Paz. May 5th, 2024

 

 
Sıfır İnanç potansiyelinden yararlanabilmenin 5 yolu

 

 

Günümüzün rekabetçi iş ortamında Sıfır İnanç, bir kuruluşun siber dayanıklılığının en değerli ölçüsü olarak nitelendiriliyor. Süratle gelişen dijital ortamların ve dur durak bilmeyen siber tehditlerin hâkim olduğu iş dünyasında,sağlam bir Sıfır İnanç siber güvenlik stratejisine duyulan gereksinim giderek artıyor. Dell Technologies Orta Doğu Avrupa, Orta Doğu, Türkiye, Afrika (CEEMETA) Kıdemli Lider Yardımcısı Mohammed Amin, “Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023 Global Risk Raporu’na nazaran, yaygınlaşan siber kabahatler ve siber güvenlik eksikliği, önümüzdeki 10 yıl içinde iktisatların karşı karşıya kalacağı birinci 10 risk ortasında yer alıyor.Günümüzde birçok işletme için güvenlik konusunda yol almak, maksada ulaşmayı zorlaştıran farklı ve karmaşık geçitlerden oluşan yüksek riskli bir labirentte taraf bulmaya çalışmak üzere bir zorluk. Sıfır İnanç ise bu seyahati kolaylaştırabiliyor. Sıfır İtimat güvenlik modeli, klâsik “güven, sonra doğrula” yaklaşımını bilakis çeviriyor. Bunun yerine, “asla güvenme, her vakit doğrula” yaklaşımını savunarak kuruluşları ister dâhili ister haricî olsun, hiçbir kullanıcıya, aygıta yahut ağa otomatik olarak güvenmemeye teşvik ediyor.Sağlam bir siber dayanıklılık duruşu oluşturmak, şirketinizin kritik varlıklarına kimin yahut neyin erişimi olduğunu net bir halde bilmekle başlıyor. Altyapınızda bir Sıfır İtimat mimarisi uygulamak, aygıtlarınızın, uygulamalarınızın ve bilgilerinizin inançta olduğuna dair içinizin rahat olmasını sağlıyor” diyor. 

 

Mohammed Amin, işletmelerin Sıfır İnanç’ın potansiyelinden tam olarak yararlanabilmesi için izlenecek 5 yola işaret ediyor:

 

 

1. Müsaadesiz Girmek Yok: Söylendiği üzere, bilgisayar korsanları içeri sızmazlar; oturum açarlar. Bilgisayar korsanları ekseriyetle güvenlik tedbirlerini aşmak yerine oturum açma kimlik bilgilerini çalmaya odaklanır. Sıfır İnanç, API ve kullanıcı erişimini sınırlamak için çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) uygulayarak yardımcı olabilir.

 

2. Hareket Özgürlüğünü Kısıtlama: Bilgisayar korsanları, bir sisteme sızdıktan sonra çoklukla tüm ağa sınırsız erişim elde ederler. Gelişmiş Sıfır İnanç sistemleri ayrıcalıklı erişim idaresine odaklanır, erişimin nasıl verildiğini ve kullanıldığını denetler ve berbata kullanım durumunda ayrıcalıkları iptal eder.

 

3. Tesir Alanını En Aza İndirin: Sıfır İnanç, yetkisiz kullanıcıların yahut berbat maksatlı yazılımların erişimini sonlandırarak siber hücum hasarının boyutunu en aza indirir. Akının kapsamını daraltarak saldırıyı muhakkak bir kullanıcı ve uygulama ile sonlandırır. Kullanıcılar vazife değiştirdiğinde ağ sıfırlamalarının uygulanması, akınların kuruluş genelinde yayılmasını önler.

 

4. Giriş Noktalarını Azaltın: Uzaktan çalışma, taşınabilir uygulama aracılığıyla müşterilerle etkileşim içinde olma ve uzak aygıtların merkez ofise bağlanması yahut Kendi Aygıtını Getir (BYOD) kurulumları üzere çok sayıda giriş noktası, taarruz yüzeyinin genişlemesine ve bilgisayar korsanları için potansiyel giriş noktalarının artmasına neden olur. Sıfır İnanç, aygıtların ağa erişim sağlamadan evvel muhakkak kriterleri karşılamasını zarurî kılar.

 

5. Süratli Kurtarma: Siber hücumlar birdenbire ve çoklukla en beklenmedik anlarda meydana gelir ve kıymetli malî ziyanlara yol açar. Bu nedenle derhâl cevap vermek ve olağan operasyonlara geri dönmek hayati ehemmiyet taşır. Gelişmiş bir Sıfır İtimat tahlili, hem olumlu hem de olumsuz sistem davranışlarını daima olarak izler ve tehditler ortaya çıkar çıkmaz güvenlik müdahalesini hızlandırır.

 

Siber güvenlikte Sıfır İnanç paradigmasına geçiş, daima gelişen tehdit ortamına ve değişen iş dinamiklerine karşı gerekli bir cevap olarak karşımıza çıkıyor olsa da Sıfır İtimadı benimsemek bir dizi zorluğu da beraberinde getiriyor. Kuruluşların Sıfır İnanç ideolojisini kurum kültürlerine entegre etmeleri, teknoloji ve eğitim yatırımlarının yanı sıra kültürel bir dönüşümü de gerektiriyor. Avantajları zorluklarından çok daha fazla olduğu için de kıymetli bir teşebbüs hâline geliyor.Bu nedenle Sıfır İnancı siber güvenlikte yeni standart olarak benimsemenin ve daima gelişen bu dijital çağda savunmamızı güçlendirmenin tam vakti…

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen