Per. May 2nd, 2024


ÇOCUĞUNUZ GRİP MEVSİMİNE HAZIR MI?

Sonbahar ayları mevsim değişikliğinin en çok hissedildiği periyottur ve kış mevsiminin habercisidir. Hastalıkların sık görüldüğü bu aylarda, yetişkinler ve çocuklarda en sık görülen rahatsızlıkların başında ise ‘Paçavra Hastalığı’ olarak da bilinen grip geliyor. Çocuklar, ‘süper saçıcılar’ olarak gribin süratli bir halde yayılmasına neden olabiliyor. Ne kadar sağlıklı olunursa olunsun, herkes gribe yakalanabiliyor, bu nedenle gripten korunmak ehemmiyet taşıyor. Şişli Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Utkucan Uçkun, grip ve tedavisi hakkında bilgi verdi. 

Grip, influenza ismi verilen virüsler tarafından meydana gelen hastalık tablosuna denir. İnfluenza virüsünün; A, B ve C tipleri bulunmaktadır. Grip olaylarının birçoklarına ise influenza A ve B neden olmaktadır. Her kış farklı bir tip influenza virüsü, süratle yayılarak birçok kişiyi etkileyen bir grip salgınına neden olmakta ve ‘mevsimsel grip’ olarak isimlendirilen bu salgın ekseriyetle kışın 6-8 haftalık bir devirde meydana gelmektedir. 

Damlacık yolu ve temas ile bulaşıyor

Grip, enfekte bir kişinin hapşırması yahut öksürmesi sonucu etrafa saçılan damlacıkların solunmasıyla şahıstan şahsa bulaşabildiği üzere canlı yahut cansız yüzeylerde bulunan virüsle temas sonucu da bulaş gerçekleşebilmektedir. 

Yetişkinlerde ve büyük çocuklarda yaygın grip belirtileri şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Terleme
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Kuru öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Hapşırma
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı

Bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygın grip belirtileri ise şunlardır:

  • Ateş
  • Terleme
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Hapşırma
  • Nefes almakta güçlük
  • Bitkinlik
  • Beslenme güçlüğü

Ayrıca, grip olan kimi küçük çocuklarda ateşli havale de gözlenebilmektedir. 

Grip belirtileri 2 gün şiddetli seyrediyor

Tipik olarak bulgular birinci 1-2 gün epeyce şiddetli seyreder ve sonrasında birkaç gün içinde yavaşça şiddetini kaybederek 2 ila 7 gün içinde düzgünleşme ile sonuçlanır. Rahatsız edici nitelikteki öksürük, öteki belirtiler geçtikten sonra bir hafta kadar daha devam edebilir. 

Grip için bulaş mümkünlüğü ekseriyetle birinci beş gün epeyce yüksektir. Bu sürenin mümkün olduğunca konutta istirahat edilerek geçirilmesi enfeksiyonun diğerlerine bulaşmasını önleyebilmek açısından değerlidir. Ayrıyeten bulaşı önlemek için eller sık sık sabun ve ılık suyla yıkanmalı, hapşırma ve öksürme sırasında bir mendille ağız ve burun kapatılmalı ve kullanılan mendil kapalı bir çöp poşetinde ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

Grip tedavisinde antibiyotik kullanılmaz

Parasetamol yahut ibuprofen içeren ilaçlar ateşi ve tıpkı vakitte ağrıları hafifletmek için çocuk hekimi tarafından çocuğun kilosuna uygun bir halde düzenlenebilir. Bedende oluşabilecek sıvı eksikliğini (dehidrasyon) önlemek için bol sıvı tüketimi teşvik edilmelidir. Burun açıcı damla yahut spreyler, boğaz pastilleri üst teneffüs yolu belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir, fakat bilhassa 6 yaşın altındaki çocuklarda reçetesiz satılan öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları önerilmemektedir. Bu çeşit ilaçların işe yaradığına dair bir delil olmadığı üzere alerjik tepkiler, uyku üzerine tesirler ve halüsinasyon üzere yan tesirlere neden olabilmektedirler. Grip tablosu bir viral enfeksiyon tablosu olduğu için rutin antibiyotik tedavisi kelam konusu değildir. Lakin, birtakım durumlarda virüsün çoğalmasını önleyen antiviral ilaçlar, tercihen grip belirtilerinin başlangıcını yahut grip olan biriyle teması takip eden 48 saat içinde bu belirtilerin şiddetini ve müddetini 1-2 gün kısaltabilmek ve komplikasyon gelişme riskini azaltabilmek emelli çocuk hekiminin denetiminde başlanabilmektedir. 

Çocuklar virüsleri daha kolay yayabiliyor

Çocuklar erişkinlere oranla daha çok obje ve beşerle temas ederler, ellerini daha az yıkarlar ve daha çok şeyi ağızlarına götürürler. Gribe yakalandıklarında, birçok hayatında birinci defa bu virüsle karşılaştığı için bağışıklık sistemleri bu duruma alışık değildir. Bu da, ağız ve burunlarında virüs çoğalmasının daha uzun müddet devam etmesine neden olur. Bu yüzden çocuklar “süper saçıcılar” olarak bilinir. Çocukların aşılanması, komplikasyonlarla müsabaka mümkünlüğü yüksek yetişkinlerin sayısının da azalması manasına gelir. 

Bebekler 6. aydan itibaren gribe karşı aşılanabiliyor

Grip dönemi her yıl değişmekle birlikte, çoklukla Aralık ayının sonlarına yanlışsız yahut yeni yılın başlarında başlar ve 2-3 ay sürer. Grip aşısının tesirini göstermesi yaklaşık iki hafta sürer. Bu yüzden aşılamaya ekseriyetle her yılın Ekim yahut Kasım aylarında başlanmaktadır. Aşı kas içine enjeksiyon halinde uygulamaktadır. Çocuklar 6 aylıktan itibaren aşılanabilmektedir. Birinci sefer aşılanacak 6 ay – 9 yaş ortası çocuklarda birinci uygulamaya has olarak aralıklı 2 doz uygulama önerilmektedir. Bu uygulama sonrası yıllık tek doz uygulamaya devam edilmektedir. 9 yaş üstü çocuklarda ise yıllık tek doz uygulama kâfi görülmektedir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen