Cum. Nis 26th, 2024


Dikkat!

Bu hastalık 40-50 yaş ortasındaki bireylerin yüzde 40’ında görülüyor!

Diyabete ve kalp damar hastalıklarına yol açıyor!

İNSÜLİN DİRENCİNİ KIRMANIN 6 TESİRLİ YOLU

 

Sık acıkma, daima tatlı yeme isteği, tansiyon yüksekliği, yemek sonrası uyku basması… Bu belirtiler günümüzde gitgide yaygınlaşan insülin direnci probleminin belirtilerinden birkaçını oluşturuyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Seçkin Arıkan ülkemizde çok sık rastlanan ve sıhhatsiz hayat stilinin da tesiriyle artık genç yaşlarda da kapıyı çalan insülin direncinin bilhassa 40-50 yaş ortasındaki bireylerin yüzde 40’ında görüldüğünü söylüyor.

Son yıllarda sıhhatsiz beslenme alışkanlığı ve hareketsiz ömür usulü derken bedende yağ dokusunun arttığını, bu yağlardan salgılanan ziyanlı kimyasal unsurların kanda şeker oranını düzenleyen insülin hormonunun tesirini bozduğunu ve insülin direncine yol açtığını belirten Prof. Dr. Arıkan, “Çok önemli bir sıhhat sorunu olan insülin direnci tedavi edilmediği taktirde diyabet ve kalp ve damar hastalıkları üzere hayati riske yol açabilen hastalıklara taban hazırlıyor. İnsülin direnci sendromunda ilaç tedavisinin kesinlikle ömür biçimi değişiklikleri ise desteklenmesi gerekir” diyor. Prof. Dr. Nadir Arıkan, insülin direncini kırmanın 6 tesirli yolunu anlattı, değerli ihtarlar ve tekliflerde bulundu.

 

Akdeniz tipi beslenin

Günümüzde işlenmiş besin, yağlı, şekerli eserler ve karbonhidrat tüketiminin daima arttığını bunun da önemli sıhhat meselelerine yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Nadir Arıkan “Yapılan araştırmalar; Akdeniz diyetinin, yani lif içeriği bakımından varlıklı meyve, zerzevat ve salata yüklü beslenmenin en sağlıklı beslenme biçimi olduğunu gösteriyor. Beslenmenin kesinlikle Akdeniz şekli beslenmeye dönmesi gerekir” diyor.

Her gün yürüyüş yapın

Modern çağda giderek yaygınlaşan hareketsiz (sedanter) hayat biçimi pek çok hastalığa davette bulunuyor. Günlük olarak aşikâr bir tempoda spor yapmak ise metabolizmayı canlı tutuyor. İnsülin direnci sendromuna karşı ise haftada en az 5 gün yapılmak kaydıyla 30 ila 45 dakikalık tempolu yürüyüş yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Arıkan “Yürüyüş her yaş kümesinin basitçe yapabileceği antrenman tipi olsa da yararlarına odaklanmak, bunu alışkanlık haline getirmek için efor harcamak gerekir” diye konuşuyor.

Tuz tüketimini azaltın

Özellikle ülkemizde çok yaygın olan çok tuz tüketiminin hem insülin direncini uyararak hem de iştahı artırarak metabolizmayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Nadir Arıkan kelamlarına şöyle devam ediyor: “Tansiyon hastalarının büyük bir kısmı da tuza hassastır. Günlük tuz tüketimimizin, gereksinimimizin neredeyse 4-5 katı olduğunu göz önünde bulundurunca tuzu azaltmanın çok olumlu sonuçlara yol açacağı açıkça görülmektedir.”  

23.00’den 07.00’ye kadar kesinlikle uyuyun

Uykunun, dönemi, mühleti, derinliği ve kalitesi bakımından kesinlikle kıymetlendirilmesi ve düzenlenmesi gerekiyor. Gece 23:00 ile sabah 07:00 ortasında uyanık olmanın, artan gerilim hormonuyla birlikte insülin seviyesinde artışa neden olduğunu belirten Prof. Dr. Arıkan “Kaliteli bir uyku gece saat 23.00 ila sabah 07.00 saatleri ortasında süren, muhakkak bir derinliğe ulaşan ve biyolojik ritimlerimizin tam olarak kurulduğu bir uyku olmalı. Sağlıklı bir uykuya pürüz olan hipopne yahut apnenin varlığının da araştırılması gerekiyor” diyor.

Stresi yönetmeyi öğrenin

Günümüz şartlarında çabucak hemen herkesin hayatının bir modülü haline gelen gerilim, anksiyete ve telaş bozuklukları bedende insülin direncini artırırken, artışın daima olması halinde kişiyi kalp ve damar hastalıkları, obezite ve diyabet açısından da tehdit ediyor. Bu nedenle gerilimi yönetmeyi öğrenmek, gerekirse uzman dayanağı almaktan kaçınmamak gerekiyor.

İdeal kilonuza kavuşun

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Seçkin Arıkan “Yapılan çalışmalar; çok kilonun bedende insüline karşı direnç oluşmasına neden olduğunu, bilhassa bel etrafı bayanlarda 80’in, erkeklerde ise 94’ün üzerinde olunmasının insülin direncine yol açarak, akabinde diyabete ve kalp damar hastalıklarında artışa davetiye çıkardığını ortaya koymaktadır” diyor.   

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen