Paz. Nis 28th, 2024


Anestezili Manyetik Rezonans (MR) sürecinin hastanın sakinleşmesi için anestezik ilaçlar verilerek uygulanan bir yol olduğunu belirten Medical Park Çanakkale Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ahmet Bilen, “Hareketsiz durma sorunu olan, bebek, çocuk ve yaşlı hastalar için daha çok tercih edilen anestezili MR çekiminde asıl maksat, hastanın sabit kalmasını sağlamaktır” dedi. 

Anestezi ile Manyetik Rezonans (MR) çekiminin bilhassa bebek ve çocuk hastalarda gereksinim duyulan bir süreç olduğunu belirten Uzm. Dr. Ahmet Bilen, dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu.

KORKU DUYANLAR OLABİLİYOR

MR her ne kadar yeni jenerasyon radyolojik görüntüleme formüllerinden biri olsa da, bazen birçok hastanın bu süreçten endişe ve telaş duyabildiğinin altını çizen Uzm. Dr. Ahmet Bilen, “Özellikle yaşlı hastalar, klostrofobisi (kapalı alan korkusu) olanlar, uzun mühlet sabit kalamayanlar ve çocuk hastalar için olağan MR çektirmek epeyce zordur. Bu üzere durumlarda anestezili MR çekimine muhtaçlık duyulur” diye konuştu.  

KİMLER İÇİN UYGUN?

Anestezili MR görüntülemesinin kimler için gerekli olduğuna değinen Uzm. Dr. Ahmet Bilen, şu bilgileri paylaştı:

“Bunama sorunları olan yaşlılar, teknisyenin söylediği komutlara uyamayacak yaş ve durumdaki çocuklar, kapalı alan korkusu olan hastalar, zihinsel engelli bireyler, hareketlerini denetim etmekte zorluk yaşayanlar, ventilatör (solunum) takviyesine gereksinimi olanlar, hareketsiz kalması sıkıntı olan ve uzun müddet hareketsiz durumda bekleyemeyecek olanlar için anestezili MR çekimi gerçekleştirilir.”

HASTANE YETKİLİLERİ EVVELDEN BİLGİLENDİRİLMELİ

Uzm. Dr. Ahmet Bilen, tabiplerinin Manyetik Rezonans (MR) sistemi ile imaj alınmasını talep ettiği hastaların bu sürecinin uygulanmasını engelleyecek durumlardan rastgele biri kendilerinde mevcutsa, kesinlikle hastane yetkililerine evvelden bilgi vererek anestezili MR çekimi için randevu almaları gerektiğinin altını çizdi. MR sürecinde hastaya verilen anestezinin hafif olduğunu da kelamlarına ekleyen Uzm. Dr. Bilen, “Burada kullanılan anestezi, ameliyatta verilen derin anesteziden farklı olarak hafif bir sedasyon şeklindedir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen