Cts. Nis 27th, 2024


Türk İktisat Bankası (TEB), 2023 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. 30 Eylül 2023 tarihi prestijiyle TEB’in etkin toplamı 355 milyar TL olurken, net kârı 9 milyar 983 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in iktisada ve müşterilerine sağladığı takviyenin en değerli göstergesi olan kredileri toplam etkinlerinin yüzde 51.9’unu oluşturdu. Her periyot olduğu üzere risk idaresine ve etkin kalitesine öncelik veren TEB’in toplam kredileri yılın üçüncü çeyreğinde 184,4 milyar TL düzeyinde gerçekleşirken, tıpkı periyotta toplam mevduatı ise 245,1 milyar TL oldu. 2023 yılında güçlü sermaye yapısıyla birlikte istikrarlı büyümeyi sağlayan ve karlılığını sürdürülebilir bir formda devam ettiren TEB’in özkaynakları 33,8 milyar TL olurken, sermaye yeterlilik rasyosu maksat rasyo olan yüzde 12’nin çok üstünde, yüzde 19.23 oranında gerçekleşti.

Mevduatlarla ilgili olarak tasarrufu ön plana çıkaran TEB, birikimi olan müşterilerini TL mevduatlarda birikim yapmaya teşvik etmeyi sürdürdü. TL Becerili Hesap ile sunduğu cazip kampanyalarla yılın üçüncü çeyreğinde de tasarruf sahiplerine avantajlı faiz oranları sunarak vadeli mevduatlarının büyümesini sağlarken, bankanın dijital müşteri edinimindeki artış da devam etti. 

CEPTETEB Taşınabilir ve İnternet Şubesi ile müşterilerinin günlük bankacılık gereksinimlerini 7/24 kesintisiz olarak karşılayan TEB, dijital kanallardan yapılabilen ödeme süreçlerine yenilerini ekleyerek kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmayı sürdürdü. 

Müşterilerine daha fazla finansal esneklik sunmak maksadıyla, Açık Bankacılık uygulamasını CEPTETEB Taşınabilir, CEPTETEB İnternet Şubesi, CEPTETEB İŞTE Taşınabilir ve Kurumsal İnternet Şubesi’ne dahil ederek, müşterilerinin öteki banka hesaplarını eklemesi durumunda öbür bankalarda bulunan hesaplarına ilişkin bilgileri görüntüleme ve para transferi süreçlerini yapabilmelerini sağladı.

TEB, Açık Bankacılık çatısı altında API’lerle kurulan üçüncü taraf iş birlikleri ve Servis Modeli Bankacılığı kapsamında çeşitli bankacılık eser ve hizmet API’leri hazırlamaya başladı. Finansal ekosistemin değerli oyuncularıyla yeni iş modellerini belirlemek üzere çalışan TEB, yapacağı iş birlikleriyle son kullanıcılara finansal gereksinimlere bulundukları ortamdan direkt ulaşmalarını sağlayan katma pahalı hizmetler sunmayı hedefliyor. 

Sürdürülebilir bir dünya için sorumluluklarının farkında olan TEB, bankacılık faaliyetlerinin çevresel tesirlerini en aza indirgeyebilmek için aktif ve sistematik etraf idare yaklaşımı geliştiriyor. Bu doğrultuda TEB, yılın üçüncü çeyreğinde de mobilite, döngüsel iktisat, etraf ve şahsî gelişim olmak üzere dört başlık altında çeşitli kampanyalar hayata geçirdi. 

2012 yılından bu yana TEB Aile Akademisi ile bireylere finansal okuryazarlık eğitimi verilmesini sağlayan TEB, 2023 yılında 10 farklı daldan 30’a yakın kurumun 15 bini aşkın çalışanına eğitim vererek tesir alanını daha da genişletti. Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) ile iş birliği kapsamında, 20 bini aşkın öğretmen, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Platformu (ÖBA) üzerinden dijital finansal okuryazarlık eğitimlerini tamamladı. 

TEB Aile Akademisi çatısı altında sunulan eğitimlerin kapsamı daha da geliştirilerek, eylül ayı prestijiyle finansal okuryazarlık eğitimlerine ek olarak “Çevre Hukuku Okuryazarlığı” ve UNICEF iş birliğiyle “İklim Okuryazarlığı” eğitimleri hazırlandı. İklim okuryazarlığı eğitimleriyle bireylere iklim ve iklimin finansal tesirleri bahislerinde bilgi verilirken, sürdürlebilirlik konusunda şuur ve farkındalık sağlanması da amaçlanıyor. Birinci etapta TEB bünyesinde yeni işe başlayanlara sunulan eğitimlerin önümüzdeki devirde çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun geniş kısımlarına ulaştırılması amaçlanıyor.

TEB, Bayan Bankacılığı ile sürdürülebilir ekonomik büyüme için bayan işletme sahiplerinin ve girişimcilerin iş dünyasındaki varlığını güçlendirmeye yönelik çalışmaya devam ediyor. TEB’in bayan işletme sahiplerine kullandırdığı nakit kredi hacmi 2023’ün üçüncü çeyreğinde geçen yılın sonuna nazaran yaklaşık yüzde 60 oranında arttı. 95 bine yakın bayan ortaklı müşterisi bulunan TEB, Bayan Bankacılığı birinci dokuz ayda bayan girişimcilere yaklaşık 4 milyar TL fiyatında nakit kredi takviyesi sağladı. EBRD TurWIB 2’den sağlanan kaynağı zelzele bölgesindeki bayan girişimcilerin kullanımına açarak bölgeye özel dayanak veren TEB, farklı finansman modelleriyle bayan iş sahiplerini desteklemeyi sürdürüyor. 

TEB, çiftçiler başta olmak üzere tarım kesimindeki tüm paydaşların finansmana erişiminin kolaylaşması maksadıyla Türkiye Eser İhtisas Borsası (TÜRİB) ile iş birliğine imza attı. İş birliği kapsamında TEB, TÜRİB aracılığıyla üretici, tüccar ve sanayicilere sahip oldukları Elektronik Eser Senetleri (ELÜS) karşılığında finansman takviyesi sağlarken, kişisel yatırım yapmak isteyen müşterilerine banka hesaplarından ELÜS alış satış imkanı sunuyor. 

TEB Teşebbüs Bankacılığı, teknoloji firmalarına yönelik dayanaklarını yılın üçüncü çeyreğinde de sürdürdü. Teşebbüs ekosisteminden birçok yatırımcının ve kurumsal şirket temsilcilerinin katıldığı TİM-TEB Teşebbüs Konutu 2023 Demo Day etkinliğinde Teşebbüs Meskeni girişimcileri yatırımcılarla biraraya gelerek iş fikirlerini anlattı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) InoSuit Programı ile desteklenen 19 kurumsal firma temsilcisi, 25 Teşebbüs Konutu teşebbüsçüsü ile Start Up To Corporate programları kapsamında İstanbul’da buluştu. 

TEB Kurumsal ve Kurumsal Yatırım Bankacılığı, müşterilerinin sürdürülebilirlik dönüşümlerini desteklerken, dönüşüm süreçlerinde gereksinim duyabilecekleri finansman imkanlarının yanı sıra eğitim ve farkındalık artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile eylül ayında imzalanan ve ülkemiz iktisadına katkı sağlama amacı doğrultusunda ihracatçı firmaların kullanımına açılan kredi protokolü kapsamında, kısa müddette 37 milyon dolar kredi kullanımı gerçekleştirildi. Müşterilerinin EXİM ve TCMB kaynaklı kredilere erişimine faal biçimde aracılık etmeyi sürdüren TEB’in 2023 yılında TCMB reeskont kredi kullanımı 1,9 milyar TL’ye ulaştı.

 

TEB’e yılın üçüncü çeyreğinde ödül

TEB, Müşteri Tecrübesi alanında altı yıldır düzenlenen ve farklı kesimlerden öncü kurumların katıldığı Türkiye Müşteri Tecrübesi Mükafatları kapsamında “Müşteri Her Şeyin Merkezinde” kategorisinde birincilik elde ederek altın mükafatın sahibi oldu. 

TEB Özel Bankacılık, İngiltere’nin önde gelen finans ve iş tahlili yayınlarından International Finance mecmuasının düzenlediği International Finance Awards 2023 kapsamında “En Yenilikçi Özel Bankacılık” mükafatına layık görüldü. 

TEB, ziraî birlikler ve fintech iş birliğiyle gerçekleştirdiği projesiyle Küresel SME Finance Forum’da “Mansiyon” mükafatı almaya hak kazandı.

 

30 Eylül 2023 Tarihli Finansal Sonuçlara Ait Seçilmiş Göstergeler: 

Net kar: 9 milyar 983 milyon TL

Toplam mevduat:  245,1 milyar TL

Toplam faaller: 355 milyar TL

Toplam krediler (brüt): 184,4 milyar TL

Sermaye yeterlilik rasyosu: %19.23

Takipteki kredi oranı: %1.30

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen