Cts. Nis 27th, 2024


Antioksidanlar bedeni hür radikallerin neden olduğu olumsuz tesirlerden koruyor. İlerleyen yaş ve çevresel tesirlerle insan vücudunda üretilen antioksidanların ölçüsü azalıyor bu durum da çeşitli hastalıkların gelişmesine yol açabiliyor. Bedenin doğal olarak ürettiği en güçlü ana antioksidanı olan glutatyon yaşlanma, kanser, kalp-damar hastalıkları, bunama (demans) ve diğer birçok hastalığın önlenmesinde kıymetli bir yerde bulunuyor. Glutatyon tedavisiyle bedenin antioksidan kapasitesi artırılarak hastalıklara karşı daha dirençli olması sağlanıyor. Memorial Wellness Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon- Bütüncül Tıp Uygulamaları Bölümü’nden Uz. Dr. Sadi Kayıran, glutatyon ve değeri hakkında bilgi verdi. 

Antioksidanlar özgür radikallerin ziyanlı tesirlerini önlüyor

Vücutta özgür radikaller ve antioksidanlar ortasında hassas bir istikrar bulunmaktadır. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan birçok kronik hastalık, oksidatif gerilim olarak bilinen, antioksidanlar tarafından denetim edilmeyen hür radikallerin neden olduğu ziyanlı tesirleriyle alakalıdır. Ciltteki ince çizgiler, kırışıklıklar ve cilt hasarları üzere yaşlanma belirtilerinin birçok, hür radikallerin neden olduğu hasarın sonucudur.

Yaşlanma tersi antioksidan

Glutatyon; sistein, glutamik asit ve glisin aminoasitlerinden oluşur. Karaciğerde üretilen ve hücrelerde bulunan bir antioksidandır. Glutatyon, hücreleri muhafazaya yardımcı ve bedende meydana gelen birçok kimyasal tepkide anahtar rol oynayan kıymetli bir antioksidan olarak ön plana çıkmaktadır. Bilhassa fonksiyon bozukluğu olan hücrelerdeki mitokondrilerin tertipli çalışması, toksinleri uzaklaştırması ve hücrenin güç üretim ve harcamasında çok değerli bir role sahiptir. DNA yapısına ziyan veren molekül kümelerini (serbest radikaller) yakalayarak karaciğere taşır ve burada kendisini yenileyerek tekrar işine geri döner.  

İlerleyen yaşla birlikte glutatyon azalıyor 

 Yaşlanma ile bedende glutatyonun üretimi ve de ölçüsü azalmaktadır. Ayrıyeten bedende biriken toksinler de glutatyonun süratli yıkımına neden olmakta ve hür radikallere karşı bağışıklık sistemi zayıfladığı için bu moleküller beden yapıları için ziyan oluşturmaktadır. Her gün maruz kalınan toksik ve ziyanlı unsurlar glutatyonun detoksifikasyon için kullanılması sonucunu doğurur. Bu unsurlar ilaçlarından ağır metallere, yapay tatlandırıcılardan böcek ilaçlarına, mutfak materyallerinden (teflon tava vs.) paklık eserlerine (deterjan yumuşatıcılar) kadar birçok kimyasal maddeyi kapsamaktadır. Bu faktörlerin tümünden kaçınmak mümkün değildir ancak pek birçoklarını nizamlı ömür şekli, toksinlerden kaçınma ve detoks yaparak minimize edilebilir.

Sağlıklı beslenme ve sistemli antrenman glutatyon seviyesini artırıyor 

Vücutta azalan glutatyon düzeylerini sağlıklı beslenerek, karaciğer işlevlerini güçlendirerek, tertipli antrenman ve spor yaparak, ağız ya da damar yoluyla glutatyon desteği alarak yükseltilebilir.

Sağlıklı beslenmek

Vücutta glutatyon üretimini artıran pek çok sağlıklı besin vardır. Sarımsak, soğan, brokoli, lahanagiller, su teresi, karnabahar, Brüksel lahanası ve şalgam üzere kükürt içeren besinler bunlar ortasında en ön sırada yer alır. 

Zararlı hususların bedenden atılmasını sağlamak  

Vücutta ortaya çıkan ve bedene ziyan verebilecek formda olabilen kimi unsurların atılmasına dayanak olacak Folat, B6 ve B12 vitamini destekleriyle glutatyon seviyeleri artırılabilir. 

Karaciğer işlevlerini güçlendirmek

Karaciğeri temizleyici, kollayıcı ve yenileyici özelliğiyle tanınan milk thistle (silymarin) ve α-lipoik asit, glutatyon seviyelerini yükseltir. C vitamini, kırmızı kan hücrelerinde ve lenfositlerde glutatyon seviyesini artırırken E vitamini (karma tokoferol formunda) ise glutatyon ile birlikte çalışan kıymetli bir antioksidandır. Glutatyonun geri dönüşümüne ise (C vitamini ile) yardımcı olur.

Düzenli antrenman yapmak

Fiziksel aktivite glutatyon seviyelerinin artmasını sağlar. Haftada en az üç kez olmak üzere günde 30 dakikalık ağır idman, bedenin antioksidan savunmasını artırır.

Ağız yahut damar yoluyla takviye almak

Damar yoluyla glutatyon (intravenöz) şiddetli glutatyon eksikliği olan kanser tedavisi ve HIV/AIDS tedavisi üzere durumlarda ya da genetik mutasyonlar ile diğer nedenlerden ötürü kendi glutatyonlarını kâfi formda üretemeyen şahıslarda başvurulan bir uygulamadır. Hastanın tıbbi durumuna nazaran haftalık yahut günlük olarak nizamlı biçimde uygulanır. Ağrısızdır ve süreç 10-15 dakika içinde tamamlanır.

 

Glutatyon hastalıklara karşı müdafaa sağlıyor

Glutatyon tedavisinin yararları ortasında şunlar bulunuyor; 

  • Bağışıklık sistemini destekleyerek güçlenmesine katkıda bulunuyor. 
  • Hücresel gençleştirme (anti-aging etki) ile yaşlanmayı geciktiriyor. 
  • Vücudu toksinlerden arındırıyor. 
  • Tümör gelişimini önleyici tesiriyle kanserden koruyor. 
  • Kemoterapi alan kanser hastalarının hayat kalitesinde manalı derecede düzelme sağlıyor. 
  • Cilt kırışıklıklarını önlüyor ve cilt renginde beyazlaşma sağlıyor. 
  • Radyoterapi alan hastalarda yan tesirleri azaltıyor. 
  • İleri yaş ve/ yahut romatizmal hastalarda, kas-iskelet sistemi yapısında ve işlevlerinde olumlu tarafta düzelme sağlıyor. 
  • Sporcularda ve artritli olgularda eklem işlevlerini ve yapısını destekliyor. 
  • Kronik halsizlik, yorgunluk ve çabuk yorulma üzere şikayetleri olan hastalarda kısa müddette ve manalı derecede düzelme sağlıyor. 
  • Hipertansiyon, diyabet ve tiroid hastalığı üzere pek çok kronik hastalıkta, hastalığın ilerlemesinin önlenmesinde yardımcı tedavi prosedürü olarak kullanılıyor. 
  • Kronik organ yetersizliği olan hastalarda (kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek yetersizlikleri) işlevsel kapasite ve hayat kalitesinde manalı derecede düzelme sağlıyor.
  • Alkol bağımlılığında ve alkol alımı sonrası yorgunlukta toparlanmayı hızlandırıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen