Çar. May 1st, 2024


Türk Oftalmoloji Derneği Lideri Prof. Dr. Huban Atilla, çocuklardaki şaşılık ve göz tembelliğinin tedavisinde erken teşhis ve tedavinin çok değerli olduğuna dikkat çekerek, “Çocuklarda 3 yaşa kadar göz yapısı ve görme duyusu süratli gelişiyor ve bu devirde en değerli bilgi kaynağı görme duyusu. Bu nedenle teşhis ve tedavi geciktiğinde şaşılık için ameliyat yapılsa dahi göz tembelliğini tedavi etmemiz mümkün olmuyor.” dedi.

 Düzenli denetim şart

Türk Oftalmoloji Derneği Lideri Prof. Dr. Huban Atilla, şaşılık ve göz tembelliğinin teşhis ve tedavisiyle ilgili değerli açıklamalarda bulundu. Halk ortasındaki “yenidoğan periyodunda bebekler görmez” inanışının yanlış olduğunu, yenidoğanların yüzde 15-20 seviyesinde görebildiğini belirten Atilla, şöyle konuştu: “Görme duyusu beynin, gözlerin fizikî gelişimiyle ve öğrenmeyle 10-12 yaşına kadar gelişiyor. Her etabı tıpkı süratte olmayan bu gelişim devrinin birinci 6 ayı en süratli gelişimin olduğu devir ve akabinde 3 yaşa kadar göz yapısı ve görme duyusu çok süratli gelişmeye devam ediyor. Birinci 3 yaşta süratli gelişim sürecinde dışardan alınan bilginin de yüzde 90’ı görme duyusu ile elde ediliyor yani en kıymetli bilgi kaynağı görme duyusu, bu nedenle hem görmenin öğrenilmesi hem de çocuğun mental, fizikî ve toplumsal gelişimi için net görmek ve gözlerin paralel olması büyük değer taşımakta.” 

“Aynı vakitte bu devir çocuğun konuşamadığı ve kendini tabir edemediği bir periyot olduğundan gözle ilgili sorunlarda objektif teşhis sistemleriyle göz denetimi yapılarak teşhis konulabilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Bu periyot hem süratli gelişimin hem de sorunların sık görüldüğü bir devir. Anne babalarda ‘Çocuk kendini esasen tabir edemiyor doktora götürsek nasıl bir yararı olacak’ üzere yanlış inanış var. Halbuki göz tabipleri olarak her etapta çocukların göz muayenesi yaparak kırma kusurlarını tespit edebiliyoruz ve teşhis koyabiliyoruz.”

12 yaşında görme gelişimi tamamlanıyor

Prof. Dr. Huban Atilla, her yaşta yapılan göz muayenesi ile görme seviyesini, kırma kusurlarını ve gözün hudut katmanlarıyla ilgili sorunların tespit edilebildiğini, birinci 3 yaş devrinde konuşamadığı için sorunları gözlerini kısarak, başını eğerek yahut yan bakarak düzeltmeye çalışan çocuklarda  görme duyusunun yeterli gelişmesinin, çocuğun fizikî ve toplumsal gelişimindeki ehemmiyetini vurgulayarak, şöyle devam etti: ” Görme duyusu 3 yaşından sonra okul çağına kadar süratli gelişmeye devam ediyor ve 10-12 yaşında tamamlanıyor. Çocuk bu periyotta kırma kusurları, şaşılık üzere nedenlerle görmeyi öğrenemediğinde maalesef ileri etapta görme duyusunu tekrar öğretemiyoruz ve beynin öğrendiği görme duyusu kısıtlı kaldığında sonradan kazandıramıyoruz. Hayatın 10-12 yaşında görmenin öğrenildiği devirde şayet görmeyi olumsuz etkileyen bir sorun varsa ki bunların en sık sebepleri şaşılık, gözlük numarası farklılığı ya da kapak düşüklüğü, katarakt üzere beğenilen yapısal sorunlar, bunlar göz tembelliğine sebep oluyor. O yüzden çocukluk periyodundaki taramalar, denetim muayeneleri büyük ehemmiyet taşımakta ve gözlük gereksinimi varsa onun takılması görmenin net öğrenilmesini ve tembelliğin engellenmesini sağlamaktadır “

Şaşılığın yüzde 90’ı çocukluk döneminde 

Prof. Dr. Huban Atilla ayrıyeten şaşılığın yüzde 85-90’ının çocukluk periyodunda ortaya çıktığını, çocukluk devrinde ortaya çıkan şaşılıkların yüzde 50’sine göz tembelliğinin eşlik ettiğini söyledi. Atilla ayrıyeten şunları aktardı: “Gözlerde kayma olduğunda beyin kayan gözü kullanamadığından göz tembelliği gelişiyor ve ayrıyeten iki gözü birarada kullanarak öğrenilen derinlik hissi öğrenilemiyor. Tanısı çocukluk çağında konulduğunda şaşılık ve göz tembelliğini tedavi edebiliyoruz lakin gelişim periyodu tamamlandıktan sonra maalesef görme yine öğretilemiyor. Toplumda yüzde 1- 4 oranında şaşılık ve yüzde 2-3 oranında göz tembelliği görülüyor. Halk ortasında şaşılık sıklıkla estetik bir sorun olarak kabul edilmesine rağmen göz tembelliğine ve iki gözün birlikte kullanılmasının öğrenilmesi engellenmiş oluyor ve en değerlisi geç kalındığında çocuğun geleceğini etkileyebilen görme kaybıyla sonuçlanan bir rahatsızlık olduğunun unutulmaması gerekiyor, bu sebeple anne babalar çok dikkatli olmalı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen