Çar. May 1st, 2024


Siber güvenlik şirketi ESETHaziran 2023’ten Kasım 2023’e kadar ESET telemetrisinde görülen Tehdit Raporu’nu yayımladı.

ESET bilgilerine nazaran 2023’ün ikinci yarısı değerli siber güvenlik olaylarına sahne oldu. Büyük ölçekte fidye yazılımı akınları gerçekleştirmesiyle bilinen makûs şöhretli bir siber hata kümesi olan Cl0p, şaşırtan bir halde fidye yazılımı dağıtımını içermeyen kapsamlı “MOVEit hack” ile dikkatleri üzerine çekti. ESET araştırmacıları, IoT ortamında Mozi IoT botnetini başarılı bir biçimde fonksiyonsuz hale getirmek için kullanılan bir kill switch tespit etti. Yapay zekâ takviyeli hücumlarla ilgili yaygın tartışmaların ortasında ESET, ChatGPT ve OpenAI API üzere araçların kullanıcılarını amaç alan belli kampanyalar tespit etti. Casus yazılımlarla ilgili olarak, bilhassa SpinOk tehdidinin varlığına atfedilen Android casus yazılım hadiselerinde değerli bir artış olmuştur.

ESET Tehdit Algılama Yöneticisi Jiří Kropáč Cl0p saldırısı ile ilgili şu tespitini paylaştı:

“Cl0p saldırısı, global şirketler ve ABD devlet kurumları da dahil olmak üzere çok sayıda kuruluşu amaç aldı. Cl0p’in stratejisindeki kıymetli bir değişiklik, fidyenin ödenmediği durumlarda çalınan bilgileri kamuya açık web sitelerine sızdırmasıydı, bu eğilim ALPHV fidye yazılımı çetesinde de görüldü.” 

IoT aygıtlarına yönelik yeni bir tehdit olan Android/Pandora, akıllı TV’ler, TV kutuları ve taşınabilir aygıtlar dahil olmak üzere Android aygıtlarını ele geçirerek DDoS akınları için kullandı. ESET Araştırma ayrıyeten, ChatGPT sohbet robotuna atıfta bulunduğu anlaşılan “ChatGPT” gibisi isimlere sahip berbat gayeli alan isimlerine erişmeye yönelik değerli sayıda teşebbüs fark etti. Bu alan isimleri üzerinden karşılaşılan tehditler ortasında OpenAI API anahtarlarını inançsız bir halde işleyen web uygulamaları yer alıyor ve kullanıcıların OpenAI API anahtarlarının kapalılığını müdafaanın ehemmiyeti vurgulanıyor. 

Android tehditleri ortasında SpinOK casus yazılımı bir yazılım geliştirme kiti olarak dağıtılmakta ve çeşitli yasal Android uygulamalarının içinde bulunmaktadır. Farklı bir cephede, H2 2023’te en çok kaydedilen ikinci tehdit, güvenliği ihlal edilmiş web sitelerine enjekte edilmeye devam eden JS/Agent olarak tespit edilen makus emelli JavaScript kodudur. 

Öte yandan, bitcoin’in artan bedeline rağmen geçmiş trendlerden farklı olarak, kripto para ünitesi tehditlerinde buna karşılık gelen bir artış eşlik etmemiştir. Bununla birlikte, kripto para hırsızları, kripto para cüzdanlarını amaç alan Lumma Stealer isimli hizmet olarak makus hedefli yazılımın yükselişinden kaynaklanan kayda bedel bir artış gördü.

ESET Tehdit Raporu’nda öne çıkan başlıklar

IoT:

  • ESET telemetrisine nazaran ESET, Android akıllı telefonlar ve tabletler, akıllı TV’ler ve akıllı TV kutuları dahil olmak üzere Android ve IoT aygıtlarına saldıran yeni bir makus maksatlı yazılım olan Android/Pandora’nın 40 bin’den fazla saldırısını engelledi. 
  • Her yıl yüz binlerce aygıtı tehlikeye atan en büyük köleleştirilmiş objelerin interneti ağlarından biri olan Mozi botnet, Ağustos 2023’te bilinmeyen bir aktör tarafından birdenbire çökertildi. Mozi botları bir günden başkasına beklenmedik bir biçimde kodu yaymayı durdurdu ve honeypot’larımızda görülen eşsiz aygıtların sayısı birkaç gün içinde yüzde 89 oranında azaldı. 

Web tehditleri:

  • ESET, 2023 yılında ChatGPT sohbet robotuna açıkça atıfta bulunan chapgpt dizesini yahut misal bir metni içeren berbat maksatlı alan isimlerine erişmeye yönelik 675 bin’den fazla teşebbüsü engelledi. Bu tesir alanları üzerinden karşılaşılan tehditler ortasında OpenAI API anahtarlarını inançsız bir halde işleyen web uygulamaları ve ChatGPT için berbat hedefli Google Chrome tarayıcı uzantıları yer alıyor.
  • Yaklaşık 45 bin web sitesi, muhtemelen saldırganların web sitesi güvenlik açıklarından yararlanması nedeniyle JS/Agent olarak tespit edilen makus maksatlı JavaScript koduyla ele geçirildi. JS/Agent tespitleri yüzde 111 artarak 2023’ün ikinci yarısında ESET telemetri tarafından kaydedilen tüm tehditler ortasında en yüksek ikinci sırayı aldı.

Android:

  • 2023’ün ikinci yarısında Android Casus Yazılım tespitleri, bilhassa ESET tarafından SpinOk Casus Yazılım olarak tanımlanan bir taşınabilir pazarlama yazılımı geliştirme kiti (SDK) nedeniyle yüzde 89 oranında arttı. Bu SDK’ya sahip bir uygulama yüklendikten sonra casus yazılım üzere çalışarak aygıttan bir dizi data çekmektedir.
  • SpinOk Casus Yazılımı bu periyotta tespit edilen tüm Casus Yazılımların neredeyse üçte birini oluşturmuştur.
  • SpinOk tarafından yönlendirilen casus yazılım tespitlerindeki artış, öbür Android tehditlerindeki genel düşüşle tezat oluşturarak 2023’ün ikinci yarısında Android tespitlerinde genel olarak yüzde 22’lik bir artışa neden oldu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen