Cts. Nis 27th, 2024


Stres, uykusuzluk ya da tansiyon üzere küçük nedenlerle oluşabilen baş ağrıları kimi vakit migren, menenjit, ağır enfeksiyon üzere önemli durumlarda da ortaya çıkabilir. Liv Hospital Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız baş ağrısında dikkat edilmesi gereken sinyalleri anlattı.

Gribal enfeksiyonda baş ağrısı ön plandadır

Enfeksiyonla eş vakitli gelişen; akut, hastalık kötüleştikçe barizleşen, tedavisi ile de gerileyen baş ağrıları enfeksiyonla bağlantılı olarak kabul edilir. Enfeksiyon tansiyon ya da migren tipi baş ağrısını tetikleyebilir, tansiyonun yükselmesine yol açarak da baş ağrısı yapabilir. 

Sinüs enfeksiyonlarında burun da tıkanır

Sinüs enfeksiyonlarında ilgili sinüs üzerinde hassasiyet, daha çok alında, burun kemeri ve kökü üzerinde ağrı, hassasiyet, burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, eğilmekle ve eforla artan şiddetli ağrı tanımlanır. Kulak enfeksiyonlarında, kulak ardı ve üzerine, çeneye vuran ağrılarla, boğaz enfeksiyonlarında da uzunluğuna, kulağa, kulak etrafına vuran ağrılarla karşılaşılabilir. Enfeksiyonlarda, bilhassa de gribal enfeksiyonlarda yaygın kas ağrıları, kas tutulumları görülebilir, omuz boyun bölgesindeki kas spazmları, başın ardına kulak ardı ve üzerine şakak bölgelerine yanlışsız ağrıya sebep olabilir.

Ağrıyla birlikte ateş varsa dikkat

Baş ağrısı ve ateş birlikteliğinde, baş içi enfeksiyon (Bakteriel menenjit, apse; fungal, parazitik, viral menenjit, ensefalit) ya da baş dışı enfeksiyon (göz, kulak, burun, sinüs, boğaz) nedenleri dışlanmaya çalışılır. Bunlara ilişkin belirti ve bulgu yoksa enfeksiyonla bir arada başlayan bir baş ağrısı kelam konusu ise sistemik enfeksiyona (viral, bakteriyel, fungal) ikincil baş ağrısı olarak kabul edilir. 

Menenjit ensede ağrı ve sertlik yapar

Menenjit ile bağlı baş ağrısı, tüm başta yaygın lakin ensede daha barizdir ve ense sertliği bulguları eşlik eder. Beyin zarındaki duyusal sonların, bakteriyel toksinler, savunma yanıtı ile salınan prostaglandin, sitokin, bradikinin üzere hususlarla, uyarılması ağrıyı başlatır. Ensefalit yani beynin iltihabı gelişirse de baş içi basıncın artışı ağrıyı daha da arttırır. Baş ağrısı çok ön planda ve şiddetli ise, bulantı kusma ateş eşlik ediyor ve ense sertliği saptanıyorsa menenjit kesinlikle düşünülmelidir. Mental ve davranışsal değişiklikler, nöbetler eşlik ediyor ve birtakım nörolojik ek belirtiler de olaya katılıyorsa da ensefalit düşünülmelidir. 

Covid 19 enfeksiyonunda da baş ağrısı gelişebilir

Tek başına baş ağrısı Covid 19 enfeksiyonu ispatı olarak kabul edilmiyor. Baş ağrısı ile birlikte ateş ve öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları, nefes darlığı, halsizlik üzere yakınmaların varlığında belirtilerden biri olarak addedilebilir. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen