sigara içim yoğunluğunu belirlemek için paket-yıl kavramı geliştirildiğini lisana getiren Prof. Dr. Tozkoparan şunları söyledi: 

“Günde ortalama içilen sigara paketi sayısı ile toplam içilen yıl sayısı çarpılır. Örneğin, bir kişi 20 yıldır günde 2 paket sigara içiyorsa, sigara içim yoğunluğu 40 paket-yıldır. Otuz yıldır günde yarım paket içen birinin ise 15 paket-yıldır. 20 paket-yıl sigara içiminden sonra akciğer kanserine yakalanma riski bariz seviyede artar. Ayrıyeten pasif içicilik çevresel kanserojenlere (asbest ve öteki belli kimyasallar) ve hava kirliliğinden de sakınmak gerekiyor.”

GÖRÜNTÜLEME USULLERİ HAYATİ ROL OYNUYOR

Tanı için öncelikle görüntüleme tekniklerinden akciğer sineması, bilgisayarlı göğüs tomografinin; gereken olgularda ise MR ve PET tetkiklerinin de yapılması gerektiğinin belirten Prof. Dr. Tozkoparan, “Görüntüleme sistemlerinde akciğer kanseri açısından kuşkulu bir bulgu saptanırsa kanser teşhisini nihaileştirmek, alt tipini belirlemek ve gerekirse kanser dokusunda tedavide ışık tutacak genetik testlerin yapılabilmesi için biyopsi süreci planlanır. Biyopsi ekseriyetle bronkoskopi olarak isimlendirilen akciğer endoskopisi ile ya da tomografi rehberliğinde göğüs duvarında akciğere ulaşılan iğne ile yapılır. Ayrıyeten akciğer kanserinin evrelemesinde PET-BT denilen imajımla formülü ve hem teşhis hem de evrelemede EBUS (endobronşiyal ultrasonografi) formülleri de kullanılır” tabirlerini kullandı. 

EN SIK KULLANILAN YÖNTEMLER

Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, akciğer kanserinin tedavisinde uygulanan usulleri şu halde sıraladı:

  • Cerrahi tedavi,
  • Radyoterapi,
  • Kemoterapi,
  • Hedefe yönelik tedavi (akıllı ilaçlar),
  • İmmünoterapi

YÜZ GÜLDÜRÜCÜ TEDAVİ 

Cerrahi tedavinin ekseriyetle erken evrede göğüs boşluğu ve bedenin başka bölgelerine yayılmamış olgularda kullanıldığını ve en yüz güldürücü tedavi olduğunu belirten Prof. Dr. Tozkoparan, “Erken evre olgularda cerrahi tedavi tek başına kâfi olurken, kimi olgularda cerrahi tedavi öncesi ya da sonrasında kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulanabilmektedir. Evresi ilerlemiş hastalıkta ekseriyetle kemoterapi ve radyoterapi uygulanır. Genetik çalışmalarda bariz gen mutasyonları olan akciğer kanseri olgularında yalnızca mutant kanser hücrelerine tesir eden gayeye yönelik tedavi, halk ortasındaki deyişe nazaran akılı ilaçlar kullanılabilir. İmmünoterapi ise daha çok metastatik akciğer kanserlerinde kullanılır ve immün (bağışıklık) sistemi uyararak tümör hücrelerine saldırması amaçlanır” diyerek kelamlarını sonlandırdı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen