Cts. May 4th, 2024

Kasık fıtığı erkek bebekleri 5 kat daha fazla etkiliyor

Bebeklerde kasık fıtığı, sinsi seyreden doğumsal bir sorun. Kasık fıtığının erkek bebeklerde görülme sıklığının, kız bebeklerde görülme sıklığına oranla 5-6 kat daha fazla olduğunu lisana getiren Anadolu Sıhhat Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Az Tosyalı, “İkizlerde ve öbür aile bireylerinde kasık fıtığı hikayesinin olması, kasık fıtığı riskini artıran kıymetli bir unsur” açıklamasında bulundu.

Kasık fıtığı, bebeklerde ve çocuklarda en sık rastlanan doğumsal problemlerden biri. Erkek bebeklerin anne karnındayken kendi karınlarının içinde olan testisleri, hamilelik ilerledikçe kasık kanalı aracılığıyla karınlarından aşağı yanlışsız iniyor ve yumurta keselerine yerleştiğini hatırlatan Anadolu Sıhhat Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Ender Tosyalı, “Kasık kanalı içindeki periton (karın zarı) kökenli bu kese doğumla birlikte tabiatıyla kapanıyor. Fakat kapanmadığı durumlarda iç organların bu kanala girmesi ve yaratacağı baskı nedeniyle kasık fıtığı dediğimiz durum ortaya çıkıyor. Sayılara nazaran kasık fıtığı olan hastaların aile bireylerinde tıpkı hastalığın görülme mümkünlüğü yüzde 11,5. Açık kalan kesenin; kabızlık, ateş, öksürük yahut kusma üzere karın içi basıncını artıran durumlara maruz kalması da kasık fıtığını tetikleyici faktörlerden” diye konuştu.

Kasık fıtığının ön teşhisini çoklukla aileler koyuyor

Kasık yahut yumurta kesesinde şişlik, huzursuzluk, birtakım durumlarda kusma üzere belirtiler veren kasık fıtığının ön teşhisini çoklukla ailelerin koyduğunu söyleyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Az Tosyalı, “Çocuklar kliniğe vakit zaman sağ ya da sol kasık bölgelerinde şişlik şikayetleriyle getiriliyor. Kasık fıtığı hadiselerinde şişlik; yüzde 60’ında sağda, yüzde 30’unda solda, yüzde 10’unda ise iki taraflı görülebiliyor. Bu şişlik; ıkınma, ağlama ve öksürme üzere karın içi basıncının arttığı durumlarda ortaya çıkıyor ve istirahatle çoklukla kayboluyor. İlerlemiş hadiselerde şişlik skrotum (torba) içini doldururken, büyük yaş çocuklarda bilhassa bedensel aktivite artışıyla birlikte idman esnasında kasıkta ağrı formunda kendini aşikâr edebiliyor. Yenidoğan bebeklerde ise emmede isteksizlik ve huzursuzluk üzere belirtiler gözlemlenebiliyor” dedi.

 

Kasık fıtığı erişkinlerde daha çok 50 yaş sonrasında görülüyor

Çocuklarda daha çok karın içi organlarının periton kökenli kese içine girmesiyle oluşan indirekt kasık fıtığı, çocukların yüzde 1’i ila yüzde 5’i ortasında görülen bir durum. Bu oranın prematüre bebeklerde yüzde 30’lara kadar yükseldiğini belirten Dr. Ahmet Ender Tosyalı, “Kasık fıtığı; büyük çoğunluğu 1 yaş altında olan bebeklerde, doğumdan sonraki birinci aylarda daha sık görülüyor. Erişkinlerde ise daha çok 50 yaş sonrasında ortaya çıkıyor. Genel olarak erkeklerin yaklaşık yüzde 28 ila yüzde 30’unun, bayanların ise yüzde 2 ila yüzde 3’ünün hayatlarının bir periyodunda kasık fıtığı sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığı biliniyor” biçiminde konuştu.

 

Vakaların yüzde 30 ila yüzde 60’ına birinci altı ayda teşhis konabiliyor

Hastanın hikayesi düzgünce dinlendikten sonra genital bölgeyi içeren dikkatli ve sabırlı genel bir fiziki muayene ve gerektiğinde ultrasonografik tetkikle kesin teşhis rahatlıkla konabiliyor. Dr. Ahmet Az Tosyalı, “Vakaların yüzde 30-60’ına birinci altı ayda teşhis konduğunu da belirtmek gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Kasık fıtıkları yalnızca cerrahi formülle tedavi edilebildiğini lakin bu cerrahi sürecin çocuk cerrahisi kliniklerinin en sık uyguladığı cerrahi teşebbüs olduğunu belirten Dr. Ahmet Az Tosyalı, “Ameliyatlar klasik açık yahut laparoskopik prosedür kullanılarak gerçekleştiriliyor. Açık teknikte; kasık bölgesinden yapılan minik ve yatay bir kesi sonrası, yüksekten fıtık kesesi düğümleme tekniğiyle tamirat yapılıyor. Laparoskopik formülde ise ameliyat, karın ön duvarında tek yahut 2-3 küçük kesiyle oluşturulan deliklerden içeri girilen alet ve kamerayla gerçekleştiriliyor. Hasta için yatış da gerekmiyor. Sabah ameliyat edilen bebekler akşam üstü taburcu ediliyor. 0-12 ay ortası bebekler ameliyat sonrasında 3-4 saat içinde olağana dönerken, daha büyük yaş kümelerindeki çocuklarda ise bu müddet yalnızca 1-2 gün oluyor. Ameliyat sonrasında 6-8 hafta ağır yük kaldırmamak, kabızlıktan uzak olmak için bol lifli besin tüketmek ve çok zorlamalardan sakınmak önemli” dedi.

 

3 soru 3 cevap

Kasık fıtığı bizatihi geçer mi? 

Hayır, geçmez. Ayrıyeten oluşabilecek risk ve tehlikelerin ne vakit, nerede ortaya çıkacağı da bilinemez. Münasebetiyle kasık fıtıkları tanısı konduğunda kesinlikle tedavi edilmelidir. 

 

Kasık fıtığı tekrarlar mı? 

Ameliyat sonrası fıtığın tekrarlama ihtimali her vakit vardır. Lakin çocuk yaş kümesinde ameliyat sonrası tekrarlama oranı yüzde 1’den fazla değildir. Cerrahi teknikte zafiyet yahut hastaya ilişkin yapısal bir bağ dokusu rahatsızlığı üzere nedenlerle tekrar edebilir. 

 

Fıtık boğulması nedir? 

İnkarserasyon (fıtık boğulması); fıtık kesesi içindeki organların karın boşluğuna çarçabuk geri dönememesine denir. Şayet bu organların beslenmesi bozularak çürüme meydana gelmişse bu duruma da “strangülasyon” denir. Her iki durum da kasık fıtığı riskleri olarak bilinir ve acil müdahale gerektirir. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen