Cts. Nis 27th, 2024

Uzmanlardan diş sıhhatinde 80-20 önerisi: 80 yaşında ağızda en az 20 sağlam diş olmalı 

Türk beşerinin yüzde 80’i diş fırçalamayı bilmiyor 

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı, Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay: “Planlı hamilelik öncesi periyottan başlayan ve doğan çocuğu bir ömür uzunluğu ele alan, programlayan diş hekimliği yaklaşımına gözetici diş hekimliği denir. Çürük endeksimiz çok yüksek. Hastalar ve doktorlar en az 6 ayda 1 diş doktoruna başvurmalı ki çürük olmadan tedbir alabilelim.” 

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Barış Karabulut, özel ihtiyaçlı bireylerin tedavisinde süreç kısa sürecekse ve hasta buna uygunsa sedasyon, ağır hastalıkları varsa genel anesteziyi tercih ettiklerini tabir etti. 

Dekan Yardımcısı, Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz: “Türk insanı yüzde 80 oranında diş fırçalamayı bilmiyor.” 

 Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ünitesinden, Radyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baki Meşe, hastanenin SGK muahedesi hakkında bilgi vererek, “Anlaşma tamamlandı. Hasta alımına başladık. Muayene için randevularımız devam ediyor.” 

Ülkemizde 22 Kasım Diş Doktorları Günü’nü içine alan 20-26 Kasım haftası Ağız ve Diş Sıhhati haftası olarak kutlanıyor. Akademik gücünü Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin deneyimli takımından alan Üsküdar Diş Hastanesi’ndeki basın buluşmasında; esirgeyici diş hekimliği alanında Türkiye’de alınması gereken tedbirler, sıhhat sisteminin en kıymetli meselelerinden biri olan “Çocuklar ve özel ihtiyaçlı bireyler” için diş tedavilerine yönelik multidisipliner tedavi süreci de ele alındı.

Basın buluşmasında konuşan Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay, Üsküdar Diş Hastanesi’nin Anadolu Yakasında teşhis, tedavi ve sunduğu teknolojik imkânlarla en kapsamlı diş hastanesi olduğunu lisana getirerek, SGK muahedesi da bulunan hastanenin bölge ve bölge dışındaki tüm hastalara erişilebilir bir tedavi hizmeti sunduğunu söz etti.

Hastanede, hasta odaklı gözetici hekimlik anlayışı ile bebeklikten yetişkinliğe kadar tüm ağız sıhhati sürecinin uzmanlarca takip edildiğini söz eden Günay, kollayıcı diş hekimliğinin kıymetini anlattı. Prof. Dr. Günay, şunları kaydetti:

“Koruyucu hekimlik her durumda her statüde birinci öncelikli olarak düşünmesi gereken bir meslek disiplini ve meslek yaklaşımı hatta meslek refleksi. Bütün ömür uzunluğu hastaya verilmesi gereken bir hassasiyet. Biz hami diş hekimliğini şöyle tanım ediyoruz. Planlı hamilelik öncesi devirden başlayan ve doğan çocuğu bir ömür uzunluğu ele alan ve programlayan diş hekimliği yaklaşımına kollayıcı diş hekimliği diyoruz. Çürük endeksimiz çok yüksek. Hastalar ve tabipler en az 6 ayda 1 diş tabibine başvurmalı ki çürük olmadan tedbir alabilelim”

Hedef; 80 yaşına gelmiş bireylerin ağzında 20 dişi koruyabilmek

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, beyin odaklı çalışmalarda kullanılan görüntüleme ve hesaplama formüllerinin diş sıhhati alanında da kullanabildiğini lisana getirerek, bireye özel tedavi planladıklarını da söz etti. Prof. Dr. Yumuşhan Günay, bireye özel hami diş hekimliğinin amacının de 80’e 20 olduğunu, yani ‘80 yaşına gelmiş bireylerin ağzında 20 dişi koruyabilmek’ olarak lisana getirdi.

Prof. Dr. Günay, yaşlı popülasyonun arttığını ve geriatrik diş kliniği konseptinin de artık gündeme geldiğini söyleyerek, çene ve yüz bölgesinde kaybı olan hastalar için de defekt protez kliniğinin var olduğunu belirtti.

Çeneyi açamama, kapayamama, diş sıkma üzere hastalıkların da tedavi edildiğini anlatan Prof. Dr. Günay, diş sıkma probleminin küçük yaşlardan itibaren görüldüğünü söz ederek diş sıkma sorununun gerilime bağlı olarak çağımızın hastalığı olduğunu söyledi. 

Diş tedavisi teknolojileri hayatımızı nasıl kolaylaştırıyor? 

Diş tedavisi için kullanılan dijital röntgen aygıtlarıyla diş doktorlarına daha yanlışsız teşhisler koymalarının imkanının sağlandığını da belirten Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Gelişmiş diş tedavisi teknolojileri, tedavi sonrası uzun vadeli sonuçların güzelleştirilmesine yardımcı oluyor. Örneğin, dental implantlarda kullanılan kemik büyüme uyarıcıları ve implant tasarımı teknolojileri, implantın beden tarafından daha düzgün kabul edilmesini ve uzun vadeli dayanıklılığını sağlıyor.” dedi.

Multidisipliner tedavide çocukların, özel ihtiyaçlı bireylerin ve ailelerin iştiraki sağlanıyor

Çocuklar ve özel ihtiyaçlı bireylerin diş tedavisine ait bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Barış Karabulut, “Hastanede teknolojik aygıtlarla donatılmış ameliyathanede, anestezi ve sedasyon altında diş tedavileri uygulanıyor. Genel anestezi ya da sedasyon uygulamalarına; hasta ve yakınları, diş tabibi ve anestezi uzmanı bir arada karar veriyor.” dedi.

Dişi çekilen 5 yaşındaki çocuğun hayatını kaybetmesi

Dişi çekildikten sonra 5 yaşındaki çocuğun hayatını kaybetmesine ait de Doç. Dr. Karabulut, şunları söyledi:

“Her vakit kolaydan zora hakikat gitmek lazım. Sedasyon mümkünse sedasyonla yapmak lazım. Sedasyon dediğimiz olay nedir? Genel anestezi kadar derin durum yoktur. Kişi şuuru yerinde olabilir. Yani buna şuurlu sedasyon diyoruz. Bu olmuyorsa derin sedasyon olabilir. Yeniden kişi kendi soluk alıp vermesine devam ediyor. Fakat genel anestezi dediğimiz vakit tüm teneffüs işlevlerini büsbütün aygıt vasıtasıyla yapıyoruz. Bu çocuk genel anestezi altında olmuş. Bu tip hastaların uyutulması gereken yerlerin, ağız diş sıhhati merkezi lisansını ve ruhsatını almış olması lazım. Bir ameliyathanesi olması gerekiyor. Anestezi aygıtları, anestezi teknisyeni, hemşiresi, tüm ilaçları muhtemel komplikasyonlarda müdahale edecek, onu tekrar hayata döndürecek takımın olması lazım. Genel anesteziden sonra hastayı en az iki üç saat taburcu etmemek gerekiyor.” 

Doç. Dr. Karabulut, özel ihtiyaçlı bireylerin tedavisinde süreç kısa sürecekse ve hasta buna uygunsa sedasyon, ağır hastalıkları varsa genel anesteziyi tercih ettiklerini tabir etti. 

Daha süratli ve konforlu bir formda diş onarımları yapılabiliyor

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Protetik Diş Tedavisi Uzmanı  Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz da hastane bünyesinde yer alan yeni teknoloji aygıtlar hakkında bilgi vererek, İntraoral tarayıcıların, diş tabiplerine hastaların ağızlarını dijital olarak tarayarak üç boyutlu modeller oluşturma imkanı sağladığını, bu sayede klasik alçı kalıplarının kullanılması ihtiyacı ortadan kalkarak daha süratli, daha gerçek ve daha konforlu bir halde diş onarımları yapılabildiğini anlattı.

Kuvvet uygulayarak diş fırçalamak dişlere bilakis hasar veriyor 

Türk beşerinin yüzde 80’nin diş fırçalamayı bilmediğini söyleyen Dr. İbrahim Berk Bellaz, kuvvet uygulayarak, bastırarak diş fırçalamanın tersine dişleri beyazlatmadığını hasar verdiğinin altını çizerek dişlerde bilhassa asitli içecekler nedeniyle 40 yaşını geçtikten sonra yapısal aşınmaların görüldüğünü, bu nedenle protezlerin yalnızca estetik hedefli değil ağız ve diş sıhhatinin devamı açısından yararının olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, diş telinin yaşının olmadığına işaret ederek, 15-26 yaşında takılan diş teliyle kemik yapısına müdahale edilirken, ileri yaşlarda dişlere istikamet verildiğini söyledi.

Dişler yeni çekilmişse kemik yapısını korumak için implant yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Bellaz, “Diş yeni çekilmişse çekilir çekilmez implant yapılırsa çene kemiği korunur.” dedi.

Dijital programlar nasıl uygulanıyor?

Buluşmada dijital programlar hakkında bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisinden Radyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baki Meşe, dijital röntgen aygıtlarının, klasik sinema tabanlı röntgenlerin yerini alarak diş doktorlarına daha süratli, daha az radyasyon maruziyeti ve daha net manzaralar sunduğunu ve bu sayede dişlerin ve çene yapısının daha uygun teşhisinin sağlandığını söz etti.

Dr. Öğretim Üyesi Baki Meşe, hastanenin SGK mutabakatı hakkında bilgi vererek, “Anlaşma tamamlandı. Hasta alımına başladık. Muayene için randevularımız devam ediyor.” dedi. 

Basın buluşmasında Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi tipi yapılarak, hastalara sunulan ayrıcalıklar uygulamalı olarak gösterildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen