Çar. May 8th, 2024


KIŞIN CİLT KURULUĞUNU ÖNLEMEK İÇİN KIYMETLİ ÖNERİLER 

Kış aylarının gelmesiyle birlikte rüzgarlı ve soğuk havalarda ciltte kurumaya bağlı tahriş ve pullanma üzere problemler görülebiliyor. Bu da kış aylarında cilt bakımı rutininin değiştirilmesiyle ilgili soru işaretlerini akıllara getiriyor. Cildi nemlendirmenin değerli olduğu soğuk günlerde, cilt tipine uygun nemlendiricilerin kullanılması öneriliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Asude Kara Polat, kış aylarında cilt bakımı ile ilgili bilgi verdi.

Cildi uygun halde nemlendirmek önemli

Cilt bakım rutininde temizleme, nemlendirme ve güneşten korunma temel basamaklardır. Birinci basamak olan temizlemede değerli olan banyo yaparken sıcak su kullanılmamasıdır. Çok sıcak su cildin doğal yağ katmanını bozar ve cildi daha kuru hale getirir. Bunun yerine ılık su tercih edilmelidir. Banyoda sabun kullanılmamalı, duş jelleri yahut sabun içermeyen temizleyiciler kullanılmalıdır.  Kuru cilt yapısına sahip bireyler bebek eserleri de tercih edebilir. Yeniden bu bireyler kese yapmaktan ve uzun müddet banyoda kalmaktan kaçınmalıdırlar. Kuru ciltlerde tonikler cildi tahriş edebilir ve kızarıklığa yol açabilir.

Cildin nemlendirilmesi çok değerlidir. Bu noktada cilt tipine uygun olacak formda nemlendiricilerin kullanılması gerekir. Her banyo sonrası tüm beden krem, losyonlar ile nemlendirilmelidir. Tekrar yağ bazlı ağır nemlendiriciler kışın daha çok tercih edilebilir. Kışın dudaklarda da kuruluk, çatlama, kabuklanma gözlenebilir. O yüzden dudakların da nemlendirilmesi kıymetlidir.  Buna nazaran piyasada çok sayıda ağır nemlendirici özelliği olan lip stickler bulunmaktadır ve bunların gün içinde tekrarı kıymetlidir.

Ortam havasız ve kuru ise ortam nemini sağlamak için nemlendirici aygıtlar kullanılabilir. Bu sayede cildin daha fazla kuruması engellenir. Bilhassa kuru ve hassas bir cilde sahip bireyler kış aylarında temizleyici olarak süt, losyon tercih edebilir ve yağlı nemlendirici yüz kremleri cilt bakımınızın vazgeçilmezi olabilir. Karma, yağlı bir cilde sahip şahıslar de ağır nemlendirici casuslara sahip eserler kullanabilir. Cilt tipinin ne olduğuna bakılmaksızın günde asgarî iki sefer cildinizi nemlendirmek gerekir

Rüzgar ve soğuk hava ellerinizi kurutabilir

Eller kışın rüzgardan ve soğuktan fazlası ile etkilenir. Dışarı çıkarken eldiven giyilmesi esirgeyici olur. Sabah kesinlikle nemlendirici krem kullanılması ve her el yıkama sonrası yine ellerin nemlendirilmesi kışın kıymetlidir. Konut paklık eserleri ile temas etmemek için pudrasız eldiven kullanılması gerekir.

En gerçek bakım gereci kişinin cilt tipine uygun olan, cildin sıhhatini korumak ve sağlamak için gereken gereçtir. Bu noktada değerli olan ise herkes için ortak olan cilde uygun temizleyici, nemlendirici ve güneş gözetici krem, losyon, sticklerdir. Elbette bu noktada tertipli ve daima kullanım kelam konusu olmalıdır.

Hindistan cevizi yağı ile kuruyan saçlarınızı güçlendirebilirsiniz

Saç ve tırnak için de kışın nemlendirme değerlidir. Saç bakım yağları,  nem maskeleri, tırnaklar için kollayıcı balmlar kullanılabilir. Kuruyan saç ve cilt için çeşitli doğal yağlar önerilmektedir. Kuruyan ve yıpranmış saçlar için Hindistan cevizi yağı ve jojoba yağı, argan yağı üzere organik yağlar kullanılabilir. Saçı beslemekte ve onarmaktadır.  Yapılan bir çalışmada tatlı badem, çuha çiçeği ve jojoba yağlarının cilt bakımı uygulamalarındaki aktifliği ve yararları incelenmiş ve cilt bakımı preparatlarında cildin en üst katmanı olan stratum korneumun bütünlüğünü, güzelleşmesini ve lipit oranını güçlendirmek için tesirli bileşenler olarak gösterilmiştir.

Güneş kremi yalnızca yazın değil kışın da kullanılmalı

Cilt sıhhatini korumak için güneş koruyucular kremlerin, losyonların yahut sticklerin kışın da kullanılması gerekmektedir. Ultraviyole ışınlarının tesiri hava güneşli olmasa dahi devam etmektedir. Bilhassa karlı havalarda yansıma olacağı için cilt üzerinde ultraviyole ışınlarının tesiri artmaktadır. Bu nedenle güneşten müdafaa faktörü yani SPF (sun protection factor) en az 30 olacak halde güneş hami kremlerin uygulanması gerekmektedir. Gün içinde bu kremlerin 2 yahut 3 saatte bir yenilenmesi kıymetlidir.

Cilt bakımı için yapılacak dermokozemtik süreçler mevsimsel olarak farklılık gösterebilmektedir. Kış aylarında birçok kozmetik süreç yapılabilmektedir. Yaz periyodunda lekelenme nedeniyle uygulanamayan kimyasal peeling tedavileri, dermabrazyon, fraksiyonel karbondioksit lazer tedavileri üzere uygulamalar kış periyodu yapılabilmektedir. Kış ayları lekelerin, derin akne izlerinin tedavisi için en uygun dönemlerdendir.

Sadece kış mevsiminde değil cilt sıhhatimiz için bol su içmek, kâfi zerzevat, meyve ve baklagil tüketerek sağlıklı beslenmek ve sigara kullanmamak değerlidir. Sigara cilt yaşlanmasını tetikleyen faktörlerden birisidir. Yeniden kışın kâfi güneş ışığı alamama dolayısı ile ciltte sentezlenen D vitamini kâfi olamayabileceği için D vitamini desteği tabip tavsiyesi ile kullanılabilir.  Yine kâfi balık tüketmeyen bireyler için Omega 3 destekleri kullanmak cilt sıhhati için kıymetlidir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen