Paz. May 5th, 2024


Gizli kalması gereken bilgileri kendi elinizle vermeyin 

 

LinkedIn kullanıcıları sıklıkla ferdî yahut profesyonel irtibat bilgilerini herkese açık hale getirmeyi tercih ediyorlar. Siber güvenlik şirketi ESET, LinkedIn profilinizde hangi irtibat bilgilerinizi paylaştığınızı ve bunları kimlerin görebildiğini denetim etmenizi öneriyor.

 

Siber dolandırıcılar gayelerine ulaşabilmek için e-mail adreslerinden telefon numaralarına, kullanıcıların arkadaş listelerine erişebilecekleri kaynakları her vakit gözden geçiriyorlar. Toplumsal mühendisliğin araçlarını kullanarak amaçlarına yanlışsız ilerlerken teknolojiden de yararlanıyorlar. Web sitelerinden bilgi toplayabilmek için web kazıma araçları olarak isimlendirilen programları kullanarak datalara erişebiliyorlar. Bir şirketin çalışanlarının listesini oluşturmak, bir şirketle ilgili “tedarik zinciri hedeflerinin”  listesini derlemek onlar için artık sıkıntı değil. Bu nedenle bilhassa LinkedIn kullanıcılarının dikkatli olmaları ve neleri yayımlamaları gerektiğine ihtimam göstermeleri gerekiyor. 

 

Neleri yayımlamayı seçmelisiniz?

 

Platform dışında rastgele bir irtibat bilgisi açıklamayan LinkedIn profilleri

Platform ve direkt ilişkileriniz dışında rastgele bir irtibat bilgisini paylaşmamayı tercih ederek hatalıların hakkınızda toplayabileceği bilgi ölçüsünü değerli ölçüde sınırlamış olursunuz. Tam isminiz, iş unvanınız ve şirketinizin coğrafik pozisyonu elbette yeniden görünür olacaktır.

 

E-posta adreslerini herkese açık hale getiren LinkedIn profilleri LinkedIn kullanıcıları sıklıkla şahsî bağlantı bilgilerini paylaşırken, kimileri mevcut kurumsal e-posta adreslerini de açıklayabilir. Her iki durumda da bu, berbat niyetli bireylerin kurbanlarıyla daha amaca yönelik etkileşimler kurmasına ve onlara şirket tarafından kullanılan tipik e-posta formatı hakkında ipucu vermelerine imkan tanıyabilir.

 

Telefon numaralarını herkese açık hale getiren LinkedIn profilleri Bazı beşerler, örneğin işe alım vazifelilerinin ve patronların görüşmeler için kendileriyle daha kolay bağlantı kurabilecekleri, bunun potansiyel iş temasları yahut müşterilerle bağlantısı kolaylaştıracağı umuduyla telefon numaralarını açıklamayı tercih edebilir. Lakin e-postalarda olduğu üzere bu da düzmece aramalara, bildirilere (başka bir deyişle smishing), muhtemel bilgilerin berbata kullanımına ve kapalılık ihlallerine yol açabilir.

 

 

 

 

Riskleri en aza indirmek  mümkün mü?

Sosyal ağların tabiatı gereği ve rastgele bir platformda hatalılar bilgilerimizin bir kısmına çevrimiçi olarak erişebilir. Lakin hatalıların LinkedIn’deki en kıymetli bilgilerinize erişmesini önlemek için alabileceğiniz birkaç tedbir var:

 

LinkedIn kapalılık ayarlarınızı yapılandırın LinkedIn, ilişkileriniz dışındaki bireylerin erişebileceği bilgileri sınırlamak için çeşitli seçenekler sunar. Birebir cins tedbirleri başka toplumsal medya sitelerinde de uygulamalısınız lakin bu bilhassa LinkedIn için kıymetli olabilir. 

Profilinizdeki bilgi ölçüsünü sınırlayın Bir toplumsal medya platformu olarak LinkedIn, ağ oluşturma ve iş arama için yerleşik araçlar sağlar. Platform aracılığıyla bağlantıya öncelik vermeyi düşünün ve harici bağlantı bilgilerini paylaşmaktan kaçının.

Bağlantı isteklerini incelemeden kabul etmeyin Platformda çok sayıda bot ve geçersiz profil mevcut olduğundan, kabul etmeden evvel her temas isteğinin doğruluğunu inceleyin. LinkedIn’deki iletileri yanıtlarken de dikkatli olun; bilhassa de ferdî bilgilerinizi talep ediyorlarsa yahut size irtibat ya da ekler gönderiyorlarsa.

Bağlantılarınızın listesini tertipli olarak gözden geçirin Sahte profillerin yaygınlığı göz önüne alındığında, temas listenizi tertipli olarak gözden geçirin ve kuşkulu görünen şahısları kaldırın.

Profil güncellemelerinizi yayımlama konusunda dikkatli olun Belki de durumunuz değiştiğinde iş durumunuzu her vakit güncellemeniz ve bunu dünyaya yayımlamanız gerekmiyordur. Hatalılar bu çeşit değişiklikleri izleyebilir ve size berbat hedefli e-postalar yahut kısa bildiriler göndermek için yeni çalışma ortamı yahut duruma ait sonlu bilginizden yararlanabilir.

 

İletişim bilgilerinizi kimlerin görebileceğini denetim etmek ve böylelikle istenmeyen bağlantı yahut saklılık ihlalleri riskini en aza indirmek için profilinizin kapalılık ayarlarını gözden geçirdiğinizden emin olun. LinkedIn pahalı bir toplumsal medya platformudur lakin ağ oluşturma ile şahsî bilgilerinizi muhafaza ortasında bir istikrar kurmak çok kıymetlidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen