Cts. Nis 27th, 2024


Tüpraş Ar-Ge Fuel-Up Biyoyakıt Projesine 

Avrupa Komisyonu’ndan 

1 Milyon Euro Fon Desteği

 

Tüpraş, geleceğin gücünü üretme vizyonuyla havacılık ve deniz nakliyatında kullanılacak biyoyakıtların üretimi için farklı hammadde kaynaklarından faydalanmayı hedefleyen kıymetli bir Ar-Ge projesine başlıyor. Tüpraş Ar-Ge’si Fuel-Up biyoyakıt projesiyle Avrupa Komitesi tarafından 1 milyon Euro fona hak kazanırken, şirketin ‘Ufuk Avrupa sürdürülebilir, inançlı ve rekabetçi güç çağrıları’ kapsamında 118 proje ve 1972 kurum ortasında fon alan 2 Türk kuruluşundan biri olmasını sağladı.

 

Tüpraş, 2050 yılı Stratejik Dönüşüm Planı doğrultusunda hayata geçirdiği sürdürülebilir iş modelleri ve yenilikçi projeleriyle muvaffakiyetlerini tescillemeye devam ediyor. Şirket, “Ufuk Avrupa sürdürülebilir, inançlı ve rekabetçi güç çağrıları” kapsamındaki Fuel- Up biyoyakıt projesiyle Ar-Ge çalışmalarına Avrupa Komitesi tarafından 1 milyon Euro fona hak kazandı. Böylece Ufuk Avrupa’da yarışan 118 proje ve 1972 kurum ortasında ön plana çıkan Tüpraş, fonlanmaya hak kazanan 2 Türk kuruluşundan biri oldu. 

 

Fuel-Up projesiyle yenilenebilir hammadde alternatifi olarak yüzde 100 biyojenik (fosil olmayan) ormancılık kalıntılarından elde edilen piroliz (termal kırılma) yağlarının kullanılması planlanırken, çevreci havacılık ve denizcilik yakıtları üretiminin demo ölçekte birinci sefer gerçekleştirilmesi hedefleniyor. 4 yıl sürecek projenin toplam bütçesi 9 milyon Euro olarak belirlenirken, Tüpraş çalışmaları için kullanılacak 1,5 milyon Euro’nun yüzde 70’i Avrupa Kurulu tarafından desteklenecek.

 

Tüpraş, Türkiye için erişilebilir orman ve tarım atığı alternatiflerini araştıracak

 

Türkiye’de değerli bir sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üreticisi olma emeli doğrultusunda 2022 yılının ikinci yarısında UOP Ecofining™ teknolojisinin kullanımı için Honeywell ile lisans mutabakatı imzalayan Tüpraş; yatırımları ile 2030 yılında 400 bin ton biyoyakıt hammaddesi işlemeyi, 2035 sonrası periyotta ise SAF üretim kapasitesini 3 katına çıkarmayı hedefliyor. 

 

Türkiye’nin en büyük SAF tedarikçisi olma gayesiyle alternatif hammaddelere dayalı, gelişmekte olan teknolojilere yönelik Ar-Ge çalışmaları da yürütülüyor. Fuel-Up projesiyle birlikte Türkiye’nin erişilebilir lakin kıymetli eserlere dönüşümü şimdi çok yaygın olmayan biyokütle kaynaklarından ormancılık ve tarım atıkları kullanılarak düşük emisyonlu ve yüksek katma kıymetli yakıtların üretimi araştırılacak.

 

Yenilikçi proseslerle yüksek verimlilik ve düşük maliyete odaklanan çalışmalar yürütmeyi önceliklendiren şirket, uzun vadede bitkisel ve hayvansal atık yağlara olan bağımlılığın azaltılması konusunda kıymetli sorumluluklar üstlenecek. Fuel-Up projesinde Tüpraş, biyopolimer içerikli odunsu kaynaklardan elde edilecek yağların özelliklerinin uygunlaştırılması ve yakıta dönüştürülmesi için gerekli süreç yol haritasını ve kaideleri belirleyecek. Geliştirilecek tahlillerle çevresel regülasyonlara uygun, karbon ayak izi düşük yakıtların yaygınlaştırılması için rafinerilerin adaptasyonu sağlanacak.

 

Sürdürülebilir havacılık yakıtı, denizcilik dizeli ve nafta üretimi gerçekleştirilecek

 

Ormancılık ve tarım faaliyetlerinin kalıntılarından elde edilen yağlarda bulunan yüksek oksijen içeriği ve aşındırıcı tesirler, rafinerilerdeki mevcut prosedürlerle direkt işlemeyi elverişsiz kılıyor. Mevcut proseslerle eserin işlenmesi sonucunda yakıt kalitesinde olumsuz sonuçlar meydana gelebiliyor. Fuel-Up projesinin ortakları ile yürütülecek katalizör geliştirme faaliyetlerinin Tüpraş’ın rafinaj deneyimiyle birleşimi ise, kelam konusu kısıtları ortadan kaldıracak bir tahlil olarak öne çıkıyor. 

 

Tüpraş, bu sayede 2050 Stratejik Dönüşüm Planı gayeleri ile paralel olarak Ar-Ge çalışmalarında da alternatif biyo hammaddelerin sürdürülebilir yakıtlara dönüşümünde değerli bir rol oynamayı planlıyor. Fuel-Up projesinde odun bazlı yağların biyoyakıtlara dönüştürülmesi için geliştirilecek sistemin ticarileşme öncesi düzeyde geçerliliği test edilerek sürdürülebilir havacılık yakıtı, denizcilik dizeli ve nafta üretimi gerçekleştirilecek.

 

Süreçte, üretilen yakıtların kalite değerlendirmesi yapılarak yeni üretim prosedürünün standardizasyonunun da önü açılmış olacak. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen