Paz. Nis 28th, 2024


 

Napolyon sinemasının müziklerinde efsanevi imparatorun kendi piyanosu kullanıldı

 

 

Tüm vakitlerin en büyük askeri başkanlarından Napolyon Bonaparte’ın inişli çıkışlı hayatını detaylarıyla anlatan Napolyon sinemasının beyazperdede seyirci ile buluşmasına sayılı günler kaldı. İzleyicisine destansı bir aksiyon vadeden sinemanın müzikleri en az aksiyon sahneleri kadar çok konuşulacak. Sinemanın müzikleri için efsanevi imparatorun piyanosunu Londra’daki bir müzeden ödünç alarak kullandıklarını aktaran İngiliz bestekar Martin Phipps “O periyodu yansıtabilmek için, periyoda ilişkin tınılarla, klasik biçimde bestelenmemiş modüller yazdık” diye konuştu.

 

Seyirciyi nefes kesen bir seyahate çıkaracak olan “Napoleon (Napolyon)”, 24 Kasım tarihinde sinemalarda.

 

25.10.2023, İstanbul

19. yüzyılda yaşayan ve günümüzde bile hâlâ yaptıklarıyla çok konuşulan, sayısız tarihi incelemeye husus olmuş ikonik Fransız İmparator Napolyon Bonapart’ın büyüleyici hayatını anlatan Napolyon filmi çok yakında beyazperdede seyirciyle buluşacak.

BAFTA ve Golden Globe ödüllü Ridley Scott’un direktör koltuğunda oturduğu sinemada, Oscar ödüllü ünlü oyuncu Joaquin Phoneix Napolyon’u, başarılı oyuncu Vanessa Kirby ise Napolyon’un fırtınalı bir bağlantı yaşadığı Joséphine de Beauharnais’i canlandırıyor.

Destansı sahneleriyle harika bir aksiyon vadeden sinemanın müzikleri hem Napolyon’u hem de hayatının aşkı Joséphine’i farklı başka betimleyecek halde hazırlanmış. O periyodu yansıtabilmek için, periyoda ilişkin tınılarla, klâsik biçimde bestelenmemiş kesimler yazdığını tabir eden İngiliz bestekar Martin Phipps, Scott ile birinci defa Napolyon sineması için işbirliği yapıyor.

Korsikalı Napolyon için Korsikalı şarkıcılar

Filmin ana temalarının Napolyon ve Josephine’e özel temalar olduğunu söyleyen Phipps, “Müziğe dahil edilmesi kıymetli olan unsulardan birinin Napolyon’un bir yabancı olduğu duygusuydu.  Her an hengameye hazır, kanıtlaması gereken bir şeyi olan Korsikalı bir serseri…  Bu yabancı olma hissini müziğe katmak istedik” diyor ve ekliyor: “Bunun için Korsikalı müzikçiler ekledik; Korsika dışında pek bilinmeyen Korsika müzikleri söylemekten öbür bir şey yapmayan profesyoneller. Ayrıyeten bir ölçü daha sert enstrümanlarla çalınan temalar da kullandık, çok klasik ya da enstrümantal müzik değil de biraz daha sert bir müzik. Bu sert enstrümanlardan biri Londra’daki bir müzeden ödünç alınan Napolyon’a ilişkin bir piyanoydu; ona akordeon, erken periyot telli çalgılar ve hatta laterna üzere halk enstrümanları eşlik etti. Napolyon’un müzikleri piyanoda çok kolay bir halde başlıyor, sonra solo trompete devrediliyor; sinemanın sonunda enstrümantal ve vokal bir versiyona dönüşüyor.” 

Napolyon’un tek gerçek aşkı Josephine için çok daha ağlamaklı müzikler çalıştıklarını aktaran Phipps, “Vals üzere 3/4 tempolu” diyor ve şöyle devam ediyor: “Josephine’in temasında, içinde akordeon ve yavaşça mırıldanan büyük bir vokal korosu var. Epey şiddetli badireler atlattığında çaldığı için bu müzik üç ya da dört kere duyuluyor.”

Ülkemizdeki dağıtımını TME Films’in üstlendiği ve şimdiye kadar çekilmiş en dinamik savaş sekansları ile seyirciyi nefes kesen bir seyahate çıkaracak olan Napolyon, 24 Kasım’da sinemalarda olacak.

 

Filmin Fragmanı: https://youtu.be/8H2qXJz3mdM

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen