Per. Nis 25th, 2024


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ve Türkiye Bosna Sancak Derneği iş birliği ile 5. Bosna Sancak Kültür Günleri kapsamında hazırlanan “Sjećaš li se Sarajeva – Saraybosna’yı Hatırlıyor musun?’’sergisi, kültür sanat etkinlikleriyle kısa bir müddette kentin en sevilen buluşma duraklarından birine dönüşen Metrohan’da, sanatseverler ile buluşuyor. Clarissa Thieme & Hamdija Kreševljaković Arşivi ve Nihad Kreševljaković iş birliğiyle düzenlenen, Saraybosna kuşatma altındayken Kreševljaković kardeşler ve Nedim Alikadić öncülüğünde bir küme Saraybosnalı tarafından 1992-1995 yılları ortasında el kameraları ile çekilen amatör görüntülerin özel bir koleksiyonundan oluşan stant 2 Kasım – 31 Aralık 2023 tarihleri ortasında ziyaret edilebilir.

5. Bosna Sancak Kültür Günleri, 2-19 Kasım 2023 tarihleri ortasında, Cemal Reşit Rey Konser

Salonu, Pera Müzesi ve Metrohan’daki etkinliklerle İstanbullularla buluşmaya hazırlanıyor.  Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ve Türkiye Bosna Sancak Derneği iş birliği ile   düzenlenen ve sanat direktörlüğünü Azra Tüzünoğlu’nun yaptığı konser, stant, konuşma ve sinema gösterimi üzere etkinlikler, Bosna-Sancak & Türkiye ortasındaki kültürel ve sanatsal paylaşımları arttırmayı ve yaşatmayı amaçlıyor.

Bosna Sancak Kültür Günleri, Clarissa Thieme & Hamdija Kreševljaković Arşivi ve Nihad Kreševljaković iş birliğiyle düzenlenen “Sjećaš li se Sarajeva – Saraybosna’yı Hatırlıyor musun?’’başlıklı standın, Metrohan’daki açılışı ile başlıyor. 4000 saatlik bu sivil görüntü arşiv, Saraybosna kuşatma altındayken Kreševljaković kardeşler ve Nedim Alikadić öncülüğünde bir küme Saraybosnalı tarafından 1992-1995 yılları ortasında el kameraları ile çekilen amatör görüntülerin özel bir koleksiyonundan oluşuyor. “Sjećaš li se Sarajeva – Saraybosna’yı Hatırlıyor musun?’’ bir arşiv forumunu galeri alanına taşıyarak ziyaretçileri Hamdija Kreševljaković Görüntü Arşivi’nin ham materyaliyle olduğu kadar Thieme’nin ve Nihad Kreševljaković’in sorularıyla da müsabakaya davet ediyor. Daha önce Berlinale, NBK, Haus der Kulturen der Welt ve Savvy Contemporary üzere saygın kurumlarda gösterilen çalışmalar, birinci defa bu stant kapsamında İstanbullu izleyiciyle buluşuyor.  2 Kasım’da açılacak stant 31 Aralık 2023’e kadar açık kalacak ve abluka altındaki Saraybosna’yı, içinde yaşanan trajediyi birinci elden şahitlerin sivil bir tarih yorumuyla anlatacak.

Cumhuriyetimiz üzere Saraybosna Filarmoni Orkestrası da bu yıl 100. yaşını kutluyor. 1923 yılında Avusturya-Macaristan işgali sırasında kurulan orkestra, Bosna Hersek’te, müzik kültürünün temel direklerinden birini oluşturmakta. Toplumsal gelişmelerin kültürel şartları zalimce etkilediği bir ortamda, Filarmoni Orkestrası, tekraren tarihinin sayfalarını yine yazmaya zorlanmış, 2. Dünya Savaşı ve Saraybosna kuşatması sırasında faaliyetlerine orta vermiştir. Saraybosna Filarmoni Orkestrası, 11 Kasım günü saat 20:00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda “100. Yılların Buluşması” konserinde İstanbullu sanatseverler ile buluşacak.  Kendi neslinin önde gelen Romen şeflerinden biri olan Mihnea Ignat idaresindeki 78 müzisyenin katılacağı konserde, Dino Rešidbegović, Avdo Smailović, Nikolai Rimsky-Korsakov ve Cemal Reşit Rey bestelerine yer verilecek.

Sinema, Bosna Sancak Kültür Günleri’nde kıymetli bir yer tutuyor. Pera Sinema iş birliğiyle 4 – 19 Kasım tarihleri ortasında gerçekleşecek Vaktin İzleri başlıklı programda, Bosnalı ödüllü direktör Pjer Žalica’nın imzasını taşıyan beş sinemadan oluşan bir seçki sunulacak.  Programın odak noktasındaki Pjer Žalica, 18 Kasım Cumartesi günü 1 Mayıs Personel Bayramı sineması gösteriminin akabinde sinemaseverlerle buluşacak. Sinema müellifi Alin Taşçıyan ile direktörün bu özel söyleşisi, Pera Müzesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek. Vaktin İzleri başlıklı program kapsamında 10 Kasım Cuma günü, Klinik Psikolog/ Psikoterapist Meral Erten, direktörün Savršeni Krug / Kusursuz Çember isimli sineması gösterimi akabinde bir sinema okuması gerçekleştirecek. Pera Sinema programına paralel olarak, Sevdalinka müziğinin çağdaş yorumcularından müzisyen ve müzikolog Zanin Berbić ve Adis Sirbubalo, 7 Kasım Salı günü 20:00’da Pera Müzesi’nde bir konser verecek.

5. Bosna Sancak Kültür Günleri; Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı ve Türkiye Bosna Sancak Derneği iş birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Medicana Sıhhat Kümesi, Polin Waterparks, West İstanbul Marina ana sponsorluğu, Pera Müzesi, CRR, Metrohan konut sahipliği ve İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı & İBB Kültür Dairesi Başkanlığı iş birliğinde, 2-19 Kasım 2023 tarihleri ortasında gerçekleşecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen