Cum. May 3rd, 2024

Kronik gerilim, anksiyete ve depresyonla çabada soğuk duşun tesiri büyük

 

Wim Hof Metod (İrade, Nefes ve Soğuk Terapileri) Eğitmeni Doruk Taraktaş “Düzenli soğuk duşlarla zihin ve vücut, soğuk su içinde nefesini denetim etmeyi münasebetiyle, gerilim reaksiyonunu denetim edebilmeyi öğreniyor ve antrenman ediyor” diyor.

 

Kas ağrıları, daha süratli düzgünleşme, bağışıklık sisteminde gelişme, soğuk toleransı artması için soğuk duşlar alındığını duymuş olabilirsiniz. Buna ek olarak, soğuk su terapilerinin kronik gerilim, anksiyete ve depresyon tedavisindeki faydaları da araştırılmakta ve müspet sonuçlar gözlenmekte.

 

Anksiyete ve depresyon, kronik gerilime bağlı olarak da ortaya çıkan, aşırı endişe ve tasalara neden olan ve bizi hayattan koparan ruh sıhhati durumlarıdır. Orta sıra yaşanan anksiyete ve gerilim hayatın olağan bir modülü olsa da, anksiyete bozuklukları ve depresyon günlük hayatımız iş ve sosyal hayatımızı zorlaştırabilir.

 

Depresyon ve kronik anksiyete, ruh sıhhati uzmanları tarafından çeşitli hallerde tedavi edilebiliyor. Tedavilere tamamlayıcı bir sistem olarak soğuk duşları da ekleyebiliyorlar.

 

Soğuk duşlar hakikaten işe yarıyor mu?

 

“Soğuk duşların anksiyete ve depresyon semptomlarını en aza indirmeye yardımcı olacak fizyolojik ve zihinsel tesirleri üzerine yapılan bir çok çalışma mevcut. Çalışmaların ortak yanı ise, soğuk duşların, kronik gerilimi azalttığı, anksiyete ve depresyon semptomlarında düzgünleşme sağladığıdır.”

 

Wim Hof Metod (İrade, Nefes ve Soğuk Terapileri) Eğitmeni Doruk Taraktaş mevzuyu şöyle açıklıyor:  “Düzenli soğuk duşlarla zihin ve vücut, soğuk su içinde nefesini denetim etmeyi münasebetiyle, gerilim yansısını denetim edebilmeyi öğreniyor ve idman ediyor” 

 

“Soğuk suya adapte olan vücut, bize kendimizi güçlü, memnun ve sağlıklı hissettirecek dopamin, endorfin ve nor adrenalin hormonlarını salgılıyor.” diyen Taraktaş, vücuttaki enflamasyonu azaltıyor ve uzun mühlet salgılanması zihinsel ve bedensel olarak bize ziyan veren gerilim hormonu kortizolü azalttığını belirtiyor. 

 

Soğuk duştan çıktığımız vakit Depresyon ve anksiyeteye neden olan niyetler yerine başarmış olmanın şahane hissiyatı geliyor. Gerilim düzeyleri (hormonları) azalıyor.

 Kronik gerilimin zihinsel ve fizyolojik tesirleri denetim altına alındıkça kronik enlamasyonda azalma ve zihin vücut sıhhatinde güzelleşme başlıyor.

 

Depresyon ve anksiyete zihinde niyet olarak başlıyor ve vücudumuzu etkiliyor. Her sabah soğuk duş önüne gelince zihnimiz “Yapma” diyor. Bu fikre adım atmak ve konforsuzun (soğuk suyun) içinde denetimde kalabilmek irademizi güçlendirmeye başlıyor. Vücut zihni değil, zihin vücudu denetim etmeye başlıyor. İşte bu maharet ile düzgünleşme başlıyor”

 

 

Doruk Taraktaş’ın, kronik gerilim, anksiyete ve depresyon için devam eden tavsiyeleri şu halde;

 

  • Bir uzmanla görüşmekten çekinmeyin.
  • Uyku bir numaralı ilaç, âlâ uyuyun. Uykusuzluk gerilim, depresyon ve anksiyetenizi arttırır.
  • Abur cubur yemeyin, diyetinize dikkat edin. Haftada 1-2 gün aralıklı su orucu yapın.
  • Mutlaka antrenman ve spor yapın. Zihin vücut sıhhati için çok kıymetli dopamin ve endorfin hormonlarını çokça salgılarsınız, gerilim hormonları seviyeleriniz azalır.
  • Meditasyon ve başka farkındalık tekniklerini benimseyin. Özellikle nefes antrenmanlarını hayatınıza ekleyin. Her gün meditasyon ve derin nefes çalışmalarıyla kronik gerilim, depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletebilirsiniz. Günde yalnızca birkaç dakika ile başlayabilirsiniz.
  • Kronik gerilim, anksiyete ve depresyon semptomlarını her sabah alacağınız kısa soğuk duşlar ve öteki teklifler ile azaltabilir ve çok daha sağlıklı olabilirsiniz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen