Pts. May 6th, 2024


Diş macunu florürlü mü olmalı yoksa florürsüz mü?

TADINA NAZARAN DEĞİL FLOR ORANINA NAZARAN DİŞ MACUNU SEÇİLMELİ…

Günümüzde her yaş kümesinden çocuk için üretilen birebir vakitte da farklı şikayetleri giderdiği söylenen pek çok diş macunu bulunuyor.  Her geçen gün raflarda yerini alan yeni markalarla tanışmak ve hastaların beklentilerine nazaran kategorize edilen yeni eserleri de görmek mümkün. Bu eser çeşitliliği ortasından seçim yapmaya çalışan ebeveynlerin başında ise tek bir soru ‘Çocuğum için hangi diş macununu tercih etmeliyim?’ Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir bu sorunun yanıtını yanıtlıyor…

“Diş fırçalama alışkanlıklarını yeni yeni kazandırmaya başladığımız çocuk yaş kümesindeki hastalarımızın diş macunu seçiminde en çok kıymet verdikleri, diş macununun ambalajı ve tadı olurken; bizim önceliğimiz içeriği ve flor konsantrasyonudur.” açıklamasında bulunan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: “Karar etabında asıl belirleyici olan faktörler ise, çocuğun yaşı ve çürük risk durumudur. Amerikan Pediatrik Diş Doktorları Akademisi’nin yönergeleri doğrultusunda; birinci süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra florlu macun kullanılmaya başlanmalıdır ve 3 yaşa kadar pirinç tanesi, 3 yaştan 6 yaşa kadar bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanılması kafidir.”

Hangi tip diş macunu kullanılmalı?

Florun diş çürüğü oluşumunu tedbire ve ilerlemesini durdurmada tartışması güç bir ehemmiyete sahip olduğunun altını çizen ve birden fazla diş macununun içinde temel bileşen olarak yer aldığını aktaran Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, “Diş macununun çocuğun yaşına ve çürük risk durumuna nazaran, hangi konsantrasyonda flor içermesi gerektiği çocuk diş doktoru tarafından belirlenmelidir. Farklı şikayetlere özel olarak üretilen pek çok diş macunu ortasından, çocuk yaş kümesindeki hastalarımızda kullanılmak üzere bizim için en çok ehemmiyet taşıyan ise, mine yapısını güçlendirmek için üretilen özel macunlardır. Dişlerin kemik içinde geliştiği devirde, mineral içeriklerinin yetersiz kalması sebebiyle, dişler beyaz opak lekelerle yahut kahverengi yumuşak bir yapıyla sürebilir” dedi.

Mine yapısını güçlendiren macunlar seçilmeli

“Kliniklerimizde çok sık karşılaştığımız ve ebeveynlerin çürükle karıştırdığı bu üzere özel durumlarda mine yapısını güçlendirmesi için özel macunlar tercih etmemiz gerekebilir” açıklamasında bulunan Dt. Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: “Bu macunların içeriğindeki, flor ve kalsiyum üzere bileşenler, hasarlı mineyi onararak, güçlenmesine yardımcı olurken; birebir vakitte dişleri çürüğe sebep olabilecek risk faktörlerine karşı da korur. Çocuklara, günde 2 sefer ve çocuğun yaşı için önerilen ölçüde diş macunu kullanarak, diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Dişler, genç erişkinlik periyoduna kadar kesinlikle ebeveyn denetiminde fırçalanmalı; diş fırçalamanın bitiminde macunun tükürtülmesi sağlanmalı yahut yapılamıyorsa macun diş yüzeylerinden silinerek uzaklaştırılmalıdır. ‘Uzman bir hekim’ tarafından ‘hastanın çürük risk durumu’na nazaran, profesyonel olarak, seçilerek önerilen eserlerin, yalnızca ‘doğru’ ve ‘yeterli’ kullanımının zararsız olduğunu, bilhassa bebek ve çocuk yaştaki hastalarımız için vurgulamak gerekir.”

Dikkat edilmesi gereken 5 madde

1-Dişler genç erişkinlik devrine kadar ebeveyn denetiminde fırçalanmalıdır.

2-Diş macunundan optimum yarar sağlayabilmemiz için diş fırçalamanın hakikat teknikle yapılması değer taşımaktadır. 

3-3 yaşa kadar pirinç tanesi, 3 yaştan 6 yaşa kadar bezelye tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanılması kafidir.

4-İlk süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra florürlü macun kullanılmaya başlanmalıdır.

5-Bebek ve çocuk yaş kümesindeki hastalarda diş macunu seçimi için kesinlikle çocuk diş doktoruna danışılmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen