Cum. May 17th, 2024


İSHAL, ŞİŞKİNLİK VE ANİ KILO KAYBI PANKREASINIZ İÇİN ALARM BELİRTİSİ OLABİLİR

Pankreas kanseri çoklukla erkeklerde görülen, ileri yaşlarda daha çok ortaya çıkan, agresif seyirli bir kanser olarak biliniyor. 40 ve 85 yaş ortasında daha fazla rastlanan bu hastalık tüm kanserlerin %2’sini ve kansere bağlı ölümlerin %5’ini oluşturuyor. Pankreas kanserinde erken teşhis tedavi muvaffakiyetini önemli oranda artırırken, endoskopik ultrasonografi (endosonografi-EUS) aygıtı ile pankreas kanserinin tanısı da büyük kıymet taşıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi İleri Endoskopi Merkezi’nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Boğa, pankreas kanseri ile ilgili bilgi verdi.

Pankreasın bedende bulunduğu yer kanserin anlaşılmasını zorlaştırıyor

Pankreas anatomik olarak midenin çabucak ardında yer alan ekzokrin yani dış salgı ve endokrin yani iç salgı işlevlerinde kıymetli bir organdır. Ekzokrin işlevleri, pankreasın sindirim enzimleri salgılaması manasına gelmektedir. Bu sebeple pankreas kanseri olduğunda, pankreas dokusu az kaldığı için hastalarda şişkinlik ve ishal üzere şikayetlerle başvurulabilmektedir.

Her yemekle bir arada mide genişlemekte ve tekrar boşalmaktadır. Bu sebeple pankreasın etrafında aslında bir boşluk da bulunmaktadır. Pankreasın kanseri yahut tümörü büyüdüğünde uzun müddet belirti vermeyebilmektedir. Daha berbatı, pankreasın içinden ve etrafından çok fazla hayati ehemmiyete sahip damarlar ve hudut paketleri geçmektedir. Bu sebeple pankreas kanseri biraz geç tanınabilmektedir. Ağrısız sarılık, kilo kaybı, karın ağrısı, şişkinlik, dışkı renginde açılma, idrar renginde yoğunlaşma, öne eğilince rahatlayan karın ağrısı yahut ani başlayan şeker hastalığı üzere şikayetler olduğunda pankreas kanserini akıllara getirmek ve çok süratli bir biçimde tanıya gitmek gerekmektedir. Damarsal yapılara hastalık yayılmadan hastalığın tanısı konulmalı ve tedavisi başlanmalıdır.

Şişmanlık ve sigara kullanımı pankreas kanserini tetikliyor

Pankreas kanseri her 100 bin şahıstan 12’sinde görülmekte, her yıl dünya çapında 227 bin insan bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yaş, şişmanlık, uzun müddet alkol kullanımı, sigara kullanımı, aile hikayesi yahut geçmişte karın bölgesine radyasyon uygulanması pankreas kanserinin risk faktörlerindendir.

Pankreas kanserinin tedavisi kanserin tipine nazaran değişiklik göstermektedir. Pankreas kanserlerinin %90’ı adeno kanser, %10’u hormon salgılama potansiyeli olan Nöroendokrin tümörlerden oluşmaktadır. Nöroendokrin tümörlerin tedavisi kimi durumlarda ameliyatsız olabilmektedir. Endoskopik ultrason kılavuzluğunda radyo frekans vererek tedavi edilebilmektedir. Ancak birçoğunun primer tedavisi cerrahidir. Fakat cerrahi verebilmek için de kanserin etrafındaki damarlara sıçramaması gerekmektedir. 

Endoskopik ultrasonografi aygıtı ile görülmeyen kitlesel yapılar tespit edilebiliyor

Pankreas kanserinde erken teşhis tedavi muvaffakiyetini önemli oranda artırmaktadır. Memorial Bahçelievler Hastanesi İleri Endoskopi Merkezi’nde endoskopik ultrasonografi (endosonografi-EUS) aygıtı ile ayrıntılı görüntüleme yapılabilmektedir. Endoskopi yalnızca mide duvarını görürken, endoskopik ultrasonografi (endosonografi-EUS) sayesinde ucuna ultrason eklenmiş bir endoskopi aygıtı ile midenin ardı görebilmekte, yapısı, kansere bağlı bir kitlesel yapı olup olmadığı, kitlesel ya da uygun huylu bir tümör varlığı, agresif seyirli olup olmadığı üzere kıymetli noktalar belirlenebilmektedir. Hastanın hiç hissetmeyeceği bir biçimde, endoskopi sırasında biyopsi alınıp kesimlerin süratlice yapısına bakılarak pankreas ile ilgili çok süratli teşhis sağlanabilmektedir.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen