Per. May 2nd, 2024


Sinir sıkışması bardak tutmaya bile engel 

Uyuşukluk, ağrı, keçeleşme ile başlayan hudut sıkışması şikayetleri sorun ilerlediğinde güçsüzlük ve kaslarda erimeye kadar gidebilir. Hudut sıkışmalarının bilhassa 40-60 yaş aralığındaki bayanlar, piyanistler, kuaförler, bilgisayar operatörleri, bankacılar, diş tabipleri, heykeltıraşlar ve konut bayanları üzere ellerini çok kullanan şahıslarda daha sık görüldüğünü hatırlatan Anadolu Sıhhat Merkezi Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Sinir sıkışmalarının tedavi edilmemesi durumunda günlük aktivitelerde zahmet çekilebilir ve yürüme meseleleri görülebilir. Hudut sıkışması elde ise, hastalarda poşet taşıma, yazı yazma, bardak tutma üzere günlük aktivitelerin yapılmasında önemli zahmetler ortaya çıkar. Bacaklarda olan ileri derece hudut sıkışmalarında ise hasta yürüyemez, ayağını sürümeye başlayabilir. Bu da ayağının takılıp düşmesine, merdiven çıkamaması, araç kullanamaması üzere sorunlara yol açabilir” açıklamasında bulundu.

 

En sık görülen hudut sıkışmasının karpal tünel sendromu ismiyle bilinen ve el bileğinde median hududun sıkışmasıyla ortaya çıkan klinik tablo olduğunu paylaşan Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Ayrıca, dirseğimizin dış kısmında ulnar sonun ve dizimizin yan-dış kısmındaki peronel sonun sıkışmasına ilişkin klinik tabloları da sık görülen hudut sıkışmaları ortasında sayabiliriz” formunda konuştu. Hudut sıkışmasının nedenleri ortasında diyabet, romatizmal hastalıklar, tiroit hastalıkları, menopoz, oturuş ve duruş bozuklukları, kırılan ya da yerinden kayan kemikler, hamilelik, obezite, ani kilo kayıpları, tümörler, tekrarlayan yanlış hareketler, otururken ve yatarken yapılan yanlış konumlar sorunun görülme oranını artıran en önemli faktörler olduğunu belirten Anadolu Sıhhat Merkezi Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Göçmen “Cisimlerin elle sıkı ve şiddetli bir halde tutulması, bileğin çok bükülmesi üzere aktiviteler de emsal formda görülme oranlarını yükseltiyor” dedi.

 

Ağır seviye hudut sıkışmaları cerrahi tekniklerle tedavi edilebiliyor

Hafif ve orta seviyedeki hudut sıkışmaları için uygulanan konservatif tedavinin hudut üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmak için olduğunu, tedavide ayrıyeten iltihap giderici ilaçların da yazılabildiğini yahut kortizon enjeksiyonlarının yapılabildiğini belirten Prof. Dr. Selçuk Göçmen, “Eğer hastalar istirahat, rehabilitasyon yahut başka tedavilerle iyileşmezse ve tetkiklerde ağır seviyede hudut sıkışıklığı saptanmışsa cerrahi tedavi yapılması uygun olabilir. Açık cerrahide, bir kesi yapılarak hudut üzerinde bası oluşturan bantlar kesilir ve hudut serbestleştirilir. Endoskopik teknikte ise, küçük bir kesi yapılarak endoskopik kamerayla bant içeriden kesilir ve bası kaldırılır. Her iki yol de çoklukla lokal anestezi eşliğinde yapılır. Ameliyat yaklaşık 30 dakika sürer ve hastaya günübirlik yatış yapılabilir” açıklamasında bulundu.

 

Sinirleri muhafazanın 7 yolu

  • Sürekli klavye/fare kullanıyorsanız, bileklerinizi uzun mühlet bükülü tutmayın.
  • Oturuş, yatış ve duruş durumlarınıza dikkat edin ve uzun mühlet yanlış bir konumda kalmayın. Örneğin, uzun mühlet bacak bacak üstüne yahut bağdaş durumunda oturmayın.
  • Dirsekleriniz masaya yahut rastgele bir yere dayanarak çalışmayın.
  • Ev kadınıysanız daima tekrarlayan bez sıkma, el işi yapma üzere zorlayıcı hareketlerden kaçının.
  • Ellerinizle çok fazla yük taşımayın ve bileklerinizi bükülü tutmayın.
  • Bağ, eklem ve kasları güçlü tutmak için tertipli olarak germe-esneme antrenmanları uygulayın.
  • Diyabet, guatr yahut romatolojik hastalığınız varsa, rutin denetimlerinizi ihmal etmeyin.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen