Cum. May 10th, 2024


Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Kısmı öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Kocabaş, Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA) genç bilim insanlarını teşvik gayesiyle düzenlediği Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) mükafatına paha görüldü.

TÜBA-GEBİP mükafatını, kanserin hayatta kalmak için kullandığı MEIS proteinini farklı kanser cinslerinde araştırdığı ve bu proteini küçük moleküllerle hedefleyerek kanserin büyümesini önlediği çalışmalarıyla kazanan Fatih Kocabaş, mükafatını evvelki gün düzenlenen merasimle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. 

Sağlık Bilimleri Tıbbi Biyoloji alanında kazandığı TÜBA-GEBİP mükafatına ait konuşan Kocabaş, “Bu kıymetli ödül, kanser araştırmalarına olan katkılarımızın, MEIS proteinlerinin hedeflenmesi ve tedavi potansiyelinin takdir edilmesi açısından büyük bir onurdur” dedi. 

Doç. Dr. Fatih Kocabaş Hakkında: 

Ankara’da 1983 yılında doğan Doç. Dr. Fatih Kocabaş, 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun oldu. Caltech ve UCSF’de yaptığı araştırmaların akabinde, 2012 yılında University of Texas Southwestern Tıp Merkezi’nde doktorasını tamamladı. Marie Curie-TÜBİTAK programı kapsamında Türkiye’ye dönen Doç. Dr. Fatih Kocabaş, şu anda Yeditepe Üniversitesi’nde Genetik ve Biyomühendislik Kısmı’nda vazife yapıyor. 

Doç. Dr. Fatih Kocabaş, TÜBİTAK, Türk Hematoloji Derneği, ICGEB, Avrupa Ufuk 2020 Marie Skłodowska-Curie Programı, Bilim Akademisi, Gilead ve ERA-CVD üzere önde gelen kuruluşların desteklediği çeşitli projelerde liderlik yaptı. Kalkınma Bakanlığı takviyeli kök hücre merkezi projesinde araştırmacı olarak misyon alan Doç. Dr. Kocabaş, üniversite öğrencilerinin TÜBİTAK 2209-A takviyeli altı projesinde danışmanlık yaptı. TÜBİTAK 1512 BiGG ve Avrupa KOBİ programları ile desteklenen Meinox İlaç Teknolojileri’nin de kurucusudur.

Uluslararası Hematoloji&Onkoloji Mükafatı (İsveç, 2018) ve TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nün de (2022) bulunduğu 15’ten fazla ödül kazanan Fatih Kocabaş’ın, Nature, Cell Stem Cell, Blood üzere alanında çok itibarlı mecmualarda yayınları yer aldı. Doç. Dr. Fatih Kocabaş’ın bilime sağladığı en değerli katkılar; kök hücre metabolizmasının anlaşılması, hücre çoğaltma teknolojilerinin geliştirilmesi, kalp rejenerasyon sistemlerinin aydınlatılması, yeni etken husus (MEIS ve OTU inhibitörleri) ve RNA teknolojilerin geliştirilmesi olarak sıralanabilir. 

Doç. Dr. Fatih Kocabaş’ın Türkiye, ABD, Avrupa, Avustralya, Çin, Güney Kore, Hindistan, Japonya ve Rusya’da patenti, 50’nin üzerinde yayını (makale ve kitap bölümü) ve 100’ün üzerinde bildirisi bulunuyor. “Tıp 2.0: GEN ve RNA Terapi” kitabının muharriri olan Doç. Dr. Fatih Kocabaş’ın H-index bedeli 14 (Web of Science-Kasım 2023) olup, çalışmaları 2600’den fazla atıf almıştı

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen